KANDIDAT: Jonas Gahr Støre er ved valget i høst Arbeiderpartiets statsministerkandidat for andre gang.

Støres sjanser er ekstremt gode

Veldig mye skal gå galt om det ikke blir Jonas Gahr Støre som marsjerer først ut på Slottsplassen en høstdag senere i år.

Publisert Sist oppdatert

For tiden virker det som det ikke er noen ende på elendigheten for Aps leder. Den ene katastrofegallupen etter den andre skriker mot Støre fra aviser, TV-skjermer og nettsider.

Tirsdag forkynte Aftenpostens forside igjen at «Aps grunnfjell smuldrer bort». Nordnorske velgere, LO-medlemmer, kvinner, eldre, innbyggere i storbyene og distriktene; de forlater Arbeiderpartiet samtidig i flokk og følge. By og land hand i hand.

På det verste har Ap vært helt nede på 17-tallet på gallupen, en oppslutning som er under halvparten at de 36,9 prosentene Thorbjørn Jagland krevde at Ap måtte ha hvis det skulle være aktuelt for partiet å ta regjeringsansvar.

Det som var et uakseptabelt nivå tilbake i 1997 fortoner seg nå som et fullstendig uoppnåelig drømmescenario. Et slags politikkens nirvana.

Støre har nylig opplevd en forsmedelighet som ingen annen Ap-leder har måttet tåle moderne tid, å bli forbigått av Senterpartiet på målinger. Ap som tidligere var selve ørnen blant norske partier har tidvis vært henvist til en lusen tredjeplass, passert både av Erna Solberg og Trygve Slagsvold Vedums partier.

Og kanskje verst av alt: Det mumles nå også om at Jens Stoltenberg burde returnere til norsk politikk og på ny bli Arbeiderpartiets statsministerkandidat. Tidligere Tromsø-ordfører Hermann Kristoffersen er en av de som har snakket høyt om forslaget, langt flere visker om det i kulissene.

Og TV2 har til og med publisert en måling som viser at 20 prosent av norske velgere sier det ville økt sannsynligheten for at de stemmer Ap, hvis Støre hadde gått av som partileder.

Få ting er mer undergravende for en leders autoritet enn at vedkommendes forgjenger er ønsket tilbake for å rydde opp.

Det bildet som tegnes av Jonas Gahr Støres sjanser ser altså tilsynelatende veldig dystert ut. Men sannheten er at mulighetene hans til å bli Norge neste statsminister er særdeles gode. På tross av de elendige galluptallene.

For selv om det går rett vest med Arbeiderpartiets oppslutning, så viser de samme målingene et stabilt og stort flertall for de partiene som vil bytte ut dagens borgerlige regjering. Det vil høyst sannsynlig gjøre Støre til norsk regjeringssjef.

Førsteamanuensis Jørgen Bøstad ved Institutt for statsvitenskap ved Universitet i Oslo har utviklet en predikasjonsmodell for valgresultatet til høsten. I følge hans beregninger er det nå kun rundt fem prosents sannsynlighet for at det skal bli borgerlig flertall ved valget.

Og den modellen tar til og med høyde for en viss fremgang for de borgerlige i valgkampen. Hvis valget hadde blitt holdt nå, ville det vært mindre en én prosents sjanse for at Erna Solberg ville overlevd som statsminister, ifølge denne modellen.

Det samme forholdet er tydelig også dersom vi beveger oss over i gamblingens verden. Unibet gir for øyeblikket 1,65 i odds for den som setter penger på at Jonas Gahr Støre blir statsminister etter valget i høst.

Til sammenligning gir et veddemål på at Erna Solberg fortsetter 6,5 ganger innsatsen tilbake. Det betyr at bookmakerne mener det er fire ganger så sannsynlig at Ap-lederen overtar som at Erna fortsetter.

Spillselskapet gir også Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum større statsminister-sjanser enn Erna Solberg. De som satser pengene sine på bonden fra Stange, vil få 2,75 ganger innsatsen dersom han blir regjeringssjef. I øyeblikket ser det med andre ord ut som Vedum er en langt større konkurrent for Støre til toppvervet enn det den sittende statsministeren er.

For at noe slikt skal kunne skje må Senterpartiet bli større enn Ap ved valget. Flere meningsmålinger har indikert at det er et mulig, om enn ikke veldig sannsynlig scenario.

Men selv da er ikke løpet kjørt for Støre. For heller ikke i en slik situasjon er det sikkert at han vil tape en intern rødgrønn maktkamp om statsministervervet. For det er ikke bare styrkeforholdet mellom de to partiene som avgjør statsministerduellen. Ap og Sp vil være avhengig av parlamentarisk støtte fra minst SV og kanskje også fra MDG og Rødt. Og alle disse tre vil foretrekke en statsminister Støre fremfor Vedum.

Klarer Jonas Gahr Støre å manøvrere seg gjennom strømmen av krisemålinger og bråket rundt egen person, er altså belønning svært høy på den andre siden. Sannheten er at det sjelden har vært en større statsministerfavoritt ved et norsk valg enn det Støre er denne gangen.

Powered by Labrador CMS