Strides om Vestbok-krasj
Kristenbok-gründer peker på ImF som årsak til at Vestbok legger inn årene. Fungerende styreleder er helt uenig.
FØLG SAKEN OM VESTBOK-KONKURSEN PÅ DAGEN.NO
Bok og Media-gründer Hans Petter Foss var inne i Vestbok som styreleder en periode etter at Bok og medias bokbutikk i Bergen slo seg sammen med Vestlandske bokhandel i 2006. Han mener ImF som hovedaksjonær og eier av Vestbok-bygget har forpliktelser til å drive butikken videre, men at misjonsorganisasjonen ikke har tatt denne på alvor. Årsaken er en overdragelse av 49 prosent av aksjene i Vestbok sine lokaler i Vetrlidsallmenningen 1. Stridens kjerne er om dette gav ImF en sterkere forpliktelse.
- Dette en melkeku for ImF, som burde ført til en sterkere forpliktelse til å støtte opp om driften av butikken. At de gav et lån på halvannen million og forventer at de andre eierne skal gå inn er ikke nok, sier Foss.
Virkelighetsforståelse
I sin tid som fungerende styreformann satte Foss som et krav at lånet fra ImF måtte slettes for å skape balanse i regnskapet, noe han ikke fikk gehør for. Dermed fikk ikke butikken det nødvendige handlingsrommet, noe han altså gir hovedaksjonæren skylden for.
- Jeg tror eierne kunne vært villig til å bidra, men når hovedeier melker pengene ut av Vetrlidsallmenningen går det ikke. Dette er kjernen egentlig. Vi ble sittende helt fastbundet uten mulighet for å flytte eller ta andre nødvendige grep. Juridisk har ImF sitt på det rene, men etisk sett burde de gjort langt mer, sier Foss.
Leieinntektene fra Vetrlidsallmenningen ble brukt til en oppussing og redusering av arealet i butikken.
Helt uenig
Blant stabler av styreprotokoller fra Vestbok sitter styreleder Kenneth Hjortland. Etter en kort tid som styreleder har han måttet ta et skikkelig dypdykk i virksomheten han skal legge ned. Hjortland er helt uenig i Foss sin virkelighetsbeskrivelse av situasjonen rundt Vestbok. Han mener tvert i mot at samtlige av eierne har gjort det en kunne forvente.
- Jeg mener at eierne i det store og det hele har spilt på lag. En kan gjerne diskutere hvilken grunn Vestbok hadde for å selge bygget i 1985. Jeg har spurt dem som var med, men har ikke fått klare svar. Men jeg mener at ImF har vist konstruktiv vilje, Bok og Media har bidratt på personalsiden. Slik virkeligheten er nå har jeg forståelse for at eierne nå ikke velger å gå inn med den kapitalen vi hadde trengt.
Styrets anbefaling
Hjortland forteller at det var under en generalforsamling i 1985 at vedtaket om å selge Vetrlidsallmenningen 1 til Det vestlandske indremisjonsforbund (DVI, nå ImF) ble gjort. Vestbok leide så lokalet av ImF. Dette har fått kritikere til å hevde at Vestbok solgte huset og betalte for det selv. Hjortland mener at en kan like gjerne si at ImF kjøpte for tilnærmet markedspris og fikk markedsleie tilbake.
Overskuddet fra leien etter at vedlikehold og låneutgifter var betalt ble hos ImF satt til side i et oppussingsfond. Dette ble brukt opp under oppussing i 2010 som ble langt dyrere enn forventet. Det var på dette tidspunktet at ImF bidro med halvannen millioner i likviditetslån.
- ImF gikk da inn på signalet om at det var det som skulle til for å snu driften. Nå vet vi at det ikke gikk så lett. Nå står vi igjen i den situasjonen at egenkapitalen var brukt opp, og eierne sier nei til ytterligere store investeringer noe som nok også var styrets anbefaling.
- Hva ville en ha gjort om en fikk støtten fra eierne?
- Da ville vi nok flyttet, forteller Hjortland.
Generalsekretær Erik Furnes i ImF har på sin side sagt til Dagen at organisasjonen har gjort det en kunne for å redde den tradisjonsrike bokbutikken. Han håper nå at noen andre vil ta opp hansken, og forteller at generalforsamlingen utfordret Bok og Media-kjeden til å vurdere dette.
DAGEN