Støtter KrF, stemmer Frp
Joachim V. Gladsø (26) mener at KrF har best verdipolitikk, men stemmer Frp likevel.
- Det er veldig mulig å være en bibeltro, konservativ kristen som ønsker å forkynne om Jesus, og samtidig stemme Frp, sier Joachim V. Gladsø.
Det er snart ni år siden Carl I. Hagen stod på talerstolen på Levende Ords sommerfestival i Bergen og talte til kristenfolket. Før valget i 2005 fridde Frp speiselt til de frikirkelige sammenhengene.
I dag starter Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen, uten de store frier-sakene. Men partiet har allerede kapret Joachim V. Gladsøs stemme. Han har vært medlem av Fremskrittspartiet i to år. 26-åringen jobber i oljebransjen og har sammen med kona vært aktiv i Trondheim Frikirke i mange år, blant annet ti år som ungdomsleder.
Gladsø forteller gjerne om sine politiske meninger, men er litt redd for å bli «hengt ut».
- Venstresiden har skapt et skremmebilde av Frp og jeg merker at det er mye hat mot partiet, sier han.
Imponert over Siv Jensen
Gladsø endte opp som Frp-medlem hovedsaklig på grunn av den økonomiske politikken, men også på grunn av partiets løsninger for helse, eldreomsorg og utdanning. 26-åringen har vurdert å stemme på Høyre, men mener at partiet i mange saker er blitt for likt Arbeiderpartiet.
Aller først ville han stemme Kristelig Folkeparti, men opplevde at de stod for svakt på sine verdisaker. Han viser spesielt til fjerningen av bekjennelsesparagrafen.
- Det var absolutt et tap. Jeg mener at ledere i et kristent parti bør være kristne. Det handler om hvem man er og hva man tror på, sier Gladsø.
26-åringen mente at KrF har feil fokus på finans, infrastruktur, helsekøer, oljepenger og bilpolitikk.
Samtidig opplevde han at Frp stod fast på det de trodde på.
- Jeg så Siv Jensen stå for kristendom i skolene, og fokuset på den kristne kulturarv. Frp er selvsagt ikke et kristent parti kun for kristne, men man må kjøpe en pakke. Det er umulig å være enig i alle saker et parti står for, sier Gladsø.
Vil ha KrF i regjering
Men trønderen er også uenig i partiets standpunkter i en rekke verdisaker som aktiv dødshjelp, fri abort, nedlegging av vinmonopolet, oppheving av kirkeasyl. I tillegg har partiet lagt ned motstanden mot homoekteskap. Han grunngir sine meninger med et konservativ bibelsyn.
- Men dette er kun noen få av sakene i Frps partiprogram, og jeg bytter ikke parti av den grunn.
Selv håper han på 20 prosents oppslutning om partiet ved høstens stortingsvalg, og at det blir en regjering bestående av Frp, Høyre og KrF.
- Det er veldig viktig å få med KrF i regjering fordi de har med verdisaker der Frp ikke når opp.
Han mener det er negativt at KrF åpner for å forhandle om budsjett med Arbeiderpartiet framfor å sitte i regjering med Frp.
- KrF må da ha mer til felles med Frp enn Ap og Venstre.
Negative verdiholdninger
Odd Gunnar Tveit har vært Frp-medlem siden 1995, blant annet på grunn av Israels- og finanspolitikk. Han står på tredjeplass på Aust-Agder Frps stortingsliste. På fritiden er han med i Indremisjonsforbundet.
Han mener at KrF er for sosialistisk, men er også skuffet over eget partis vedtak i verdisaker.
- Jeg begriper ikke vedtaket om aktiv dødshjelp. Og at de ikke skal kjempe mot homoekteskap. Det virker som at de ikke har lyst på velgere når de kommer med slike forslag. Spesielt her på Sørlandet er det ødeleggende, sier Tveit. Han viser til at det er mange verdikonservative velgere i Bibelbeltet.
Frp har fristilt sine medlemmer i slike verdisaker.
- Det er klart at hadde ikke partiet gjort dette hadde det vært umulig for meg å være med i Frp. DAGEN