Strid mellom biskop og grønlandske frikirker
Den kristne forbrødringen går tregt mellom den danske Folkekirken og et nettverk av frikirker på Grønland.
Tross iherdige forsøk på å skape fred og samarbeid, er det for tiden åpen strid mellom Folkekirkens biskop på Grønland, Sofie Petersen, og lederne for frikirkenettverket Inuunerup Nutaap Oqaluffia, forkortet INO.
Frikirkemenighetene ønsker seg et samarbeid med den lutherske Folkekirken, men er blitt møtt med en nokså kald skulder.
Opphetet
Det hele har utviklet seg til en opphetet debatt i avisspaltene i stedet for fredelig samkvem, melder den kristne danske ukeavisen Udfordringen.
John Østergaard Nielsen, som tidligere ledet INO-nettverket, mener at det bør opprettes et mellomkirkelig råd for de ulike kristne menighetene på Grønland. Så langt er ikke forslaget blitt tatt vel imot.
Striden skal blant annet handle om hvorvidt det er behov for kristen misjon på Grønland 300 år etter at «Grønlands apostel», Hans Egede, kom dit for å kristne grønlenderne.
Debatten om det manglende samarbeidet blusset opp da den grønlandske biskopen Sofie Petersen delte sitt syn på saken med sine bispekolleger i den danske Folkekirken.
Petersen er selv grønlender og ble i 1995 utnevnt som den første kvinnelige biskopen på Grønland, med sete hovedstaden Nuuk.
På bispemøtet tidlig i januar sa hun at hun ser det som problematisk at frikirker og organisasjoner som Kristeligt Forbund for Studerende eller Sømandsmissionen kommer til Grønland for å misjonere.
– Det er snart 300 år siden Hans Egede kom opp hit. Vi er kristne og døpte, og det faller noen av oss tungt for brystet hvis vi betraktes slik at evangeliet ennå ikke er kommet til oss, sier Petersen i et intervju med Kristeligt Dagblad.
Ulikt misjonssyn
John Østergaard Nielsen har tilbragt 31 år på Grønland og vært frikirkepastor der. Han bor nå i Odense i Danmark, men følger fortsatt det grønlandske kirkelivet tett. Han understreker overfor Udfordringen at det har vært en debatt lenge om hvorvidt det er behov for å utbre evangeliet på Grønland.
– Grønland har like mye bruk for misjon som her hjemme i Danmark, sier han. Han er forundret over at over at Folkekirkens lokale leder ser annerledes på det.
– Frikirkene har jo også sin berettigelse i Danmark, selv om 80 prosent av danskene er medlemmer av Folkekirken, legger han til.
Vokser
Byen har i alt fire kirker, to lutherske, en romersk-katolsk og en frikirke. Frikirken som tilhører INO-nettverket er en av i alt 14 menigheter rundt om på den enorme øya, og også der samles det mange til møter. Da predikanten Hans Berntsen talte i Nuuk i 2018, samlet det seg 2.000 mennesker til møter over tre dager.
– Jeg synes jo bare det er positivt at så mange mennesker kommer på evangeliske møter, sier Østergaard Nielsen.
Frikirkene tilbyr en noe annerledes stil enn de tradisjonelle kirkene, med moderne musikk, karismatiske uttrykksformer og friere uttrykk.
– Vi opplever at det skjer noe når det blir bedt for folk under våre forbønnsmøter, sier Østergaard Nielsen.
Ønsker forsoning
Østergaard Nielsen ønsker seg en forsoning mellom Folkekirken og INO-menighetene. Derfor har han foreslått at det dannes et mellomkirkelig råd der samtaler kan finne sted i rolige former og slik at man har et sted å snakke sammen ansikt til ansikt i stedet for via leserbrev.
Han viser også til et forsøk på å få til et samarbeid i forbindelse med opprettelsen av en kristen radio i Nuuk. Folkekirken ble invitert til å delta, men takket nei.
Ett lyspunkt har han dog sett. I forbindelse med Kvinnenes Internasjonale Bededag har ulike grønlandske trossamfunn greid å skape et fellesskap hvor kvinner har møtt hverandre i de ulike kirkene. Dette er dog det eneste unntaket, ifølge Østergaard Nielsen.
Nå håper han likevel at det skal la seg gjøre å skape et forum der samtaler kan finne sted slik at man unngår fortsatte debatter i pressen.
– Vi foreslår at vi danner et mellomkirkelig råd hvor man ikke nødvendigvis samarbeider, men hvor man kan snakke sammen. Formålet er å unngå konflikter og avisskriverier. Så kan man bli klokere på hverandre og hjelpe hverandre, sier John Østergaard Nielsen.