GAVE: Stortingspresident Masud Gharahkhani fikk onsdag en tegning fra Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) som viser det norske livssyns-mangfoldet. Steinar Ims (stående til venstre) overrakte den på vegne av STL.

Stortingspresidenten i historisk livssynsmøte

– Vi er et uenighetsfellesskap, sa delegasjonsleder Steinar Ims da flere tros- og livssynsaktører møtte stortingspresidenten onsdag.

Publisert Sist oppdatert

Ims, som representerer Den norske kirke, ledet de 16 representantene for ulike trossamfunn og organisasjoner fra STL (Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn) som fikk et historisk møte med stortingspresident Masud Gharahkhani.

– Dette er etter hva vi kjenner til, det første møtet mellom stortingspresidenten, som er Stortingets fremste tillitsvalgte og den høyest rangerte etter kongen, og STL i en slik sammenheng. Det er historisk, og for oss er det en stor ære, sa Ims som til daglig er seniorrådgiver i Mellomkirkelig råd.

– Uenighetsfellesskap

Frokostmøtet hadde en høytidelig og historisk ramme, og mangfoldet rundt bordet var stort. STL har 15 medlemssamfunn og representerer slik sett om lag 80 prosent av befolkningen i Norge.

– Vi er et uenighetsfellesskap som gjennom 26 år har insistert på likebehandling, sa Ims under møtet i stortingskjelleren med henvisning til rapporten som ble skrevet da STL hadde fungert i 20 år.

– Vi har hele tiden arbeidet hardt for å være en organisasjon som praktiserer samhold i mangfold, sa Ims og eksemplifiserte:

– Det er ikke alltid vi er enige om hva som ligger i likebehandling. Mange ting, også utenom den religiøse eller livssynsmessige sfæren, blir vi nok aldri enige om. Men vi er blitt dyktige, gjennom dialog og hardt arbeid, til å finne ut hva vi kan være enige om og at det er mulig å samarbeide hele tiden. Og vi jobber hardt for å imøtegå fordommer og skape forståelse, uten at dette er det samme som enighet.

Personlig president

Ims henvendte seg også til Gharahkhani personlig:

– På samme måte som STL demonstrerer at man gjennom samarbeid på tvers av religions- og livssynsskiller kan løse felles utfordringer, har du vist at man alt som førstegenerasjons tilskudd til det norske mangfoldet kan nå helt til topps i det formelle Norge, nest etter Hans Majestet Kongen, vel å merke.

GJESTER: De 16 medlemmene av delegasjonen som møtte stortingspresident Masud Gharahkhani (i midten foran) denne uka, viser mye av bredden i det norske livssyns-feltet.

Stortingspresidenten, som er født i Iran og er muslim, fortalte på sin side fra oppveksten i Norge der han blant annet tilbrakte mye tid i en kristen menighet og ble godt mottatt der.

På vegne av tros- og livssyns-Norge overrakte Ims en innrammet tegning som Håvard S. Johansen har laget og som ble til i forbindelse med STLs 25-årsjubileum og kun finnes i noen få eksemplarer.

– Tegningen illustrerer utfordringene med mangfold, nærmere bestemt dietthensyn, noe vi i STL kjenner godt til fra våre rådsmøter og andre felles arrangementer. Den viser også til at disse utfordringene er overkommelige og at vi fryder oss over vårt mangfoldige uenighetsfellesskap, kommenterte Ims.

– Lære mer

– Det er fint å få møte tros- og livssynssamfunnene til dialog og å få lære mer om dem. I tillegg vet jeg også at hver og en av dem har en møteplass som frivillige organisasjoner, og det er en viktig del av det norske samfunnet, sa stortingspresident Gharahkhani om bakgrunnen for at han tok initiativ til møtet.

SAMMENSATT: Slik ser tegningen ut som stortingspresidenten fikk i gave fra Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn.

Flere ulike tema ble omtalt, deriblant dialog og samarbeid i et livssynsmangfoldig og demokratisk samfunn og arbeid for inkludering og demokratideltakelse og mot hets og utenforskap. Dette er sentrale saker for stortingspresidenten som mener måten STL fungerer på, kan være til inspirasjon for andre land som lever med store interne konflikter.

Han ville gjerne høre om STLs innsats for et livssynsåpent og likebehandlende samfunn og utfordringer og muligheter knyttet til dette for de ulike medlemssamfunnene.

Blant dem som hadde ordet, var Britt Strandli Thoresen fra Bahaiene, Hans Rossiné fra Den katolske kirke, Elisabeth Malting fra Det Mosaiske Trossamfund og Lars Petter Helgestad fra Human-Etisk Forbund.

– Jeg mener den store fordelen ved Norge er at vi er et tillitssamfunn, sa Gharahkhani.

Om omtalen av STL som et uenighetsfellesskap sa han:

– Det er jo litt sånn som Norge er. Også i stortingssalen her har vi ulike politiske programmer man har gått til valg på, men så klarer man å samarbeide til det beste for nasjonen. Det er jo norske verdier på sitt beste.

Powered by Labrador CMS