GLAD I MISJON: Norkirken­ Molde er glad i misjon. Det er medlemmenes ­engasjement som avgjør hvor menigheten bidrar.

Støtter mange – ikke bare sin egen misjon

Denne menigheten gir 40 prosent av omsetningen sin til misjon. Men de vil ikke binde seg til kun én organisasjon.

Publisert Sist oppdatert

Dagen har de siste dagene skrevet flere artikler om de store underskuddene i Normisjon.

Mens antall voksenforeninger har blitt mer enn halvert siden fusjonen mellom Santalmisjonen og Indremisjonsselskapet i 2001, har antall menigheter steget fra to til 36. På samme måte som foreningene, er menighetene stort sett selvstendige juridiske enheter under Normisjon-paraplyen.

– Vi har en vital, fremoverlent og voksende gruppe forsamlinger, beskrev fellesskapsutvikler i Normisjon, Vegard Tennebø, i går.

– Ikke misjonsturisme

Odd Magnus Venås (34) er pastor i Norkirken Molde, som ga 525.000 kroner til misjon i fjor.

Det tilsvarer rundt 40 prosent av menighetens omsetning.

Normisjons arbeid i Senegal har vakt engasjement i forsamlingen, som teller 270 mennesker og har sine storsamlinger på en ­videregående skole i byen.

– Vi vil ikke presse oss på, men bidra på en god og konstruktiv måte. Derfor er det blant annet blitt to turer til landet, forteller pastoren.

Ekteparet Synnøve og Kjell Risan fra menigheten dro først alene til Senegal og tok deretter med seg tre voksne og tre barn på neste tur.

Menighetens anliggende var å bruke tid sammen med pionermisjonærene i Senegal og hjelpe dem i gang. Dessuten ville Norkirken Molde tilby godhetsarbeid i det vestafrikanske landet. De ville ikke drive med misjonsturisme.

MISJONSTUR: Norkirken Molde har reist på flere misjonsturer til Europa gjennom Ungdom i Oppdrags «Family Adventure»-program. Bildet er fra en tur til Romania. Til høyre pastor Odd Magnus Venås, kona Kathy og de to barna.

– Vi vil bidra i det strategiske arbeid og på områder der vi kan være til hjelp. Vi vil ikke bare gi 100.000 kroner i året, sier Venås.

Dro til Europa

Han forteller Dagen at Nor­kirken Molde har flere lignende ­prosjekter:

I Zambia støtter de Brave Heart i deres humanitære arbeid. Styrelederen i organisasjonen er med i menigheten.

I Nepal er de engasjert i Himalpartners arbeid med psykisk helse som en psykiater i menigheten bidrar til å bygge opp.

I India støtter menigheten «King’s Way» et arbeid i Ungdom i Oppdrag-regi rettet mot gatebarn som folk i menigheten har startet.

Norkirken Molde støtter også annet UIO-arbeid innenlands og utenlands, ser på muligheten til å sende ut teltmakere, og jobber med å finne et eget misjonsarbeid som barna i menigheten kan ta hovedansvaret for.

Gjennom Family Adventure, har Norkirken Molde dessuten sendt ut folk i team til misjonsarbeid i Europa.

– I fjor var vi 40 personer fra menigheten som var med på det. Da handlet det ikke om penger, men om å sende folk, sier pastoren.

– Ikke direkte ansvar

– Dere er en normisjonsmenighet som sprer engasjementet deres vidt samtidig med at Normisjon må kutte rundt 10 millioner kroner i utearbeidet. Føler dere ikke ansvar for det?

– Vi føler ikke nødvendigvis et direkte ansvar som enkeltmenighet, men vil gjerne gå i dialog med Normisjon sentralt om det er ønskelig fra deres side.

Venås, som selv er misjonærbarn fra Ecuador og har vært i Peru og Ecuador som teltmaker og misjonær, mener Normisjon må tenke ulikt om menigheter kontra foreningers bidrag.

– Det er ikke bare å si at her er et stort tap og forvente at vi skal sende penger, sier han.

Synergieffekt

Venås presiserer at menigheten vil være «utover-fokusert». Han har erfart at å gi til flere gir synergieffekt.

– Vi hadde som mål å gi 100.000 til Senegal. Men etter vi begynte å gi til Brave Heart har vi måttet øke innsatsen slik at vi gir 150.000 til hver av organisasjonene.

Han liker at enkeltmenigheter i Normisjon, som IMI-kirken, har fått eget ansvar for misjonsfelt:

– Det IMI-kirken og Normisjon har gjort i Kambodsja og Thailand, er veldig bra.

Forsamlingen har en tydelig identitet som en Normisjons-menighet, sier Venås.

– Men når de sier at det er økonomiske krisetider, da tror vi ikke det er vår rolle å drive brannslukking og å opprettholde gamle løsninger som mest sannsynlig vil dø ut etter hvert. Som menighet har vi lyst til å satse på misjon og kan bidra med noen tanker og initiativ om hvordan misjonsarbeidet kan gjøres fremover, sier Venås.

– Bygge for fremtiden

Pastoren forteller at menigheten snart får besøk av internasjonal leder i Normisjon, Dag-Håkon Eriksen, for en samtale om hvordan forsamlingen skal bidra i det internasjonale arbeidet.

– Vi kan ikke bare dekke opp for gamle tap. Det handler om å bygge for fremtiden, og misjon vil nok se annerledes ut i fremtiden enn det har gjort til nå. Det gjelder også for Normisjon og menighetene som er en del av dette, sier Venås.

Powered by Labrador CMS