KONGEN: Kongen skal fortsatt bekjenne seg til den kristne tro, har Stortinget bestemt. Bildet er fra den høytidelige åpningen av Stortinget i oktober i fjor.

Stortinget har talt: Kongen skal fortsatt være troende

Venstre og SV ville ha grep for å ytterligere skille kirke og stat. Torsdag sa Stortinget nei.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag tok Stortinget stilling til hvorvidt kongen skal bekjenne seg som troende.

Det var i juni 2020 at politikere fra Venstre og SV fremmet forslag om flere grunnlovsendringer som de mener skal fullføre skillet mellom staten og kirken.

Blant annet ønsket partiene å oppheve bestemmelsen i grunnloven som sier at «kongen skal alltid vedkjenne seg den evangelisk-lutherske religionen».

I tillegg ville partiene fjerne formuleringen som sier at «verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv».

Dette er Venstre og SVs forslag

Fjerne formuleringen i § 2 som sier «verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv.»

Oppheve grunnloven § 4: «Kongen skal alltid vedkjenne seg den evangelisk-lutherske religionen».

Fjerne denne formuleringen § 9 og § 44, som er eden som kongen, eller en prins/prinsesse i hans sted, skal avlegge for Stortinget: «…så sant hjelpe meg Gud den allmektige og allvitende!»

Oppheve § 16: «Alle innbyggere i riket har fri religionsutøvelse. Den norske kirke, en evangelisk-luthersk kirke, forblir Norges folkekirke og understøttes som sådan av staten. Nærmere bestemmelser om Kirkens ordning fastsettes ved Lov. Alle tros- og livssynssamfunn skal understøttes på lik linje.»

Grunnloven § 99 skal lyde: «Alle innbyggere i riket har fri religions- og livssynsutøvelse. Alle tros- og livssynssamfunn skal understøttes på lik linje.»

«Begrepet vår kristne arv er både mangetydig og i liten grad inkluderende overfor de borgere som ikke har sine røtter i den evangelisk-lutherske kirken», skrev forslagsstillerne i sin redegjørelse.

Nedstemt med overveldende flertall

Torsdag ble forslaget stemt ned med 31 stemmer for mot 136 stemmer mot.

Det melder Vårt Land.

Venstre, SV og Rødt stemte for grunnlovsendringen. MDGs tre representanter var delt – to stemte for, én stemte mot.

Fra talerstolen uttrykte representanter fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Høyre at de ikke ville stille seg bak forslaget.

Powered by Labrador CMS