Geir Joa viser fram modne jordbær på Joa gård i Sola kommune onsdag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Supersesong gir bedre og billigere jordbær

Mild vinter og strålende forsommer ga Geir Joa de første kurvene fulle av varmrøde jordbær allerede 10. mai. Nå kommer bærene for fullt over hele landet, og Joa lover billigere bær enn i fjor – hele sommeren.

Publisert Sist oppdatert

Årets jordbærsesong kom 10-14 dager tidligere enn normalen. Det kommer alle parter til gode, mener jordbærbonde Geir Joa på Sola i Rogaland:

– Det er sånn vi vil ha det. Da kan forbrukerne begynne tidlig med jordbærspisingen sin, sier han til NTB.

Helt ferske tall fra Opplysningskontoret for Frukt og Grønt (OFG) viser at nordmenn i 2013 kjøpte nesten 5 kilo jordbær hver: 2,85 kilo fra butikk og omkring 2 kilo direkte fra boder og utsalg.

Sommersymbolet

Informasjonsdirektør Britt Kåsin i OFG er overbegeistret:

– Når markedet har full dekning av norske jordbær, er det en bekreftelse på at nå, nå er sommeren her. Da kan vi dyppe tærne i vannet, slikke sol og nyte – med jordbær i hånden. I år får vi mye bær, god kvalitet og det ser ut til at det skal bli fint vær også!

Hun syns noe av det flotteste er at jordbær i tillegg er veldig sunt.

– Men det tror jeg ikke vi tenker mest på, vi syns bare de er så søte og gode og det gir den unike sommerfølelsen, sier hun.

Korona er arten som mange forbinder med den særnorske, søte jordbærsmaken.

– Denne kunne vi nesten ha preget det norske flagget på. Den har fått konkurranse fra Sonata, en sort som smaker mer som de importerte bærene, og som høstes mer utover sommeren, sier jordbærbonden Joa og holder fram et gigantisk bær på størrelse med en klementin:

– I år vil jordbærene bli mye billigere enn de var i fjor, særlig nå som de modnes overalt, fordi vi får en mye større produksjon. Det er til glede både for dem som kjøper og for oss som dyrker.

Gomler i lunsjen

I Joas jordbærformede salgsbod står Tiril Mygland og ekspederer en jevn strøm av kunder. Det er tidlig onsdag formiddag, men likevel mange som plukker med seg en kurv for 35 kroner eller tre for 100 kroner.

– Jeg gleder meg til å gomle jordbær til lunsj, sier en smilende Beata Hellich på vei inn i bilen.

Hans Petter Bukkholm betaler for tre kurver og proklamerer at han skal spise jordbær til han får krampe i magen.

– Det kommer folk her hele dagen nå, men det topper seg i 16-17-tiden. Med dette fine været i det siste, tidlige bær og folk som er ferdige på jobb og på vei hjem, er det veldig blide kunder og en skikkelig koselig jobb, sier selger Mygland.

Knekte koden

Joa produserer nærmere 300.000 kurver jordbær fordelt på sju-åtte årsverk per sesong. Den tidligere melkebonden feirer i år 25 år som jordbærdyrker. Han er størst i Norge blant dem som er tidlig ute:

– Vi har vært alene om å produsere jordbær i Norge i nesten en måned nå, men nå starter det opp også i resten av Sør-Norge.

Kombinasjonen milde vintre og ikke for varm sommer gir spesielt gunstige vekstforhold og lang sesong i Rogaland:

– Vi har knekt koden, smiler han fornøyd. (©NTB)

Powered by Labrador CMS