Stort flertall på Kirkemøtet: Vil ha slutt på norsk oljeleting
Kirkemøtet ber blant annet regjeringen om å lytte til anbefalinger fra IEA om å stanse ytterligere leting etter olje og gass på norsk sokkel i Den norske kirkes klimaplan.
Kun to medlemmer av Kirkemøtet stemte mot klimaplanen for Den norske kirke da den ble vedtatt tirsdag formiddag. 103 stemte for.
Leder av Samisk kirkeråd og saksordfører på Kirkemøtets sak «Mer himmel på en truet jord - Den norske kirkes arbeid med klima, miljø og bærekraft mot 2030», Sara Ellen Anne Eira, presenterte tirsdag morgen en klimaplan fra en enstemmig komité.
– Kirkemøtet ønsket mer konkrete tiltak. Det har vi har prøvd å imøtekomme, sa hun.
Klimaplanen sier blant annet at en ønsker å påvirke politikk og handlingsmønster ved blant annet å be den norske regjeringen lytte til anbefalingen fra det internasjonale energibyrået IEA om å stanse ytterligere leteaktivitet etter olje og gass på norsk sokkel.
Skryt fra besteforeldre og ungdom
Komiteen fikk skryt fra flere hold for å ta klimatrusselen på alvor.
– Takk til komiteen som har våget. Den har både styrket forankringen i vår tro på den treenige og ikke minst styrket konkretiseringen i hva vi må la skje, støtte og lytte til. Takk for at dere lar oss ha håp både som ungdom og besteforeldre om å ha en verden sammen, sa en tydelig berørt Finn Ragnvald Huseby fra Åpen Folkekirke i Hamar bispedømme.
– Vil dere ta ungdom på alvor i kirka må dere også ta oss på alvor i denne saken, sa Ungdommens kirkemøte (UKM)s leder Nora Antonsen og takket for tydeligheten i vedtaket.
– Bør ikke blande oss i politikken
Therese Egebakken fra nominasjonslista i Stavanger bispedømme mente på sin side at Kirkemøtet ble for politisk i punktet om leteaktivitet på olje og gass.
– Jeg trodde jeg var på Kirkemøtet og ikke et partipolitisk møte. Hvis vi foreslår å avvikle oljenæringen, så vil jeg stemme mot dette punktet. Som kirke bør vi drive kirke, ikke blande oss i politikken på denne måten, sa hun men påpekte at forvalteransvaret er viktig.
– Vi må være med i debatten, men ikke på denne måten, sa hun.
Håp og håpløshet
– Det er veldig mye bra som står her, sa Filip Hovland fra Bønnelista i Hamar og trakk fram tittelen fra Ungdommens Kirkemøtes vedtak «Sorg, sinne, handling og håp» som komiteen refererte til.
– Dette viser det engasjementet som lever i hver eneste del av kirka. [...] Det ble sagt at denne saken krever optimisme. Jeg vil legge et annet ord i det: Håp. Vi skal jobbe ut fra Jesus Kristus som er denne verdens håp. Han vil at alle mennesker skal ha de samme mulighetene og jeg vil takke for at det er trukket sterkt fram, sa Hovland fra talerstolen.
Kirkemøtets yngste medlem, Inga Stoveland Dekko fra Åpen Folkekirke i Tunsberg, talte ikke mot forslaget, men sa at hun heller ikke klarte å være berørt eller engasjert.
– Jeg har mistet alt håp. Jeg var veldig engasjert før, dro til utlandet noen år og kom tilbake igjen og følte ingenting. Jeg håper vi også kan satse på dem som har mistet håpet og positivismen og be for dem også, sa Dekko.