SV åpner for eggdonasjon mot vederlag
SV går bort fra standpunktet om bare å kunne donere overskuddsegg etter prøverørsbehandling. Frp jubler.
– Å donere egg må være en ideell handling, sier Nicholas Wilkinson, SVs helsetalsperson.
Sammen med Ap og Frp kan SV sørge for at Stortinget vedtar flere liberaliseringer av bioteknologiloven før sommeren.
Forhandlingene dem imellom har blitt satt på vent under koronakrisen, men ble gjenopptatt denne uken.
Frp har vært mest spent på om SV ville løsne opp i sitt syn på rammene for eggdonasjon.
SV har hittil bare ønsket å åpne for eggdonasjon av overskuddsegg ved prøverørsbehandling. Dette for å unngå at kvinner kan donere egg mot et vederlag og kommersialisering av dette.
Snur om eggdonasjon
Partiet har hatt interne runder for å avklare hva de skal mene om dette framover, men har ikke ønsket å kommentere hva de har bestemt seg før tidligere på grunn av koronakrisen.
Nå er det klart at SV vil åpne for blant annet såkalt altruistisk eggdonasjon, det vil si at man donerer for å hjelpe andre.
– Dette kan gi flere kvinner og par muligheten til å få egne barn, men vi vil samtidig sikre eggdonasjon aldri må gå på bekostning av kvinners kontroll over egen kropp. Å donere egg må være en ideell og frivillig handling, sier Wilkinson.
SV er opptatt av at kompensasjonen til eggdonorer ikke skal være så høy at den er en motiverende faktor i seg selv, men at kvinner må få kompensert for ulempene donasjonen fører med seg.
– For SV er det også viktig at alle kvinner som vil gi egg må få en god veiledning og informasjon før de treffer valget, sier Wilkinson.
Frp jubler
– Jeg er kjempeglad for at SV har takket ja til å inngå forlik om bioteknologi. Så er jeg takknemlig for at SV har gått noen runder internt i partiet og myker opp politikken sin særlig på eggdonasjon, sier Frps helsetalsperson Åshild Bruun-Gundersen.
– Dette blir en historisk dag. Vi ser fram til å gå videre med forhandlingene og til å gå gjennom detaljene, sier hun.
Tidlig ultralyd
SV går også inn for tidlig ultralyd for alle kvinner og assistert befruktning for enslige, slik Frp har foreslått, men kommer også med flere forslag for å sikre bedre innramming av disse.
De begrunner flere av standpunktene med at flere skal få mulighet til å oppfylle ønsket om å få barn.
– En god far eller mor er en god forelder, også hvis de er enslige med barn. Vi har mange familier i Norge som har en forelder. For oss i SV er det viktigste at barnet har en god omsorgsperson, ikke hvor mange de er, sier Wilkinson om assistert befruktning.
Vil sikre press mot abort
Når det gjelder tidlig ultralyd vil SV sikre at kvinner ikke opplever press for å velge bort fostre av ulike grunner.
– Det er vårt ansvar å bygge et godt samfunn for alle. En av de viktigste tingene vi kan gjøre for minke et slikt press er å sikre trygge rammer for livet med barn med utviklingshemming. Det er samfunnets ansvar, ikke kvinnen som bærer fosteret, sier helsetalspersonen.
Wilkinson understreker at det er ulike syn på de vanskelige etiske problemstillingene i SV.
– Det har derfor vært viktig for partiet å ha en grundig prosess både i stortingsgruppa og i landsstyret, sier han.
Flere saker
SV går også inn for følgende:
- Kvinner kan lagre egg og eggstokkvev uten medisinsk grunnlag
- Barn under 16 år kan ikke få selvtestet genene, heller ikke dersom foreldrene ønsker det.
- At det skal arbeides aktivt i internasjonale sammenhenger for å bekjempe utnyttelse av kvinner i den internasjonale surrogatiindustrien
- PGD (preimplantasjonsdiagnostikk): Overføre beslutningen til fagmiljøene og få mer mulighet for å velge andre egg som ikke har arvelige sykdommer i seg
- NIPT for kvinner som har krav på fosterdiagnostikk på bakgrunn av alder eller funn på tidlig ultralyd.
Vedtas før sommeren
Før påske var det usikkert om Stortinget ville rekke å vedta og innføre endringene før sommeren, men denne uken har et flertall i helsekomiteen bestemt seg for å prioritere denne saken.
Det står mest på om Helsedepartementet har kapasitet til å bidra på den lovtekniske biten, ifølge Frp. Helsekomiteens innstilling kan kanskje bli klar i mai, håper hun.
Frp mener at altruistisk eggdonasjon må til for å sikre et reelt tilbud om donoregg i Norge.
– Det er et viktig grep, ikke minst når det gjelder likestilling, sier Bruun-Gundersen.
Bruun-Gundersen peker på at familier i dag kan få sæd dersom mannen ikke er fertil, mens man ikke har kunnet få egg dersom det er kvinnen som er infertil.
Hindre kommersiell eggdonasjon
– Vil Frp gå med på SV krav for å sikre at ting ikke sklir helt ut?
– Vi mener det er kvinnens valg og at kvinner som står i en vanskelig situasjon skal få støtte av samfunnet uansett hvilket valg de tar. Familier som har barn med utviklingshemminger skal få et hjelpeapparat. Familier skal være trygge på at samfunnet stiller opp, men valget er det familien som skal ta.
– Hvordan sikre at Norge ikke ender opp med kommersiell eggdonasjon?
– Vi har foreslått en kompensasjon lik våre skandinaviske naboland, som ligger på 7000-12.000 kroner, for ulempene det medfører med hormonbehandling og uthenting av egg. Så er det viktig at kvinner som ønsker å donere får veiledning i forkant og er innforstått med hva det vil innebære, sier Bruun-Gundersen.
Mot embryodonasjon
Frp vil ikke åpne for embryodonasjon slik Ap og SV vil, eller dobbeldonasjon. Dobbeldonasjon er å få sæd og egg fra ulike parter før befruktningen.
Bruun-Gundersen sier det er til dels sterk motstand internt i Frp mot å fjerne helt den genetiske tilknytningen til barnet man bærer fram.