Sunnmøringer på jakt etter kunnskap i Israel

– Jeg tror sunnmøringer og israelere har litt av den samme mentaliteten, sier direktør Per Erik Dalen i Ålesund Kunnskapspark.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken arrangerer den norske ambassaden i Israel en konferanse for norske og israelske næringslivsledere og gründere. Samlingen i Tel Aviv følger opp intensjonsavtalen fra 2017 om mer norsk-israelsk samarbeid om forskning og innovasjon.

I løpet av konferansen får rundt 100 deltakere møte mulige samarbeidspartnere, samt diskutere de siste nyvinningene innen sine fagfelt.

Nyskaping

Før rundebordskonferanser og ekskursjoner fikk deltakerne lytte til noen av Israels fremste eksperter på innovasjon og næringslivsutvikling.

Fiona Darmon fra Jerusalem Venture Partners snakket om hvordan israelerne tenker rundt etablering av oppstartsselskaper og finansieringen av disse. Hun ga også et svar på hvorfor Israel har blitt verdensledende på nyskaping.

– Her i landet blir vi helt fra barneårene lært opp til å tenke selv og stille spørsmål ved alle ting. Dette gir grobunn for kreativitet, men selvsagt også utfordringer for de som er satt til å lede. Tankegangen i Israel er helt annerledes enn i mer lederstyrte kulturer som en finner i USA og Asia, sa Darmon.

Nimrod Kozlovski fra Tel Aviv University snakket om cyberteknologi og cybersikkert.

– Her i Israel har sikkerhetssituasjonen gjort at vi har utviklet metoder for å avdekke handlingsmønstre som kan lede til terror eller kriminell aktivitet. Vi jobber intenst med å finne løsninger på hvordan man kan stanse kriminelle handlinger allerede mens de er på planleggingsstadiet. Vi har 650 selskaper som jobber med cybersikkerhet og vi er blitt eksperter på å gjenkjenne «elektroniske fingeravtrykk», sa Kozlovski.

På jakt etter «det nye»

– Særlig foredraget om cybersikkerhet var nyttig. Mange av våre samarbeidspartnere er interessert i dette og vi har allerede hatt kontakt med et israelsk selskap, sier direktør Per Erik Dalen i Ålesund Kunnskapspark (ÅKP).

ÅKP er et nasjonalt norsk testsenter for teknologiske løsninger, samt et regionalt innovasjonsselskap på Møre. Selskapet tilbyr rådgivning og vekstprogram både for gründere og etablerte bedrifter. I tillegg har ÅKP ansvar for såkalte klyngeprogrammer som samler 220 maritime bedrifter som både samarbeider og konkurrerer.

– Vi er vel alle på jakt etter «det nye». Vi ønsker å se hva som rører seg internasjonalt og vurdere hva som er mulige å adoptere over i vår kultur. Tradisjonelt har vi reist til Silicon Valley i California, eller til Europa, men vi har i en årrekke også fulgt med på det som skjer i Israel, sier Dalen, som står i spissen for en stor sunnmørsk delegasjon i Tel Aviv.

De fleste av sunnmøringene er i Israel for å få en dypere forståelse av den unike gründerkulturen eller for å lete etter potensielle samarbeidspartnere.

Dalen har ingen betenkeligheter med å delta på en konferanse i Israel.

– I ÅKP er vi upolitiske og tar ikke stilling i den pågående konflikten her nede. Når det i tillegg er norsk UD og ambasaden her nede som inviterer oss, blir vi mer enn gjerne med på tur, sier han.

– Kan ikke melde oss ut

– Norge har ikke råd til å melde seg ut når flere hundre multinasjonale bedrifter og over tretti land etablerer utviklingsavdelinger i Israel. Israel er blitt et globalt forsknings- og innovasjonssenter, sier ambassadør Jon Hanssen-Bauer til Dagen.

Han sier at flere andre europeiske land har et mer omfattende samarbeid med Israel enn det Norge har.

– Derfor valgte vi å ta et realt skippertak fra ambassadens side. Dette håper vi blir starten på at Norge henter inn våre naboland, sier Hanssen-Bauer.

En av de israelske foredragsholderne sa at den israelske «chutzpaen» er en nøkkel til gründersuksessen. Chutzpa kan oversettes både med mot, frekkhet og utholdenhet.

Under konferansen sa Hanssen-Bauer at disse kvalitetene ikke er begrenset til israelerne, men også finnes hos et folkeferd på nordvestlandet i Norge.

– Vi er ikke like høylydte som israelerne, men ellers kan nok dette stemme. Disse kvalitetene kommer godt med når du skal starte opp en ny bedrift, sier Per Erik Dalen.

Han tror ellers at sunnmøringer og israelere har til felles at de i like stor grad som å tjene penger ønsker å bygge samfunnet de er en del av.

– Stort potensiale

Konferansen ble åpnet av statssekretær Marianne Hagen (Høyre) som understreket at både Norge og Israel er avhengige av teknologi og innovasjon for å finansiere velferdssystemene.

– Dere i Israel trenger teknologi for å kompensere for det varme klimaet og for mangelen på naturlige ressurser. Vi trenger teknologi for å kunne utnytte våre naturlige ressurser i et ugjestmildt og kaldt miljø. Til tross for ulikhetene er ofte den nødvendige teknologien og ekspertisen den samme, sa statssekretæren.

Powered by Labrador CMS