Støtten til Israel faller blant unge kristne i USA
Mens eldre amerikanske kristne elsker Israel, har mange yngre kristne problemer med å forstå hvorfor de skal engasjere seg.
Fremdeles er konservative, evangelikale kristne i USA blant Israels beste venner. Men bildet kan forandre seg det neste tiåret.
En undersøkelse utført av LifeWay Research i Nashville, viser at det er i ferd med å oppstå store generasjonsforskjeller.
77 prosent av evangelikale kristne over 65 år sier at de støtter Israels «eksistens, sikkerhet og fremgang», mens bare 58 prosent av de spurte i alderen 18 til 34 sier det samme.
De samme 58 prosent har et generelt positivt syn på den jødiske staten, men dette er betydelig færre enn i andre aldersgrupper.
41 prosent av de unge har ikke noen spesiell mening om Israel, mens mange er usikre på om opprettelsen av Israel i 1948 var en god ting.
– Stort sett virker det som om unge evangelikale i USA er likegyldige til Israel, sier Scott McConnel, direktør i LifeWay Research.
Se hele undersøkelsen nederst i artikkelen.
Konservative
Betegnelsen evangelikal omfatter en rekke kristne grupper, kirkesamfunn og enkeltpersoner som deler visse likheter i form av konservativ teologi og skriftsyn, vektlegging av personlig tro og omvendelse, samt viktigheten av misjon og evangelisering.
Meningsmålerne snakket med over 2000 amerikanere fra disse sammenhengene og tok opp en rekke spørsmål vedrørende Israel, alt fra den jødiske nasjonens plass i Bibelen til Israels behandling av palestinerne.
Generelt sett støtter gruppen sterkt opp om Israel. 67 prosent har et positivt syn på nasjonen, mens bare ni prosent er negative. 24 prosent er usikre.
Bryr seg ikke
Mitch Glaser er leder av Chosen People Ministries, USAs eldste israelsmisjon. Han har deltatt i forarbeidet med undersøkelsen og i en pressemelding kommenterer han resultatet.
Glaser er likevel bekymret over det minskende engasjementet blant de unge.
I 2015 ble det offentliggjort en tilsvarende undersøkelse om de evangelikales forhold til Israel. Også den gang fant meningsmålerne generasjonsforskjeller, men langt færre enn i den ferske undersøkelsen.
På den bakgrunn gikk Glaser langt i å avblåse enhver frykt for at støtten til Israel skulle bli mindre.
– Kristne i USA kommer fortsatt til å være Israels beste venner, sa han den gang i et intervju med Dagens israelkorrespondent.
Nå har han moderert dette synet.
– Jeg er bekymret over den åpenbare mangelen på israelstøtte blant unge etterfølgere av Jesus. Enten vet de ikke hva de skal tro, eller så ser de ikke ut til å bry seg, sier han.
Palestinerne
Undersøkelsen viser også at evangelikale kristne er usikre på hva de skal mene om fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne og om en eventuell tostatsløsning.
Flertallet er opptatt av israels sikkerhet, men mange mener også at kristne burde være mer opptatt av forholdene til palestinerne. Blant de unge mener 66 prosent dette, og det later til at de i stadig mindre grad lar teologi og bibelsyn styre hviket standpunkt en skal ta.
– Rase spiller også en rolle, sier Tony Campolo.
Han er en av lederne på den evangelikale «venstresiden» og var tidligere rådgiver president Bill Clinton.
– Svarte amerikanere identifiserer seg ofte med palestinerne. De ser på palestinerne som en gruppe fargede mennesker som undertrykkes av hvite, sier han.
Campolo viser til at mange unge hvite er påvirket av megakirker der pastorene representerer den pro-israelske narrativen, mens svarte kirker i økende grad identifiserer seg med palestinernes sak.
Rettferdighet
Mitch Glaser mener dagens unge er omsorgsfulle og at de har en høyt utviklet rettferdighetssans.
– Dersom de gjennom mediene får inntrykk av at palestinerne blir undertrykket og behandlet dårlig av israelerne, vil dette påvirke meningene deres sterkere enn hva tilfellet er med de eldre generasjonene – som husker Holocaust og som ofte har en annen teologisk ballast, sier han.
Utfordring
Forfatteren Joel C. Rosenberg, som har både israelsk og amerikansk statsborgerskap, har vært med i arbeidene med undersøkelsen. Han mener «millenniumsgenerasjonen» representerer en utfordring for kirken.
– Unge kristne er fortsatt ikke fiender av Israel, men undersøkelsen viser at mange av dem rett og slett ikke forstår Israels plass i bibelhistorien. Derfor er er støtten deres ofte langt svakere enn hva tilfellet er blant foreldrene og besteforeldrene.
– Dersom ikke kirken gir unge troende en sunn, balansert og solid forståelse av Guds plan og hans kjærlighet til Israel, vil støtten til den jødiske staten svekkes betydelig de neste ti årene, tror han.
Han støttes av Josh Ahrens i Christians United for Israel, en organisasjon med 3,8 millioner medlemmer.
– At den yngre generasjonen er mer ambivalent til Israel bør bekymre oss. Vi kan ikke ta for gitt at de vil begynne å støtte Israel når de blir eldre, sier han.
Sammensatt
Stephen Spector, professor ved Stony Brook University i New York, har skrevet bok om kristen sionisme. Til Jewish Telegraphic Agency (JTA) sier han at det er en rekke grunner til at evangelikale støtter Israel.
– Profetiene om Israel i endetiden spiller en rolle, men dette er ikke det eneste grunnen, sier han.
Mange evangelikale viser til Guds løfte i Første Mosebok 12,3:
«Jeg vil velsigne dem som velsigner deg, men den som forbanner deg, skal jeg forbanne. I deg skal alle slekter på jorden velsignes».
– Jeg tror de fleste evangelikale er av den oppfatning at Gud elsker jødene og at han har utvalgt dem. Det følger derfor naturlig at de ønsker å være på Guds side. Men også det faktum at Israel er det eneste demokratiet i Midtøsten, har vært viktig for den evangelikale støtten, sier han.
Mindre teologiske
– Yngre evangelikale baserer i mindre grad israelsynet sitt på teologi enn det de eldre genrasjonene gjør, sier pastor Mae Cannon til JTA.
Hun er direktør i Churches for Middle East Peace, en koalisjon av 27 mer eller mindre liberale kirkesamfunn og nettverk.
– Kristne over 55 år har ofte et israelsyn som er sterkt preget av teologi. Dette er langt mindre fremtredende i de yngre gruppene. Jeg tror millenniumsgenerasjonen har potensial til å tenke utenfor boksen, sier hun.
Ny allianse
Evangelikale ledere som er bekymret for utviklingen annonserte i desember at de oppretter organisasjonen Alliance for the Peace of Jerusalem.
Organisasjonens mål vil være å peke på Israels bibelske rolle i fortid, nåtid og fremtid, samtidig som en bekrefter Guds kjærlighet til palestinerne og alle andre folkeslag i Midtøsten.
– Unge kristne er vokst opp i en tid der mye av det som har skjedd i Midtøsten ikke har handlet om Israel. For dem er Israel en manglende brikke i puslespillet, sier professor Darrell L. Bock ved Dallas Theological Seminary.
Evangelikales syn på Israel:
*I en ny undersøkelse ble over 2.000 evangelikale amerikanere spurt om sitt syn på Israel. Her er noen av funnene.
*23 prosent sier de er «veldig positiv» til dagens Israel. 27 prosent sier de er «positiv», 17 prosent er «litt positiv», seks prosent er «litt negativ», to prosent «negativ», men én prosent er «veldig negativ».
*22 prosent sier at det moderne Israel har opptrådt urettferdig overfor palestinerne. 41 prosent er uenige i dette, men 37 prosent svarer at de er usikre.
*41 prosent av de unge har ikke noen spesiell mening om Israel, mens mange er usikre på om opprettelsen av Israel i 1948 var en god ting.
*80 prosent sier at Gud lovet Abraham at Israels land skulle tilhøre han og etterkommerne til evig tid. Like mange mener at opprettelsen av staten Israel i 1948 var en oppfyllelse av bibelske profetier.