Strømmestiftelsen rammet av monsun
– Vi står overfor et enormt gjenoppbyggingsarbeid, sier Kristine Storesletten Sødal, generalsekretær i Strømmestiftelsen.
Dødstallene etter den verste monsunen i landet på 14 år har passert 200, og rundt 100 mennesker er fremdeles savnet.
– Tankene våre går til alle som har mistet sine kjære, og vi vil gjøre det vi kan for å hjelpe lokalsamfunnet tilbake på beina. Vi står overfor et enormt gjenoppbyggingsarbeid, og Strømmestiftelsen vil stå sammen med lokalbefolkningen i tiden framover, sier Sødal om situasjonen på Sri Lanka.
1 921 medlemmer i SHGRC, en organisasjon som Strømmestiftelsen støtter i området, har blitt hjemløse som følge av ekstremværet. De bor nå midlertidig i lokale forsamlingshus og hos slektninger og venner, som ikke er rammet.
MER FRA ASIA: Minst 36 døde etter angrep mot kasino
– Hvor lang tid vil det ta å bygge opp igjen arbeidet?
– Det er for tidlig å svare på. Vi er allerede inne og vi er på plass, sier Kristine Storesletten Sødal, generalsekretær i Strømmestiftelsen.
– Fare for skred
De enorme regnbørsmengende har ført til store ødeleggelser på Sri Lanka. 4 500 hjem er ødelagt og rundt 550 000 mennesker har måtte flytte som følge av monsunen. Den siste gangen en monsun på Sri Lanka forårsaket tilsvarende ødeleggelser var i 2003 - da mistet 250 mennesker livet.
– Hvordan ligger arbeidet deres plassert i forhold til monsunen?
– Dette var veldig nærme. I området hvor vi arbeider er det veldig bratt og en overhengende fare for skred. To av medarbeiderne våre er nå inne og kartlegger behov. Vi har bevilget 500 000 kroner, der store deler skal brukes her, men vi har mer midler vi kan bruke. Det blir enormt kaotisk i fattige landsbyer når slikt skjer, og det er viktig å jobbe fra begynnelsen, sier Sødal.
LES OGSÅ: Kristen guvernør dømt til to års fengsel for blasfemi
– Totalskadd
Strømmestiftelsen har gjennom flere år jobbet med å hjelpe kvinner som plukker teblader til økt fortjeneste og større påvirkning på egen arbeidsplass.
På grunn av uværet og jordskredene har 322 teplukkere mistet inntektsgrunnlaget sitt, mens 57 småbutikker som har kommet i gang med støtte fra Strømmestiftelsen også er totalskadd.
Stor støtte
Ekstremværet har samtidig ført til stor mobilisering blant militære styrker og internasjonale bistandsorganisasjoner. Norge bidrar med 10 millioner kroner, som kanaliseres gjennom FN og andre hjelpeorganisasjoner i området. India har allerede sendt tre skip med bistandsarbeidere og materialer, og i distriktene som forsatt har tilgang på drikkevann, er det sendt matforsyninger og annen nødhjelp.