Streiken over – elevene tilbake tirsdag
Etter tre skoleuker i streik, kom partene til enighet mandag. Rundt 100.000 elever som har vært rammet av streiken, får nå begynt skoleåret sitt.
Mer vekt på lokale forhandlingsløsninger var nøkkelen til enighet. Det skal ikke innføres mer bundet arbeidstid uten at det framforhandles lokalt, og det innføres prosedyre for hvordan man skal håndtere uenighet.
Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied sier streiken har vært tøff, men nødvendig. Lederne for alle de tre lærerorganisasjonene vil anbefale avtalen til sine medlemmer.
– Nå skal vi ha en rask uravstemming, som vil avklare om medlemmene godtar avtalen. Om de godtar avtalen, er streiken over. Hvis ikke, blir den gjenopptatt, sier Lied.
Det er foreløpig ikke kjent når uravstemmingen vil finne sted.
Røe Isaksen: Viktig at arbeidskonflikten er over
– Bedre enn sist
– Avtalen som ligger på bordet nå er betydelig bedre enn den vi sa nei til i mai, spesielt på arbeidstid hvor KS har blitt tvunget til retrett. Vi er likevel ikke helt fornøyd og mener at avtalen er dårligere på noen punkter målt opp mot dagens avtale, sier forbundsleder Anne Finborud i Skolenes Landsforbund.
Løsningen i konflikten skal gå ut på at dersom partene på en skole ikke blir enige om arbeidstid, skal saken gå videre i et system med mekling i fylkeskommunene eller kommunen. Dersom man heller ikke blir enige der, så er det såkalt tilbakefallsordning, altså dagens ordning, som gjelder.
Arbeidsgiverorganisasjonen KS og de fire lærerorganisasjonene kunne mandag morgen kunngjøre at de er blitt enige om en ny avtale. Dermed går lærerne tilbake på jobb, og elevene kan begynne på skolen igjen tirsdag.
Fornøyd kunnskapsminister
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er glad for at streiken nå er over.
─ Det er bra for norsk skole at arbeidskonflikten er over og at alle elever nå kan starte skoleåret for fullt, sier han.
– Dette er gode nyheter for elever, foreldre, lærere og skolen. Det er på høy tid at de over 100.000 elevene som har vært rammet endelig kan starte skoleåret for fullt, sier Røe Isaksen.
Utdanningsforbundet: – En avtale som inviterer til gode prosesser
KS ønsket mer
Arbeidsgiversiden KS sier hensynet til elevene var det viktigste punktet for å få den fastlåste situasjonen i gang igjen.
– I KS har vi følt veldig sterkt på ansvaret for at barna skal få komme på skolen. Det har vært hovedgrunnen til at vi har gått enda en runde for å forsøke å finne en løsning på konflikten, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Hun vedgår imidlertid at de skulle ønsket seg mer i avtalen. Helgesen sier partene gikk flere ekstrarunder for å komme i mål.
– KS ville gjerne ha noe mer i avtalen, sånn er det vel for de fleste. Vi skulle gjerne ha et annet type resultat, men vi mener fortsatt at tilstedeværelse er et viktig punkt, sa KS-lederen.
Over 100.000 elever ved mer enn 200 skoler har vært rammet av streiken. Nesten 9.000 lærere har vært i streik.
KrF: Håper Utdanningsforbundets medlemmer sier ja