Stort ja til trossamfunn
Norsk Luthersk Misjonssamband stemte i dag for opprettelsen av et eget trossamfunn i organisasjonen. 548 stemte ja, mens 121 stemte nei.
I 2009 fikk ikke hovedstyret flertall fra generalforsamlingen til å opprette et trossamfunn, men det har snudd nå. Saken om trossamfunn vakte et sterkt engasjement på generalforsamlingen både torsdag og fredag. Gamle og unge deltok i debatten, der de fleste talte i favør av å opprette et trossamfunn innen NLM.
KOMMENTAR: Når konservativt blir radikalt
En av dem var Geir Tunheim.
- Jeg stemte nei i 2009. Nå springer jeg dette i møte og er blitt overbevist, sa han.
Tunheim viste til at seks av sju regionstyrer og et samlet hovedstyre går inn for å etablere et trossamfunn.
Sidevogn
Holger Kjølvik representerte den andre fløyen.
- Denne vogna kommer til å bli sittende på tanken om kort tid, sa han, og høstet mye latter for det.
Hovedstyreformann Lars Gaute Jøssang brukte i fjor bildet av en sidevogn på en motorsykkel da han skulle beskrive NLM som trossamfunn. Han tar til orde for å opprette et trossamfunn «med minst mulig kirke i seg». Kjølvik mente imidlertid at sidevogna etter hvert ville ta over kontrollen i NLM.
Jøssang var motstander av trossamfunn under generalforsamlingen i 2009, men har snudd i saken.
– I flere av forsamlingene våre er det mange døpte. Vi vil være en misjonsorganisasjon og en bevegelse, men må gå i retning av fastere strukturer. Her ligger noe av spenningen, sa Jøssang til Dagen torsdag.
Høsten 2008
Saken om trossamfunn går helt tilbake til høsten 2008. Da gikk et stort flertall på NLMs rådsmøte inn for at organisasjonen burde registrere et trossamfunn. Deretter anbefalte et flertall i hovedstyret at generalforsamlingen skulle vedta opprettelse av et trossamfunn. Et mindretall ved Lars Gaute Jøssang og Karl Roth la fram et forslag om at saken burde utsettes fordi det var nødvendig med «grundigere analyse og gjennomtenkning», og en bredere drøfting av NLM sin plass i kirkebildet. Forslaget fikk flertall med 58 prosent av stemmene.
Spørsmålet om trossamfunn ble ikke behandlet i 2012, men det ble varslet at saken ville bli tatt opp under generalforsamlingen i 2015, og at det skulle gjennomføres en grundig drøfting innad i organisasjonen i forkant.
Hva er det for noe?
Rundt 40 tok ordet i debatten fredag. De aller fleste talte for opprettelsen av et trossamfunn. Blant de som talte mot var Egil Grandhagen, tidligere generalsekretær i NLM. Han sa i sitt innlegg at han forstår frustrasjonen over forholdene i Den norske kirke, og at noen blir så frustrert at de melder seg ut. Men han forstår ikke at NLM skal forandre sin struktur fordi noen føler deg slik.
- Vi snakker om et trossamfunn som ikke skal gjøre noe som helst, bortsett fra å føre regnskap og vedlikeholde et register. For det skal ansettes landsstyre og daglig ledelse. Dette trossamfunnet har ingen reelle oppgaver. Så jeg spør meg selv: Hvor er landingsplassen for dette prosjektet? Og hvor går retningen? Er det en tanke om en fremtidig frikirke, eller hva er det for noe?
Trenger å stemme ja
Maria Celina Lundeby var blant dem som talte for.
– Saken engasjerte meg ikke i 2009, men etter det har vi fått barn. Nå er vi i statistikken med de 1.000 døpte barna i NLM, og er supertakknemlig for det.
Hun fortalte at når hun aktivt må fylle ut et skjema og melde barna inn i Den norske kirke, så gjør hun ikke det, fordi hun ikke hører til der.
– Vi trenger å stemme ja for de som ønsker å høre til. Jeg tror ikke det er et trossamfunn som står i veien for misjon. Det er det våre prioritering i livet som gjør, sa hun.