Stortinget vedtok lovendring, kan åpne for vannkremasjon
I dag skjer kremering ved brenning. Heretter kan det skje på en helt annen måte.
Om vannkremasjon slår an i Norge, gjenstår å se. Men den nødvendige lovendringen som gjør en slik metode tilgjengelig, er nå på plass. Vedtaket i Stortinget ble gjort 3. juni.
Endringen åpner for at det kan gis tillatelse til forsøk som avviker fra loven, slik den er utformet i dag. Spesielt nevnes gravferdsformer som muliggjøres ved hjelp av ny teknologi.
– Det er gledelig at vi nå får en lovendring som åpner for at det kan skje en innovasjon på dette området. Vi trenger nye innspill for å ivareta alle som skal dø de nærmeste tiårene, sier Runar Frømyhr til Dagen.
Offisielle beregninger viser at dødsratene i Norge vil være 60 prosent høyere i 2060 enn i dag.
Frømyhr er den i Norge som ivrer mest for at gravferdsmyndighetene tar i bruk vannkremasjon.
Dagen har tidligere skrevet at dette er den mest aktuelle nye teknologien. I stedet for å brenne den døde kroppen i en kremasjonsovn, blir den lagt i en beholder fylt med vann tilsatt kalium. Så settes den under trykk, og væsken varmes opp til rundt 150 grader.
Tre til fire timer senere er bløtvevet løst opp. Tilbake er steril væske og blekede knokler som pulveriseres i en tradisjonell kremulator.
Som daglig leder i selskapet Fusofu Group AS er Frømyhr importør av utstyr som brukes ved vannkremason.
Overfor Dagen har han tidligere listet opp en rekke fordeler ved å gå over til den nye metoden:
• Den er betydelig billigere å drifte enn tradisjonell kremasjon. Investeringene kan komme under 10 millioner.
• Den krever mindre energi og er slik sett mer bærekraftig.
• Den er mindre plasskrevende. 80–100 kvadratmeter er nok til å få plass til utstyret som kreves. Dermed kan også mindre kommuner tilby kremasjon. I dag skjer dette bare i byer.
– Klar til å søke
Ifølge Frømyhr vil flere kommuner vurdere å ta i bruk den nye metoden, og én av dem står klar til å søke om tillatelse, slik lovendringen åpner for.
Vannkremasjon er tatt i bruk i flere land. Da fredsprisvinner Desmond Tutu døde og ble bisatt ved juletider, skjedde det med denne metoden.