Strid om homoekteskap kan avgjøre presidentvalg
En evangelisk kristen politiker som er sterkt imot likekjønnede ekteskap, har seilt opp som en av favorittene i første runde av presidentvalget i Costa Rica.
Spørsmålet om personer av samme kjønn skal få gifte seg, er blitt et av de heteste temaene under valgkampen i det sentralamerikanske landet.
Få dager før søndagens valg viser meningsmålinger at den kristne parlamentarikeren Fabricio Alvarado ligger an til å få 17 prosents oppslutning, noe som betyr at han kan komme til å vinne første valgrunde. Det kan han etter alt å dømme takke debatten om likekjønnede ekteskap for.
Alvarado var tidligere en lite kjent politiker, men er blitt en av valgets favoritter etter at Den interamerikanske menneskerettighetskommisjonen, som har hovedsete i Costa Rica, ba landet anerkjenne likekjønnede ekteskap, slik en rekke andre latinamerikanske land har gjort.
Men i Costa Ricas relativt konservative befolkning har motreaksjonene vært sterke.
Da en mann fra Costa Rica nylig forsøkte å gifte seg med sin mannlige kjæreste fra Venezuela, ble vielsen hindret av landets notariusforbund, som forbød forbundets medlemmer å vie personer av samme kjønn.
Mange vet ikke
Samtidig viser de siste målingene at nesten 40 prosent av velgerne ikke vet hvem de vil stemme på.
Den store usikkerheten kan tyde på at ingen av de 13 presidentkandidatene har klart å overbevise når det gjelder kampen mot korrupsjon og kriminalitet, mener professor Rotsay Rosales ved Universitetet i Costa Rica.
I tillegg er velgerne bekymret for rekordhøye drapstall og økende gjengkriminalitet.
Politikerforakt
En annen kandidat som kan komme til å gjøre det overraskende bra, er Juan Diego Castro Fernández, en rik og konservativ advokat. Han er kjent for sine provoserende uttalelser, og er av enkelte blitt sammenlignet med Donald Trump.
Ifølge analytikeren Jorge Vega appellerer Castro til velgerne som mener at «alle politikere er korrupte».
– Situasjonen er så usikker at alt kan skje, sier Vega til AFP.
Ettersom ingen av kandidatene ser ut til å være i nærheten av å få over halvparten av stemmene i første runde, blir det etter alt å dømme en ny og avgjørende valgrunde 1. april.
Landets avtroppende president Luis Guillermo Solis kan i henhold til grunnloven ikke stille til gjenvalg.
NTB-AFP