Suu Kyi unnvek å snakke om voldtekter med FN

Myanmars leder Aung San Suu Kyi ville ikke berøre anklager om voldtekt av rohingya-kvinner, ifølge en FN-utsending som nylig møtte henne i Myanmar.

Publisert Sist oppdatert

Pramila Patten, som er FNs spesialutsending på seksuelle overgrep i konflikt, sier ifølge The Guardian at det ikke kom noe konkret ut av en 45 minutter lang samtale hun hadde med Suu Kyi da hun besøkte Myanmar i midten av desember.

Hun sier at Suu Kyi helt avviste å snakke om de mange anklagene som er kommet om at soldater, grensepoliti og buddhistiske militser står bak omfattende og systematisk seksuell mishandling av rohingya-minoriteten i delstaten Rakhine.

«Møtet med henne var en høflighetsvisitt på rundt 45 minutter som dessverre ikke inneholdt noe av substans», skriver Patten i et internt brev til FNs generalsekretær António Guterres som The Guardian har sett.

Gjengvoldtekter

Over 655.000 rohingyaer har søkt tilflukt i flyktningleirer i Bangladesh siden en brutal undertrykking startet i Rakhine i august. Leger uten Grenser mener at minst 6.700 er drept av de militære, og at kvinner og jenter er blitt gjengvoldtatt.

I stedet for å svare direkte på anklagene sa Suu Kyi til Patten at hun ville få mange gode samtaler med andre myanmarske tjenestemenn.

I disse møtene fikk Patten høre at alle anklagene er overdrevet og fabrikkert, og at de som flyktet, gjorde det fordi de var tilknyttet terrorgrupper, ifølge Pattens brev til Guterres.

Sterkt press

Offiseren som ledet en intern gransking av anklagene, fortalte henne om hvordan angivelige ofre ikke sa noe om overgrep. Patten skriver at metoden som ble brukt, tydet på at de var under sterkt press.

Bangladesh og Myanmar er blitt enig om at flyktningene snarest mulig skal repatrieres, men Patten advarer mot å sende dem tilbake så lenge det hersker en atmosfære av straffrihet i Myanmar.

Mange rohingyaer sier for øvrig at de ikke vil returnere frivillig før de får statsborgerskap i landet de har bodd i generasjoner, og garantier for at de får leve i fred og trygghet.

Powered by Labrador CMS