Styrker arbeidet mot uønskede svangerskap
Kristiansand kommune vedtok denne uken en plan for å redusere antallet uønskede graviditeter.
– Vi har fått en omfattende plan, og det er vi veldig fornøyd med, sier Tove Welle Haugland, bystyrerepresentant for KrF i Kristiansand.
Planen ble enstemmig vedtatt av formannskapet onsdag og behandles av bystyret kommende onsdag. Det var KrF som tok initi-ativ til arbeidet.
Aborter
I 2017 ble det utført 12 733 aborter i Norge. Det er det laveste antallet siden registreringen startet i 1979.
Finnmark, Oslo og Troms er de fylkene med flest svangerskaps-avbrudd i forhold til innbyggertall. Mens Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Aust-Agder har de laveste ratene.
Utfordringer
I handlingsplanen har Kristiansand kommunen listet opp særlige utfordringer og forbedringsom-råder. Disse er blant annet:
• Feil bruk av prevensjon.
• Tilgjengelighet på langtids-virkende prevensjon.
• Kunnskap og forståelse av egen kropp
• Gutter som blir ufrivillig far.
• Mangler formalisering av samarbeid mellom frivillige organisasjoner og kommunale instanser.
Tiltak
Haugland løfter særlig frem to tiltak hun er fornøyd med.
– Vi har nå en plan for å få bedre seksualundervisning og informasjon om seksuell helse på ungdomsskoler og videregående skoler. Amathea skal fast inn på skoler og ha undervisning om seksuell helse, sier Haugland.
Amathea er en landsdekkende helsetjeneste som blant annet tilbyr informasjon og veiledning ved valg knyttet til graviditet og abort.
– Vi skal også bedre tilbudet til foreldre som oppdager at barna deres har ulike egenskaper, for eksempel Downs syndrom. Vi vet at sykdom og kromosomavvik kan være grunner til at kvinner tar abort, nå skal vi legge enda bedre til rette til å hjelpe, fortsetter KrF-politikeren.
– Følger det penger med planen?
– Ikke nødvendigvis. Det er ikke alltid mer penger som skal til, men økt bevissthet og kompetanse, sier Haugland.
Hun håper den nye handlingsplanen vil føre til færre aborter.
– Jeg håper de som havner i en situasjon der de blir uønsket gravid får god veiledning, at de blir tatt godt i mot og at de opplever at de har et reelt valg. I tillegg ønsker vi at seksualundervisningen skal bidra til å forebygge slik at færre blir gravide uten at det var planlagt. Da vil også aborttallene gå ned.
Plan i Oslo
Også Oslo kommune har en handlingsplan mot uønskede svangerskap. Det var KrF-politiker Erik Lunde, bystyrerepresentant i Oslo, som tok initiativ til planen som ble vedtatt i 2014.
– Hvorfor ønsket KrF en lokal plan?
– Vi ville løfte temaet høyere på dagsorden i det lokale folkehelsearbeidet. Vi ønsket en større bevissthet rundt forebygging av uønskede svangerskap og aborter, sier Lunde.
Resultater
Planen ble enstemmig vedtatt, men det betyr ikke at gjennom-føringen har vært uproblematisk.
– Vi har hatt noen kamper etterpå. Byrådet har foreslått kutt, men foreløpig har midlene blitt opprettholdt.
– Hva tror du er de viktigste tiltakene for å redusere antallet uønskede svangerskap?
– Personlig tror jeg det viktigste er at man allerede i skolen har en seksualundervisning som lærer unge å sette grenser både for seg selv og andre. Tilgjengelighet på prevensjon er også viktig, men vi tenker det er viktig å jobbe på to fronter, sier Lunde.
– Har dere sett noen resultater til nå?
– Jeg har etterspurt det. Men vi kan ikke foreløpig si at dette har gitt helt konkrete resultater.
– Har du noen gode råd til politikerne i Kristiansand for hvordan de kan følge opp planen på en god måte?
– Våre folk i KrF i Kristiansand vil nok gjøre dette på en god måte. Men jeg vil likevel utfordre på å gå grunnleggende inn i dette og stille spørsmål som: Hva er det som gjør at så mange blir gravide uten å ønske det? Eller hvorfor er det slik at mange som blir gravide i en vanskelig situasjon tenker at samfunnet ikke vil stille opp, sier Lunde.