– Støtteordningen for fanger er uakseptabel
I møte med Mahmoud Abbas understreket Norges utenriksminister at den nåværende støtteordningen for fanger bør avskaffes.
Utenriksminister Børge Brende (H) er på en ny rundreise i Midtøsten. Tirsdag ettermiddag og kveld hadde han først samtaler med Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem og deretter palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah.
På agendaen for møtet med Abbas sto blant annet de omfattende støtteordningene for fengslede palestina-arabere. I årevis har selvstyremyndighetene (PA) betalt lønn til terrordømte palestina-arabere, og jo verre ugjerningen er, jo mer penger får de.
Hans Olav Syversen (KrF) tok i forrige ukes muntlige spørretime opp problemstillingen, og Brende lovet da å legge ytterligere press på Abbas ved neste høve. Brende bekrefter nå overfor Dagen at fangelønnen ble diskutert under møtet i Ramallah.
– Bør avskaffes
- I møtet understreket jeg at støtteordningen, hvor økonomiske utbetalinger øker med fangers soningstid, er uakseptabel og bør avskaffes. Jeg vektla at med de politiske og økonomiske utfordringene som palestinerne nå står overfor, er de selv tjent med å avskaffe denne ordningen, sier Brende.
Abbas svarte med å gjenta forsikringene om at norske midler ikke går til å finansiere ordningen. Dette er noe også Brende fortsatt legger vekt på.
- Norsk støtte til Palestina går til statsbygging og institusjonsutvikling, som det er i alles interesse at videreføres. Dette understrekes også fra israelske myndigheter, sier utenriksministeren til Dagen.
Budsjettstøtte
Ifølge en fersk bistandsstatistikk fra Norad, gjengitt i Bistandsaktuelt, fikk palestina-araberne i fjor 630 millioner norske kroner i bistand. Delt på hver av de omlag 4,5 millioner innbyggerne blir det rundt 140 norske kroner per person. Dette gjør palestina-araberne til soleklare bistandsvinnere.
Den norske støtten går hovedsakelig til gjenoppbygging av Gaza etter krigen, budsjettstøtte til selvstyremyndighetene og utdanning.
Det er særlig budsjettstøtten som har høstet kritikk fra enkeltpersoner og organisasjoner som kjemper mot pengestrømmen til terroristene.
Forrige uke sa israelske Arnold Roth til Dagen at norske myndigheter må forstå at det å indirekte bidra til at PA gir lønn til fengslede terrorister, er å bidra til å opprettholde en palestinsk kultur som støtter terror som politisk virkemiddel.
– Det er selvsagt umulig å skille mellom norske penger og andre penger i en og samme pott, sa mannen som i 2001 mistet datteren i en av de største terroraksjonene som har rammet Jerusalem.
I etterkant har flere av de involverte i aksjonen fått utbetalt lønn fra palestinske myndigheter.
Møtte Netanyahu
I forkant av møtet med Abbas møtte Børge Brende og en norsk delegasjon Israels statsminister, Benjamin Netanyahu. Med i delegasjonen var Norges ambassadør i Israel, John Hanssen-Bauer, mens Israels norgesambassadør Raphael Schutz satt ved Netanyahus side.
Partene diskuterte blant annet muligheten for å forbedre den humanitære situasjonen i Gaza, samtidig som Israels behov for sikkerhet blir møtt. De samtalte også om kampen mot IS i regionen.
Ifølge Government Press Office la Netanyahu vekt på Israels rolle som et stabiliserende anker i Midtøsten, noe som er viktig også for Europas sikkerhet.
Syria-krigen
Brende besøker denne uken også Jordan og Saudi-Arabia, blant annet for å diskutere Syria-krigen og dens enorme humanitære konsekvenser.
– Situasjonen i Syria har forverret seg vesentlig den siste tiden. Det er viktig at det nå legges press på alle parter for å respekterer avtalen om stans i kamphandlingene og for å videreføre Genève-forhandlingene, sier Brende til NTB.