Støttespillere tror kampen for eks-muslim «langt på vei har ført fram»
Som «person uten lovlig opphold i Norge» har han vært internert siden juni. Men nå har iraneren igjen status som asylsøker.
Den iranske mannen hevder han er i livsfare i hjemlandet. Han har forklart at han har desertert fra den iranske revolusjonsgarden og har holdt en høy profil som kristen etter at han konverterte fra islam.
Likevel er han nektet opphold i Norge. Siden begynnelsen av juni har han sittet internert på Trandum ved Gardermoen i påvente av å bli utsendt fra landet.
Men onsdag tok saken en overraskende vending. Utlendingsnemnda (UNE) vil se på saken hans på ny. Ifølge mannens støttespillere har han dermed lovlig opphold i Norge og kan ikke bli returnert til Iran.
Og dermed kan han vel bli løslatt umiddelbart? Det skulle vise seg å ikke være så enkelt.
Nekter å la seg koronateste
Dagen har skrevet flere saker om mannen, som på Facebook har en støttegruppe av kirkelig og politisk engasjerte personer. Gruppen har over 700 medlemmer. Gruppens ledere har hele tiden hatt nær kontakt med iraneren og hans advokat Arild Humlen.
En koronatest har vært et gjennomgående tema i saken. Mannen nekter nemlig å la seg teste. For å komme inn i Iran må han ha en negativ koronaprøve
Onsdag kom det først en gladmelding på gruppens Facebook-vegg om at Utlendingsnemnda (UNE) ville behandle saken hans på nytt. En slik behandling vil ta flere måneder, og i mellomtiden er han å betrakte som asylsøker og kan ikke lenger holdes internert.
Eller som det heter på advokatspråk, slik Humlen torsdag formiddag formulerte det overfor Dagen:
«Klienten har fått utsatt iverksettelse og utreisefristen er opphevet etter beslutning fra UNE i går. Det innebærer at han nå igjen er beskyttet av Flyktningkonvensjonen og utlend.lovens § 73, som sier at alle som har søkt asyl og dersom det ikke er endelig vedtak i saken, kan ikke returneres til Iran før saken er endelig avsluttet.»
Det var derfor et tilbakeslag for konvertitten og hans støttespillere at PU (Politiets utlendingsenhet) onsdag ba om fortsatt internering.
Støttegruppen håpet likevel at han ville få medhold da saken var oppe i tingretten torsdag. Det fikk han, men dramaet er ikke over med det. Politiet vil ikke slippe ham og anker tingrettens avgjørelse inn for lagmannsretten.
Dagen har fått tilgang til informasjon om den siste utviklingen i saken som er sendt til «forbedere og engasjerte» støttespillere. Av denne går det fram at de forventer en rask avgjørelse i lagmannsretten, senest førstkommende tirsdag.
– En kalddusj for hele støtteapparatet og et spenningsmoment for vår venn. Men PU har etter vårt syn en tynn sak, sier Kristine Bech-Sørensen.
Hun er en av de som har engasjert seg for iranerens sak, og sammen med ektemannen Håkon har hun også besøkt ham på Trandum.
– Det er trist at PU laget krøll helt på tampen, men nå er vi først og fremst veldig glade og takknemlige over at kampen - tross motbakke i siste sving - langt på vei har ført fram ved at tingretten ikke ga PU medhold. Vi forventer at lagmannsretten følger tingrettens kjennelse. Men det gjenstår å se, sier Bech-Sørensen.