Strømprisen har stupt, og mange får ekstra støtte. Kan kirken avblåse krisen?
– Nei, sier én kirkeverge, ja sier en annen. Og ingen tør stole på at prisen holder seg lav gjennom vinteren.
Johannes Sørhaug er kirkesjef i Porsgrunn og frykter fortsatt at kirker kan bli stengt. En avgjørelse om drastiske sparetiltak kan komme på det kirkelige fellesrådets møte i slutten av måneden.
Strømprisen har stupt de siste ukene. Eksperter på strømmarkedet mener mye taler for at den kan holde seg forholdsvis stabilt lav gjennom vinteren, selv om usikkerhetsfaktorene er mange.
– Betyr det at den kirkelige strømkrisen kan avblåses?
– Nei, jeg kan ikke se det, sier kirkesjef Sørhaug.
Fellesrådet i Porsgrunn er en av mange kirkeeiere som varsler dramatiske tiltak dersom ikke kommunen går inn med ekstrabevilgninger for å få hjelp med strømregninger som dette året kom helt ut av kontroll.
Håper på kommunen
Normalt bruker Porsgrunn-kirkene 7–800.000 kroner i året på strøm.
– Per nå har vi brukt nesten dobbelt så mye som årsbudsjettet. Det problemet må vi løse, sier Sørhaug til Dagen.
– Det er fortsatt krise?
– Ja, kriseforståelsen står ved lag inntil søknaden om ekstrabevilgning er avklart, sier han.
Den søknaden til kommunen skulle han gjerne fått svar på tidligere i høst. Nå håper han på gode nyheter fra formannskapsmøtet 2. desember.
– Hva tenker du om de lave strømprisene vi har sett de siste ukene?
– Jo, på lengre sikt kan det se lysere ut. Men med det store etterslepet vi har, er det vanskelig på planlegge. Det er ingen store greier vi kan gjøre, bortsett fra å stenge kirker og ta temperaturen ytterligere ned.
Skrudd ned til 18 grader
Foreløpig er temperaturen i Porsgrunn-kirkene skrudd ned fra 21 til 18 grader. Sørhaug synes ikke det er forsvarlig å ta den ned til 14–15.
– Hva gjør dere hvis kommunen ikke tar ekstrakostnaden?
– Da må vel alternativet bli å redusere aktiviteten de neste par driftsårene, mener han.
Får 20 millioner ekstra
– Nå er det ikke lenger krise i Oslo, sier kirkeverge Kjetil Haga.
Ifølge Vårt Land foreslår byrådet en ekstrabevilgning til kirken på 20,4 millioner kroner. Endelig avgjørelse faller i bystyret i desember.
At strømprisen skal holde seg lav, tør han ikke satse på.
Kan bli mer støtte fra kommunen
Haga sier han har fått positive signaler fra Oslo kommune om muligheten for ytterligere ekstrabevilgninger dersom strømprisen skulle løpe løpsk i løpet av vinteren.
Dette vil i så fall bli tema i revidert budsjettbehandling til sommeren. Haga sier de da får ta en avregning basert på hvordan kostnadsbildet har vært gjennom vinteren.
– Det er et tydelig signal fra kommunen at vi skal slippe å stenge kirker. Så, ja, krisen i Oslo er avverget, sier Haga til Dagen.
Skrur opp temperaturen
Kirkevergen bestemte tidligere i høst at temperaturen i kirkene skulle senkes til 15 grader. Nå blir den skrudd opp igjen til 19 grader.
Skulle dette ikke være nok for å holde kostnadene under kontroll, var stengte kirker og permitteringer plan B og C.
– Jeg er kjempelettet over at vi ikke trenger å gå til det dramatiske skrittet å stenge kirker. Også i menighetene er det en stor lettelse over den ordningen vi nå har fått i havn, sier Haga.
Hvis prisen blir over ti kroner?
Han opplever at forslaget fra byrådet gir «forutsigbarhet til å komme oss godt gjennom vinteren.»
– Signalet fra kommunen er at de vil ta ansvar for oss på linje med andre underliggende etater. Vi er jo i en særstilling i og med at vi er en egen virksomhet, samtidig som vi er økonomisk avhengig av kommunen, resonnerer Haga.
– Hva betyr «å komme seg godt gjennom vinteren»?
– Det betyr 19 grader og at vi ikke trenger å tenke på stengning eller oppsigelser, svarer Haga.
– Strømprisen er for tiden lav. Hva tenker du om det med tanke på planlegging av vinteren og budsjettering for neste år?
– Det er en utfordring. Kilowattprisen svinger jo veldig. Skulle den komme opp i over ti kroner, slik enkelte eksperter har antydet, er vi beredt til å ta fram igjen tiltaksplanen i tre trinn. Vi har til og med laget en rekkefølge på nedstengning dersom dette skulle bli aktuelt.
– Men jeg har god tro på at vi slipper det, legger han til.
Har ikke fått noe ekstra
– Nei, det er ikke slik at krisen kan avblåses.
Det sier Martin Stærk når vi ber om en kommentar til det store strømpris-bildet i det kirker over hele landet nærmer seg adventstiden.
Stærk er seniorrådgiver i den kirkelige arbeidsgiverorganisasjonen KA, hvor de fleste kirkelige fellesråd er medlemmer.
Deres siste medlemsundersøkelse om konsekvenser av strømkrisen ble gjort i september. Den viste at halvparten sliter tungt.
– Noen har fått ekstrabevilgning fra kommunen, men det er fortsatt veldig mange som ikke har fått det, sier Stærk til Dagen.
Også økte pensjonskostnader
Staten gikk tidligere i høst inn med 30 millioner i strømstøtte til Den norske kirke, noe som gjør at mange kan drive som normalt i advents- og juletiden.
– Men mange strever med et stort oppsamlet overforforbruk på strøm i 2022 og vil få store utfordringer med 2023-budsjettet uten ytterligere støtte, sier Stærk.
I tillegg til strømprisen har mange fellesråd også fått en sterk økning i pensjonskostnadene dette året.
– Hvis dette ikke blir kompensert, er det ingen vei utenom innsparinger. Noen har penger i fond, og de vil nok, der dette er tilfelle, brukes til å dekke økte pensjonsutgifter. Men det er ikke naturlig å bruke av oppsparte midler til å betale strømregningen, selv om vi vet at en del har gjort det i 2022, sier han.
– Men strømprisen har gått kraftig ned og vil kanskje holde seg lav gjennom vinteren?
– Ja, det er selvsagt bra at magasinene er fulle og gassleveranser på plass. Men usikkerheten er for stor til at vi kan avblåse krisen, sier Martin Stærk.