Sunniva (18) fant opp hjelpemiddel for demente – nå selges det over hele landet
Sammen med to medelever på Tryggheim vidaregåande skule har Sunniva Muren (18) utviklet en musikalsk huskeboks for eldre.
De tre elevene på den kristne videregående skolen på Jæren har entreprenørskap og bedriftsutvikling som et av programfagene sine. I fjor startet de bedriften Eldregnisten UB.
– «Eldreboksen» er basert på personlige erfaringer. En i gruppen hadde en farfar som fikk Alzheimer, men likevel husket han veldig lenge ordtak, forteller Muren.
Vant konkurranse
Spillet består av kort med sanger, ordtak og fire andre kategorier som kan lokke fram minner fra livet til eldre som har begynt å glemme. Muren driver selv mye med musikk og har blant annet spilt og sunget en del på aldershjem.
– Jeg ser hvordan musikken vekker opp eldre og tenkte på hvordan vi kunne få til noe som kombinerte musikk og fellesskap, forklarer hun.
I fjor startet de utviklingen av forretningsmodeller og testet ut konseptet på aldershjem. Målet var entreprenørskapsdagen i Rogaland i mars.
– Dagen før fikk vi boksene med det ferdige produktet. Det hjalp veldig, sier Muren.
Gruppen gikk til topps i Rogaland. I april deltok de i NM for ungt entreprenørskap. De fikk førsteplass i regnskap og andreplass i klassen for sosiale entreprenører.
– Det var veldig gøy. Vi har klart å profilere produktet slik at folk har kjøpt «Eldreboksen» via nettsiden vår helt fra Namsos til Kristiansand. Det er litt uvirkelig med en idé som begynte hos tre 17-åringer på Jæren, forteller hun.
I juni var Muren en av talerne under en Tedx-event i Stavanger. Der kan man presentere informasjon og ideer til inspirasjon for andre. Temaet var «tomorrows leadership». Muren holdt en seks minutter lang presentasjon på engelsk av prosjektet «Eldreboksen» og egne erfaringer med lederskap. Filmen ligger på Youtube.
Ser an framtiden
De tre elevene har nå opprettet sitt eget aksjeselskap og egne nettsider etter sommerferien.
– Vi fant ut at vi ikke bare kunne fortsette som ungdomsbedrift. Det ble mye å gjøre med dette i sommer, men også mye å lære. Dette er noe jeg kommer til å ta med meg videre, sier hun.
– Hvilket potensial ser du for dette?
– Nå går salget veldig godt, og vi trives med arbeidet. Neste år skal vi forskjellige steder - noen på bibelskole, andre på folkehøgskole - så det kan bli vanskelig å fortsette sammen. Vi har ikke bestemt hva vi kommer til å gjøre med bedriften videre, men får finne ut av det etter hvert.
Hun legger til at de foreløpig ikke har tatt ut lønn, men brukt inntektene på å utvikle bedriften.
Lærer av Hauge
Lærerne Henrik Foss og Knut Handeland er stolte av hva både Eldregnisten og andre elevbedrifter på Tryggheim har fått til.
– Vi kan vise fram mye haugiansk gründervirksomhet, sier Foss.
I en Dagen-reportasje fra Rogaland på lørdag ble også bedriften Eplekjekkasane trukket frem. De lager knekkebrød med eplesmak.
I forrige uke hadde Foss og Handeland med seg en gruppe elektroelever til Sokndal kommune.
– Bakgrunnen for turen er å inspirere elevene til å starte ungdomsbedrifter og skape verdier for andre, sier Foss.
De møtte blant andre Norges yngste ordfører gjennom tidene, Jonas Andersen Sayed (21), som formidlet hvorfor han engasjerer seg i samfunnet med utgangspunkt i kristen tenkning.
Fornøyd med skolen
Sunniva Muren roser lærerne i entreprenørskap og bedriftsutvikling.
– Vi har vært veldig heldige med dem. Selv om vi har stått for utviklingen av bedriften selv, har de vært gode på å gi triks og tips. I tillegg har skolen også lagt til rette for at vi kan fortsette med virksomheten også i skoletiden, sier hun.