Storslagen avskjed med biskop Nordhaug
En fullsatt Bergen domkirke tok søndag farvel med biskop Halvor Nordhaug, drøyt 13 år etter at han ble ønsket velkommen samme sted.
Domprost Gudmund Waaler omtalte Nordhaug som en kirkeleder av stort format, og berømmet ham for både klarhet og dyktighet.
Ville gjerne blitt værende
Nordhaug gikk med rolige skritt opp til prekestolen i Bergen domkirke, for siste gang som biskop. Han fortalte muntert at da faren hans i sin tid skulle gå av som prest i Hakadal, var teksten for dagen «det er til gagn for dere at jeg bår bort».
Nordhaug sa selv at han gjerne hatt blitt værende i Bjørgvin. Men siden det ikke har lykkes ham å få familien over fjellet, drar han nå tilbake til dem.
Kristi kongedag
På den siste søndagen i kirkeåret la Nordhaug mest vekt på den ene av dagens to overskrifter, nemlig Kristi kongedag. Men første spøkte han om sin egen avgang og sa, med referanse til eventyret om bukkene Bruse, at «det kommer en etter meg som er større og sterkere enn jeg».
Evangelisten Halvor Nordhaug benyttet sin siste preken som biskop til å løfte frem både kristentroens kjerne, og understreket at fordi Gud er himmelens og jordens skaper, er oppstandelsen fra de døde mulig. Han sa at verken Tiberius, Pilatus eller Putin kan ta jorden ut av Guds herredømme.
Ta troens svømmetak
Så utfordret han også den kirken han gjennom 43 år har betjent som prest og biskop. Han sa at det er en utfordring for folkekirken å løfte frem at det å bli døpt også innebærer å leve troens liv.
Han benyttet et bilde som han selv sa kunne virke platt, men som likevel er konkret og praktisk.
– Du kan ikke lese deg til å svømme, sa biskopen.
– Du kan heller ikke lære deg å svømme ved å se på andre, selv om det kan hjelpe. Du må, sa han, ta troens svømmetak.
Utfordret egne posisjoner
Preses Olav Fykse Tveit fremhevet i sin hilsen Nordhaugs arbeid som lærer og som leder. Han berømmet kollegaen for å ha lagt vekt på å forkynne evangeliet klart og rent, og la også vekt på at Nordhaug har utfordret i mange retninger – inkludert det å utfordre sine egne posisjoner.
Avslutningsvis sa Fykse Tveit at det var mange man kunne være fristet til å sammenligne Nordhaug med. Han valgte seg Johan Nordahl Brun. Det så ut som Nordhaug satte pris på en så ærerik sammenligning.
Jesus vant jeg har vunnet
Brun var biskop i Bergen fra 1804-1816. Trønderen er kjent for å ha skrevet Bergens nasjonalsang Nystemten, og han er kjent for å ha tatt bedre imot Hans Nielsen Hauge enn kollegene hans gjorde. Halvor Nordhaug har selv etablert Johan Nordahl Brun-prisen, som understreker forbindelsen mellom kirke og kultur.
Men det som gjorde at Fykse Tveit valgte å sammenligne Nordhaug med Brun, var likevel noe enda mer spisset. Med henvisning til Nordhaugs bispegjerning, siterte han fra en av Bruns mest kjente salmer: «Åpen har jeg himlen funnet, Jesus vant og jeg har vunnet».
Fra Bjørgvin bispedømme fikk Nordhaug et ikon av den unge Kristus. Det hadde referanse både til at Nordhaug gjennom hele sin bispegjerning har vært opptatt av ikoner, og at han har ønsket å være ungdomsbiskop.
Flere biskoper
Gudstjenesten var så storslagen som en avskjedsgudstjeneste kan være. Tre ulike kor medvirket, og en hel rekke musikere.
Statsforvalter Liv Signe Navarsete og kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen var til stede. Det var også en rekke biskoper. Blant dem var Nordhaugs forgjenger i Bjørgvin, Ole D. Hagesæther, tidligere preses og fortsatt bergenser Helga Haugland Byfuglien, nylig avgått Borg-biskop Atle Sommerfeldt og Tunsberg-biskop Jan Otto Myrseth, som tidligere var domprost i Bergen.
Skriftlesere fra Sp
Bispedømmets proster var blant de mange som medvirket i gudstjenesten. Og den offentlige representasjonen var også synlig der.
Blant skriftleserne var nemlig to Senterparti-politikere, fylkesordfører Jon Askeland og tros- og livssynsminister Kjersti Toppe. De leste henholdsvis fra profeten Jesaaj og 1. Korinterbrev og kunne begge konstatere til slutt at «Slik lyder Herrens ord».
Du kan lese hele Halvor Nordhaugs preken fra avskjedsgudstjenesten her: