RELIGIONSFRIHET: Ortodokse kristne er i flertall i Etiopia og evangeliske kristne i mindretall. Bildet er fra Tabor Evangelical College.

Strid mellom 
kristne førte 
til arrestasjon

Etiopisk politi 
arresterte i november deltakere på en konferanse for evangeliske kristne 
i den nordlige Amhara-regionen.

Publisert Sist oppdatert

Det er den britiske nyhetstjenesten World Watch Monitor (WWM) som melder dette. Ifølge deres kilder ble Ethiopian Fellowship of Evangelical Students nektet av myndighetene å fortsette arbeidet sitt i byen Debark. I mai ble menigheten beordret til å flytte 80 kilometer mot sørøst til byen Gondor.

Det kravet nektet menigheten å bøye seg for og sendte inn en klage på vedtaket. Menigheten fikk aldri noe svar, men 3. november kom altså politiet tilbake og arresterte en rekke studenter, kirkeledere og en foreleser. Arrestasjonene skal ha vært utført av sikkerhetsmessige årsaker.

Ortodoks område

Landrepresentant for Etiopia i Kirkens Nødhjelp, Eivind Aalborg, påpeker overfor Dagen at Amhara-regionen er et ortodoks område der 99 prosent av befolkningen er ortodokse kristne.

– På «Debark University» er det studenter fra hele landet, også studenter med evangelisk bakgrunn.

– Noen av disse studentene har visstnok drevet med evangelisering i byen Debark. I den forbindelse har det kommet til konflikter mellom studentene og enkelte medlemmer av den ortodokse lokalbefolkningen. Dette endte opp med at noen ble arrestert av politiet for å opprettholde lov og orden, opplyser Aalborg.

Han avviser at det som har skjedd er symptomatisk for menneskeretts-situasjonen i landet.

– Myndighetene jobber med å opprettholde ro og orden fordi det jo har vært mye etnisk uro i den senere tid. Jeg vil tolke det som har skjedd inn i denne sammenheng, sier KN-representanten.

Misjonssambandet

Lamessa Endalew er regionleder for Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) i Øst-Afrika og Etiopia. Han skriver i en e-post til Dagen at han nettopp har vært i Etiopia noen dager, men at han ikke har hørt noe om det som har skjedd i Nord-Etiopia. Endalew legger til at NLM primært jobber i Sør- og Øst-Etiopia.

Kildene til WWM, som de ikke vil navngi av sikkerhetsmessige årsaker, forteller at politiet presset studenter i gruppen til å signere en avtale om aldri å samles i Debark igjen, og deretter løslot dem. Syv kirkeledere ble varetektsfengslet i tre dager og løslatt etter at de hadde signert en lignende avtale.

Debark er en by med en befolkning på omlag 25.000 mennesker og er et religiøst omstridt område. Den dominerende etiopiske ortodokse kirken anser regionen for å være hellig, og presset mot protestantiske kristne i området har vokst over flere år.

Ildspåsettere ødela en kirke i 2008, og de fleste protestantiske kristne har flyttet til Gonder, en mye større by med mer enn 150.000 mennesker.

RELIGIONSFRIHET: Ortodokse kristne er i flertall i Etiopia og evangeliske kristne i mindretall. Men grunnloven fastslår at landet skal praktisere religionsfrihet.

Religionsfrihet?

Iflølge WWM garanterer den etiopiske grunnloven religionsfrihet, noe som skulle forby politiet å beordre det evangeliske fellesskapet å slutte med møtene sine. I praksis er imidlertid Etiopias politikk belastet med uttalte etniske og religiøse konfliktlinjer.

Eivind Aalborg påpeker at religionsfrihet blir praktisert i Etiopia og at det er en lang tradisjon for religiøs toleranse og sameksistens.

– Statsministeren, Dr. Abiy, gjør det han kan for å opprettholde ro og orden. Det skal han ha kredit for.

– Jeg vil ikke tolke det som har skjedd i retning om at myndighetene har noen religionsagenda mot de evangelikale. Abiy tilhører jo selv en evangelisk kirke, kommenterer Aalborg.

Nobelprisen

10. desember blir statsminister Abiy Ahmad Ali overrakt Fredsprisen for 2019. Nobelkomiteens hovedbegrunnelse er hans innsats for fred og mellomstatlig samarbeid, og særlig hans avgjørende initiativ for å løse grensekonflikten med nabolandet Eritrea.

Men også komiteen er oppmerksom på uløste utfordringer som prisvinneren må ta tak i, og skriver blant annet i begrunnelsen for tildelingen at Etiopia er et land med mange ulike språk og folkegrupper og at i den senere tid har gamle etniske motsetninger blusset opp igjen:

– Ifølge internasjonale observatører kan så mange som tre millioner etiopiere være på flukt i eget land, i tillegg til om lag en million flyktninger og asylsøkere fra nabolandene.

– Som statsminister har Abiy forsøkt å fremme forsoning, samhold og sosial rettferdighet. Mange oppgaver er imidlertid uløste. Etniske motsetninger fortsetter å eskalere, slik det har vært urovekkende eksempler på i de siste ukene og månedene. Noen vil sikkert mene at denne prisen derfor kommer for tidlig. Nobelkomiteen mener at det er nettopp nå statsminister Abiys innsats fortjener anerkjennelse og trenger oppmuntring, påpeker komiteen.

Powered by Labrador CMS