Støttegruppe fikk 100.000 fra Misjonssambandet
– En positiv nyhet, sier Anne Marit Naustvik. Hun tolker gaven som et tydelig signal på at gruppen Sendt bort er ønsket velkommen av NLM.
To-tre måneder er gått siden støttegruppen Sendt bort tok initiativ til en spleisaksjon. Nylig ble det gitt 100.000 fra Misjonssambandet. Totalt har det kommet inn 183.000 kroner.
Konstruktive, men krevende samtaler
På Facebook-siden skriver støttegruppen at de ønsker å takke organisasjonen som gir et viktig økonomisk bidrag for å støtte arbeidet fram til langsiktige støtteordninger er på på plass.
«Vi har den siste tiden vært i konstruktive, men også krevende samtaler med Misjonssambandet om en forpliktende plan og oppreisning til misjonærbarn. Barn som fikk hele eller deler av sin barndom ødelagt, ble adskilt fra foreldrene på internatskoler og hadde liten voksenkontakt og omsorg,» står det.
– Viser vilje til samarbeid
Anne Marit Naustvik, som leder støttegruppen sammen med Jarle Naustvik og Målfrid Ljønes Kvålo, sier til Dagen at bidraget kom som en svært positiv nyhet.
– Jeg tenker at den viser en vilje fra NLM til samarbeid, og at de ønsker Sendt bort velkommen.
Fra høsten håper gruppen å ha på plass en langsiktig støtteordning som det nå jobbes med. Ett av punktene handler blant annet om hvordan Sendt bort sin rolle skal være i fremtiden.
I ord og handling
– Hvilket signal gir en slik gave?
– Misjonssambandet viser med dette evne og vilje til å ta ansvar i prosessen med misjonærbarna. Det synes vi det står stor respekt av, og vi opplever at de viser det både i ord og handling, selv om det fortsatt gjenstår en del. Men det kommer små drypp hele veien som gjør at vi er optimistiske med tanke på fortsettelsen.
– En mer forsonende linje
– Var dere forberedt på at Misjonssambandet ville komme dere så pass sterkt i møte da støttegruppen ble opprettet?
– Vi var veldig usikre på hvordan NLM ville møte oss, men vi hadde nok innerst inne et håp om at den nye ledelsen, med generalsekretær Gunnar Bråthen i spissen, ville legge seg på en mer forsonende linje. Hyppige møter, oppbygging av tillit og gjensidig respekt har bidratt til at vi nå har en konstruktiv prosess som går i riktig retning.
Så langt har Sendt bort og ledelsen hatt tre arbeidsmøter som går på fremtidige handlingsplaner. I nær fremtid skal det avholdes nye møter.
Egen ansatt
Før helgen ble det kjent at en egen ansatt i Misjonssambandet vil få ansvaret med å følge opp misjonærbarna. Det er Karen Elisabet Wittersø Hector som skal bekle den nyopprettede stillingen.
Hun arbeider i dag som misjonær for organisasjonen i Etiopia og har bakgrunn som misjonærbarn.
Naustvik opplyser til Dagen at de ble gjort kjent med at Misjonssambandet ville opprette denne stillingen for en tid tilbake.
– Det viser veldig tydelig at gamle og nye misjonærbarn er en satsing for organisasjonen. Vi ser også for oss at Hector er ei dame som det fremover vil være naturlig å samarbeide med, sier hun.
– Krever at vi bruker økonomi i en oppbyggingsfase
Dagen har vært i kontakt med Fanney Ingadóttir, administrativ leder i Misjonssambandet. Hun har følgende kommentar til at organisasjonen har gitt 100.000 til Sendt bort:
«Misjonssambandet ønsker å bygge opp stor kompetanse på dette temaet. En god handlingsplan som når bredere ut, krever at vi bruker noe økonomi på dette i en oppbyggingsfase».
Hun skriver videre at støttegruppen er en viktig samarbeidspartner i å nå viktige mål i en ny handlingsplan til beste for misjonærbarna.
På spørsmål om hvorfor NLM valgte å gi 100.000 til Sendt bort sin spleisaksjon, svarer hun at «Misjonssambandet støtter flere samarbeidspartnere knyttet til vårt arbeid.»