LIGGER BRAKK: Kristent ungdomsarbeid har hatt trange kår det siste året. Nå ønsker Kirkerådet å støtte menigheter som vil komme i gang med leirer og ledertrening.

Strør om seg med penger for å komme i gang etter korona

175 menigheter i Den norske kirke får opptil 35.000 kroner inn på kontoen i nær framtid. Pengene skal brukes til et helt spesielt formål.

Publisert Sist oppdatert

Nærmere tre millioner kroner er lagt i potten for såkalte stimuleringsmidler. Med dette tiltaket ønsker Den norske kirke å lokke menigheter til å legge til rette for at unge mennesker kan få smaken på lederoppgaver og ansettelse i kirken.

Har ligget brakk i koronatiden

Bakteppet er frykt for at koronakrisen har gjort det vanskelig å drive ungdomsarbeid. Historien har vist at slike tilbud er nøkkelen til rekruttering av medarbeidere.

– Mange har meldt at leirarbeid og ledertrening har ligget nede under koronatiden. I fare for å miste noen årskull med nye ledere, vil vi gjerne gi en håndsrekning til menighetene slik at de kommer i gang med dette så fort som mulig, sier avdelingsdirektør Jan Chr. Kielland i Kirkerådet.

Ledertrening og arbeidspraksis

De fleste menighetene får en sum på 10.000 eller 25.000 kroner, noen 35.000. Midlene skal gå til tiltak for unge til å dra på leir, delta på ledertrening og til nytt programinnhold på festivaler og leirer.

I tillegg stimuleres det til at elever på ungdomstrinnet skal kunne ha arbeidspraksis i menigheter rundt om i hele landet.

Kirkerådet står for tildelingene.

Dokumentere resultater

133 menigheter får midler til ledertrening og leir. 42 menigheter får midler til arbeidspraksis.

I tillegg får tre organisasjoner penger til større prosjekter som skal bidra til rekruttering. For to av disse er beløpene langt større enn summene som overføres til menighetene.

Klikk på lenken under og se hvem som har fått midler:

Når tiltakene er gjennomført, må menighetene dokumentere hva de har gjort.

Den norske kirke har i flere år delt ut ulike former for stimuleringsmidler for å få fortgang på viktige satsingsområder. Dette er første gang et slikt virkemiddel blir brukt til rekruttering av framtidens kirkelige medarbeidere.

2,9 millioner er satt av til formålet.

– Når vi tenker på at de fleste menigheter har vært igjennom et veldig krevende år med pandemi, er jeg imponert over hvor mange som har søkt, sier Kielland til Dagen.

Rekruttering av medarbeidere et av folkekirkens store satsingsområder. Prestekrisen har vært under oppseiling lenge og kan i verste fall bli kraftig forsterket i årene som kommer.

– Er målet med ordningen å rekruttere flere prester?

– Ja, det er absolutt et mål. Et levende ungdomsarbeid og god ledertrening er noe av det viktigste vi kan drive med for å gi unge mennesker lyst til å ta ansvar og jobbe i kirken, svarer Kielland.

I fare for å miste noen årskull nye ledere, vil vi gjerne gi en håndsrekning til menighetene.

Jan Christian Kielland Kirkerådet

Tidligere har Kirkerådet bevilget større summer til færre prosjekter gjennom ordningen med innovasjonsmidler. Innenfor trosopplæring og diakoni har enkeltprosjekter fått opp mot en halv million i støtte.

Til høsten arrangeres en leir i regi av MF og Norges KFUK-KFUM der unge mennesker skal få en smak på fagteologien. Prosjektet er tilgodesett med 180.000 kroner.

Trenger å komme i gang igjen

Men den siste ordningen strør Kirkerådet midler tynt ut over store deler kirkelandskapet.

– Det må sees i lys av den spesielle situasjonen mange menigheter har befunnet seg i det siste halvannet året. Nå trenger vi å komme i gang med gode tilbud for unge mennesker, ikke minst med tanke på at framtidens kirke trenger gode ledere, sier Kielland.

Powered by Labrador CMS