SV vil ha kommisjon etter Merkel-saken
Påstandene om at USA kan ha overvåket Tysklands statsminister Angela Merkel viser behovet for en overvåkingskommisjon, mener SVs nestleder Bård Vegar Solhjell.
Merkel-saken er svært alvorlig hvis det stemmer at USA har overvåket Europas mektigste person, mener Solhjell.
- Jeg mener dette aktualiserer SVs forslag om å opprette en overvåkingskommisjon. Vi ønsker en bred gjennomgang når det gjelder overvåking i dag, hvordan den ser ut og i hvilken grad norske borgere kan være rammet, sier Solhjell til NTB.
Han har tro på at det er mulig å få med de øvrige partiene på forslaget, og mener regjeringen må engasjere seg.
- Det riktige vil etter hvert være å gå til den utvidede utenrikskomiteen på Stortinget og orientere om hva regjeringen har kunnskap om, sier Solhjell.
Debatt
Venstre-leder Trine Skei Grande håper også at Merkel-saken vil vekke mer debatt. Hun mener at overvåking blir tatt for lett på i Norge.
- Vi skal ikke godta mer fra våre venner enn fra andre. Jeg synes det er viktig at i alle fall stater har spilleregler seg imellom. Vi er nok ikke like interessante å overvåke som Angela Merkel, men det sier noe om prinsipper og hva en er villig til å gjøre, sa Venstre-lederen.
Ingen kommentar
Statsminister Erna Solberg (H) har ingen kommentar til saken, opplyste Statsministerens kontor torsdag.
Heller ikke nylig avgåtte statsminister Jens Stoltenberg (Ap), som nå leder det største opposisjonspartiet, ønsker å kommentere saken.
Utenriksminister Børge Brende (H) ser ingen grunn til å kommentere påstandene om overvåking av Merkel. Saken angår Tyskland og USA, uttalte Brende via sin pressevakt onsdag kveld.
Justisdepartementet ønsket heller ikke å gi kommentarer.
Utelukker ikke
Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete utelukker ikke at norske statsråder kan ha blitt overvåket.
- Jeg tror det er naivt å fastslå at det ikke kan skje, men jeg håper og tror at vi først og fremst utveksler relevant informasjon og kunnskap med allierte samarbeidspartnere gjennom formelle og ryddige kanaler. Som statsråd i åtte år har jeg ingen holdepunkter for at norske regjeringsmedlemmer har vært utsatt for utenlandsk etterretning, men jeg sier ikke at det ikke har skjedd eller kan skje, sier Navarsete.
Sak mellom Tyskland og USA
- USA og Tyskland er nære allierte som baserer sitt forhold på gjensidig tillit. I lys av det er en slik påstand overraskende. Men basert på det vi vet om internasjonal etterretning, er det åpenbart at teknologien gjør det mulig med omfattende overvåking, sier Navarsete.
Hun mener etterretning på ulike nivåer er nødvendig, men tar på generelt grunnlag sterkt avstand fra at allierte land overvåker hverandres regjeringssjefer.
Dette er likevel ikke en sak som Norge har grunn til å ta opp med USA, mener Navarsete. Hun viser til at det som er fremkommet, er en sak mellom tyske og amerikanske myndigheter.
Det er samme linje som Kristelig Folkepartis parlamentariske nestleder Hans Olav Syversen legger seg på.
- Akkurat når det gjelder ulike lands etterretningsvirksomhet, lar jeg meg sjelden forbause. Jeg vil ikke kommentere spesifikt, annet enn jeg mener at her må man ikke være naiv, sier Syversen. (©NTB)