UL: Ungdommer synger under UL, en av de største kristne ungdomsfestivalene i Norge. Det er NLM ung som er hovedarrangør bak festivalen, i samarbeid med ImF-ung.

Store ulikheter i syn på samliv

Kristne barne- og ungdomsorganisasjoner er ­uenige seg i mellom om hvilke krav man bør stille til ledere.

Publisert Sist oppdatert

Kristen Idrettskontakt (KRIK) har bestemt at samlivsform ikke skal være avgjørende for om man kan være frivillig leder på leir.

En undersøkelse Dagen har gjort viser at det er store ulikheter mellom de kristne barne- og ungdomsorganisasjonene i spørsmålet om lederskap og samliv.

Det er 23 landsdekkende organisasjoner for barn- og ungdom som er tuftet på kristne verdier og samtidig mottar såkalt nasjonal grunnstøtte fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Dagen har spurt dem hvilke krav de stiller til sine ledere og om man kan være samboer eller samlevende homofil og samtidig leder.

KFUK-KFUM

– Samlivsform eller seksuell legning er ikke relevant for om man kan være leder eller ikke, sier Svein Olav Ekvik, generalsekretær i KFUK-KFUM-speiderne.

Speiderorganisasjonen har 11.000 medlemmer fordelt på 250 grupper over hele landet.

Heller ikke moderorganisasjonen KFUK-KFUM stiller krav til samlivsform hos sine ledere.

Åpen for samlivsform

Følgende organisasjoner er enige med KFUK-KFUM. De stiller ikke krav til samlivsform for ledere:

• Metodistkirkens Barne- og Ungdomsforbund.

• Hekta-trosopplæring for ungdom.

• Ung Kirkesang.

• Frelsesarmeens Barn og Unge.

Eneste unntak hos Frelsesarmeen er at leder eller nestleder i styret må være soldat og kan derfor ikke være samboer eller homofilt samlevende.

De fleste organisasjonene har ulike krav avhengig av hvilket nivå man skal være leder på.

Laget

Hos Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag, kalt Laget, stilles det svært ulike krav avhengig av ledernivå.

– Det er ungdommene og studentene selv som velger hvilke ledere de vil ha. Jo mer sentral posisjon man har, dess sterkere er forventningen til å identifisere seg med hele Lagets trosgrunnlag og verdidokument, sier Karl-Johan Kjøde, generalsekretær i Laget.

Han kjenner til lokallagsledere som er usikre på om de er kristne.

– I Landsstyret derimot, forventer vi lojalitet til trosgrunnlaget såvel som verdidokumentet.

– Hva med ledere på leir?

– Våre leirer spiller en sentral rolle i Lagets ledertrening. Derfor forventer vi ledere som kan identifisere seg med våre verdier. Samboere kan dele mange av disse verdiene, men bryter i praksis med vårt syn på hva som er Guds naturlige ordning for et godt seksuelt samliv. Derfor vil vi vanligvis ikke la samboere være ledere på leir, sier Kjøde.

Normisjon

ACTA - Barn og Unge i Normisjon er, ved siden av KRIK, Norges største kristne barne- og ungdomsorganisasjon.

De har vokst kraftig gjennom korvirksomheten Soul Children og har nå 20.000 medlemmer og 600 lokallag.

Her har man en praksis som ligner mye på den i Laget.

– Noen ledere er 13 år gamle ungdommer som flytter stoler på bedehuset eller foreldre som lager kveldsmat på Soul Children-øvelsen, forklarer Kristian Øgaard daglig leder i Acta.

Han mener at det er en styrke at mange av disse ikke nødvendigvis deler Actas tros- og vedigrunnlag.

– Det viser at vi når ut med evangeliet og har fellesskap hvor det er plass til menneskers liv og undring, sier Øgaard.

Samtidig mener organisasjonen at «ekteskapet mellom mann og kvinne er den rammen Gud har gitt oss for det seksuelle samliv».

– Vi forventer at ledere i organisasjonen er lojale mot dette i liv og lære. Vi vil for eksempel ikke la samboende være ledere på sentrale arrangementer i Acta.

Ung baptist

I Ung baptist har man fra sentralt hold ikke krav til ledere i lokallagene. Dette er fordi lokallagene selv definerer krav i samarbeid med den lokal menigheten man er knyttet til.

Men når baptistene arrangerer nasjonale leire, stilles det krav til samlivsform.

– I praksis har det betydd at man ikke kan være samboer og leder, eller inngått i et likekjønnet forhold og leder, på arrangementer som Ung baptist nasjonalt står for, sier Sveinung Vaagen, konstituert daglig leder i Ung baptist.

Pinsebevegelsen og Misjonskirken

Også i Pinsebevegelsen er det lokallagene selv som definerer krav til sine ledere i samarbeid med den lokale menigheten.

– Stab og styre forholder seg til etiske retningslinjer, der ekteskap mellom mann og kvinne er den aksepterte samlivsformen, skriver Solveig Hegdal, styreleder Pinsevennenes Barne- og Ungdomsutvalg (PBU).

I Misjonskirken UNG har landsmøtet vedtatt spilleregler for ledere.

– Det betyr at vi for eksempel ikke rekrutterer ledere på leir som er samboere eller lever i et homofilt parforhold, skriver Svein Aksel G. Nakkestad, daglig leder i Misjonskirken UNG.

Frikirken

Frikirken Barn og Unge (FriBU) har i likhet med Misjonskirken og Pinsebevegelsen er tradisjonelt syn på ekteskapet.

Det betyr at man ikke kan være samboer eller homofilt samlevende som leder.

Håvard Haugland, daglig leder FriBU, presiserer at ansvaret for oppfølging av ledere foregår lokalt.

– Er dette en aktuell problemstilling hos dere?

– På lik linje med mange andre organisasjoner som utfordres på samlivsetikken er dette en aktuell problemstilling. Samtidig får vi ikke mange konkrete henvendelser med aktuelle problemstillinger, sier Haugland.

Misjonsselskapet

Søndagsskolen Norge er en av de største organisasjonene. Det er menighetene selv som velger sine ledere.

For ansatte og tillitsvalgte stilles det krav om samlivsform, noe som er definert i deres etiske retningslinjer:

«Søndagsskolen Norge holder fram livslangt ekteskap mellom mann og kvinne som den beste rammen for seksualliv, familieliv og barns oppvekst.»

Det Norske Misjonsselskaps Barne- og Ungdomsorganisasjon har ikke samlivskrav til ledere på lokalt plan.

Det stilles andre krav til tillitsvalgte og personer i ledende og profilerte stillinger i Norge og utlandet.

I profildokumentet fra 2008 står det:

«Kristen etikk har - både på skapelsesteologisk grunnlag og med basis i Paulus’ formaninger - holdt fram at det er det livslange ekteskapet mellom to personer av motsatt kjønn som utgjør rammen for seksualliv. Dette er det standpunkt som NMS står for.»

– Vi rekrutterer mennesker som lever i tråd med vårt etiske ideal på dette punktet, og som er lojale mot NMS’ standpunkt, skriver Bjørn Inge Hauge, organisasjonssjef i en e-post.

NLM Ung

Hos Norsk Luthersk Misjonssamband Ung er ekteskapet mellom mann og kvinne «eneste ramme for et seksuelt samliv».

– I praksis vil det da ramme alle andre samlivsformer, inkludert samboerskap, sier Hans Kristian Skaar, daglig leder i NLM Ung.

Men i likhet med mange andre organisasjoner skal det utvises skjønn i møte med personer som hjelper til på lokalt plan.

– Det kan være foreldre som er med og koker kaffe, folk som styrer lydanlegget eller hjelpeledere på 12 år, sier Skaar.

Indremisjonsforbundet

I Indremisjonsforbundets barne- og ungdomsorganisasjon forventes det at ansatte ledere lever i tråd med det tradisjonelle synet på ekteskapet.

Men sentralleddet i organisasjonen har ingen oppdaterte, vedtatte krav, retningslinjer eller spilleregler for frivillige ledere på ulike nivå i organisasjonen.

– Vi har kunnet flyte på en lojalitet til «systemet», men det er en sårbar ordning siden lokale ledere vil kunne komme opp i mer og mer krevende problemstillinger og den oppvoksende slekt er mindre «system-lojale» enn tidligere, skriver Andreas Evensen, daglig leder ImF-UNG, i en epost.

Han forteller at det kan være tilfeller der personer bidrar på lokalt plan som ikke har en «tydelig kristen bekjennelse». Disse har praktiske oppgaver i et eller annet barne- og ungdomsarbeid, men er ikke nødvendigvis ledere.

Nå ønsker organisasjonen å utarbeide retningslinjer som også lokale og regionale ledere kan bruke ettersom dette har blitt etterspurt.

Brunstad

Brunstad Ungdomsklubb (BUK) er knyttet til Brunstad Christian Church, tidligere kallt Smiths Venner.

– For å være mentor eller leder i BUK skal man levere politiattest, være personlig egnet og leve etter trosgrunnlaget vårt, skriver Morten Kristoffersen, styreleder Brunstad Ungdomsklubb i en epost.

Ifølge trosgrunnlaget er ekteskapet «rammen for samliv mellom mann og kvinne, og det å leve i homofilt samliv eller i samboerskap mener vi er imot Guds ord.»

– Denne forkynnelsen er tydelig for medlemmene, så fram til i dag har vi ikke opplevd utfordringer i spørsmål om samlivsform hos ledere, sier Kristoffersen.

Unge katolikker

Norges Unge Katolikker er den Katolske Kirke i Norges offisielle barne- og ungdomsorganisasjon.

Selv om kirken har et tradisjonelt syn på ekteskapet, stiller ikke deres barne- og ungdomsorganisasjon Norges Unge Katolikker, krav om samlivsform.

– Vi diskriminerer ikke på noen måte basert på legning, kjønn, religion, etnisitet, eller andre måter, sier Stephen Richard Trotter, generalsekretær i Norges Unge Katolikker.

Medlemskravene er likevel tydelige. Man kan ikke være medlem hvis man ikke er katolikk. Ifølge kirken er samboerskap og homofilt samliv i strid med Guds ord.

Trotter sier at samboerskap og homofili ikke er en problemstilling i organisasjonen.

– Det kommer nok av at vi søker og oppmuntrer til troverdighet og et avklart forhold til tro. Vi driver ikke med overformynderi og overvåkning av våre medlemmer. Vi stoler på at de som engasjerer seg vet hva de gjør og hvem de representerer, nemlig katolsk ungdom.

– Ikke aktuell problemstilling

De Frie Evangeliske Forsamlinger UNG skriver til Dagen at «alle menigheter og lokale barne- ungdomsgrupper i DFEF er selvstendige og har eventuelt egne retningslinjer.»

– For oss har dette ikke vært en aktuell problemstilling, skriver Tarjei Berge, daglig leder.

Skjærgårds LIVE arrangerer Skjærgårds Music and Mission festival.

De har ennå ikke landet retningslinjer for medarbeidere i organisasjonen.

– Spørsmålet om samliv er et av mange viktige spørsmål når vi snakker om medarbeiderskap. Skjærgårds LIVE er i en prosess og jobber for tiden med å tydeliggjøre hva vi tenker om medarbeiderskap, skriver Kristin Brandsæter Torgersen, daglig leder i Skjærgårds LIVE i en e-post.

Ny generasjon og Syvendedags Adventistkirkens Barne- og Ungdomsforening svarte ikke på Dagens henvendelser.

Barne- og ungdoms­organisasjoner

Oversikten viser størrelsen på organisasjonene og foreløpig beregnet støtte for 2019:

1. Kristen Idrettskontakt: 4.281.519,-

2. ACTA - Barn og Unge i Normisjon: 4.226.958,-

3. Søndagsskolen Norge: 4.083.194,-

4. Ung Kirkesang: 3.884.159,-

5. Norges KFUK-KFUM Speidere: 3.669.969,-

6. Pinsevennenes Barne- og Ungdomsutvalg: 3.564.880,-

7. Norges KFUK-KFUM: 3.498.734,-

8. Norsk Luthersk Misjonssamband Ung: 3.349.637,-

9. Frikirkens Barn & Unge: 2.939.072,-

10. Misjonskirken UNG: 2.910.689,-

11. Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag: 2.641.284,-

12. Indremisjonsforbundets barne- og ungdomsorganisasjon: 2.561.719,-

13. Norske Baptisters Barne- og ungdomsforbund: 2.521.316,-

14. Hekta - trosopplæring for ungdom: 2.376.765,-

15. Norges Unge Katolikker: 2.085.569,-

16. Det Norske Misjonsselskaps Barne- og Ungdomsorganisasjon: 2.011.898,-

17. Skjærgårds LIVE: 1.554.283,-

18. Syvendedags Adventistkirkens Barne- og Ungdomsforening: 1.324.428,-

19. Brunstad Ungdomsklubb: 1.320.096,-

20. De Frie Evangeliske Forsamlinger UNG: 1.170.106,-

21. Frelsesarmeens Barn og Unge: 1.133.584,-

22. Metodistkirkens Barne- og Ungdomsforbund: 777.598,-

23. Ny Generasjon: 589.265,-

Kilde: Bufdir

Powered by Labrador CMS