Stortinget vedtok sterk kritikk av Solberg, men Brenna stjal showet etter at KrF snudde
Et samstemt Storting vedtok innstillingen mot Erna Solberg (H).
I tillegg rettes kritikk mot både Solbergs regjering og Jonas Gahr Støres (Ap) regjering for deres mangelfulle rutiner for forhindring av brudd på habilitetsreglene.
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) får kritikk for sin inhabilitet i forbindelse med utdeling av støtte til Raftostiftelsen, Wergelandsenteret og Utøya AS, samt utnevnelsen av en venn som styremedlem. Tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) får kritikk for sin inhabilitet i forbindelse med ektemannens aksjehandel.
Tidligere kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) og tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) fikk ikke direkte kritikk for sine habilitetssaker ettersom de gikk av som konsekvens av dem. De får imidlertid såkalt "kritikk i merknads form".
Brenna stjal oppmerksomheten
Alt dette er i tråd med innstillingen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen, som ble lagt fram sist onsdag. Stortinget ber også regjeringen gjøre en rekke grep for å forbedre regler og praksis.
Til tross for at den skarpeste kritikken ble rettet mot Erna Solberg, viste det seg å bli Tonje Brennas sak som tiltrakk mest oppmerksomhet i innspurten. I utgangspunktet ønsket Høyre og Frp å gi også henne sterk kritikk.
Da det kom fram at det fantes informasjon i saken som ikke var blitt tilgjengelig tidligere, valgte også MDG og KrF å støtte dette.
– Det at det kommer nye opplysninger om saken etter kontrollkomiteens behandling forsterker alvorlighetsgraden i saken til Tonje Brenna. Denne informasjonen burde vært gitt Stortinget fra start. KrF mener dette er sterkt kritikkverdig og kommer derfor til å stemme for «sterk kritikk» av Tonje Brenna i morgen, sa nestleder Dag Inge Ulstein til NTB mandag.
Flertallet på Stortinget kommer likevel til å sørge for at Brenna kun får «kritikk», den nest sterkeste formen. Kun Høyre-leder Erna Solberg kommer til å få «sterk kritikk».
Ny informasjon
Brenna får kritikk for at hun i sin tid som kunnskapsminister var inhabil i tildelingen av støtte til tre organisasjoner, samt utnevnelsen av Frode Elgesem.
Høyre og Frp kom i innstillingen med et mindretallsforslag om å gi Brenna sterk kritikk, men dette forslaget fikk i utgangspunktet kun støtte fra disse to. MDG og KrF har siden sluttet seg til. Disse fire har kun 63 av 169 mandater på Stortinget.
Kort tid etter at innstillingen ble offentliggjort 28. februar, ble komiteen kjent med at Ap-nestlederen allerede våren 2022 skal ha fått kjennskap til at millioner regjeringen delte ut, også kom Utøya AS til gode. I styret for Utøya AS sitter Brennas ekssamboer, som hun har to barn med. Også to av hennes venninner sitter i styret.
Forslaget om å gi Brenna sterk kritikk ble likevel klart avvist med 38 mot 63 stemmer. Men det er mulig Ap-nestlederen likevel vil måtte gå en ekstra runde med kontrollkomiteen - i forbindelse med et brudd på den såkalte opplysningsplikten overfor Stortinget. Det understreker komitéleder Peter Frølich (H) at ikke er endelig avklart.
Mistillitsforslag ble nedstemt
Også en rekke andre mindretallsforslag ble avvist av Stortinget. Høyre, Frp og Venstre ønsket alle å rette sterk kritikk mot Huitfeldt, noe KrF også stemte for, men ingen andre.
I tolvte time tirsdag morgen fremmet Fremskrittspartiet et såkalt "løst" forslag om å stille mistillit mot Brenna for brudd på opplysningsplikten - et forslag som ville pålagt statsråden om å gå av hvis det ble vedtatt. Dette var det imidlertid ingen fare for - kun Fremskrittspartiets 13 representanter stemte for, de øvrige 89 til stede i salen imot.
Stortinget ferdig med habilitetssakene
Sist, men ikke minst ble det stilt en rekke mindretallsforslag som blant annet dreide seg om skjerpede regler når det kom til aksjeeierskap og oversikt over egne og familiære økonomiske interesser. Disse ble fremmet av ulike konstellasjoner bestående av SV, Rødt og MDG og ble avvist med klart flertall.
Med dette er Stortingets behandling av de mange habilitetssakene som begynte med Tonje Brennas pressekonferanse 20. juni 2023, i praksis avsluttet i denne omgang.