Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre innledet det partiet har kalt sin nasjonale valgkamp på Ny-Krohnborg skole i Bergen søndag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Støre vil gi «utmattet byråd» i Bergen avløsing

Arbeiderpartiet har ambisjoner om å få til et skifte i Bergen etter tolv år med borgerlig styre, fastslår Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han åpnet søndag partiets nasjonale valgkamp i byen.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg synes det er et utmattet byråd etter tolv år, og det er nesten til å forstå. Stadige skifter som det er vanskelig å holde tritt med, går ut over politikken og handlekraften, sier Støre til NTB.

Fire uker før valget viser en partimåling publisert i BT søndag at Ap fortsetter fremgangen og er Bergens suverent største parti. Hvis resultatet står seg i valget, vil ikke Høyre en gang få flertall sammen med Frp, Venstre og KrF, ifølge avisen.

Det er gode nyheter for Støre og Ap, som ifølge flere målinger sliter med å nå målet om flere ordførere i de store byene etter valget.

POLITIKK: SV-leder «vil gå i pluss»

Bergen står foran oppgaver som krever stabilitet og god styring, påpeker Støre.

– Byen vokser, det skal planlegges for opprustning og utbygging av skolene, og man trenger gode hjemmetjenester og sykehjemskapasitet til flere eldre. Ikke minst har Bergen en miljøutfordring på luft som også krever klok politisk handling, sier Ap-lederen.

– Vedtak treffer lokalt

Støre understreker at Ap både er avhengig av et godt valg og gode avtaler med andre partier etter valget for å kunne overta flere ordførerposter. Han er ikke bekymret for at Ap ser ut til å ha lagt seg på et lavere nivå enn de skyhøye målingene på over 40 prosents oppslutning fra i vinter.

– Ap ligger på de aller fleste kommunemålingene over det resultatet vi hadde for fire år siden, som var det beste vi hadde hatt på 20 år. Men jeg skyver målingene litt fra meg ved inngangen til valgkampen, som handler om å være til stede i 428 kommunevalgkamper, sier Støre.

Han forventer at de lokale sakene kommer i sentrum, men sier valget også har en nasjonal dimensjon. Det skyldes at kommunene opplever en anstrengt økonomi, knappe rammer fra Stortinget og mangelfull kompensasjon for tapte skatteinntekter – samtidig som utgiftene øker, mener han.

– Vedtak treffes sentralt, men treffer i kommunene.

For alvor i gang

Partiene har de siste dagene i tur og orden hatt det de selv har beskrevet som sine nasjonale valgkampåpninger.

Frp-leder Siv Jensen skapte bølger da hun lørdag ba kommunene om å si nei til å bosette Syria-flyktninger. Utspillet fikk massiv kritikk, også fra regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre.

KrF-leder Knut Arild Hareide brukte partiets valgkampåpning i Bergen til å mane til kamp mot søndagsåpne butikker, en sak som kan bli viktig i mange kommuner etter valget.

Miljøpartiet De Grønne ser ut til å vokse kraftig i valget og kan komme på vippen i mange kommuner. Partiet innledet sin nasjonale valgkamp fredag.

SV-leder Audun Lysbakken angrep Høyre og Ap for å krangle om saker «hvor det er vanskelig å forstå hva de egentlig er uenige om» da han innledet partiets valgkamp i Oslo onsdag.

Senterpartiet har ikke hatt noen nasjonal valgkampåpning, men partileder Trygve Slagsvold Vedum har deltatt på flere lokale arrangementer. Lørdag var han på plass på Sørlandet for å sparke i gang Sp-valgkampen i Agder-fylkene. Heller ikke Venstre har hatt noen offisiell valgkampåpning.

Powered by Labrador CMS