– Svært viktig at frikirkene ikke forlater oss
Synet på abort kan få frikirker til å forlate Kirkens Nødhjelp.
Kirkens Nødhjelp jobber blant annet med å sikre kvinners helse i en rekke afrikanske land på oppdrag fra norske kirkesamfunn og menigheter.
Det siste året har det pågått en debatt om Kirkens Nødhjelp sitt syn på abort fordi organisasjonen ønsker å sikre kvinner «lovlige og trygge aborter.» Kirkens Nødhjelp vil dessuten støtte opp om de partnere som aktivt vil bidra til å sikre retten til abort, heter det i et vedtak fra 2012.
Dette faller ikke i god jord hos frikirkene. Noen av dem vurderer å melde seg ut av Kirkens Nødhjelp.
Truer med utmeldelse
I november vedtok landsmøtet i De Frie Evangeliske Forsamlinger at de kan melde seg ut av Kirkens Nødhjelp dersom samtaler ikke fører frem.
– Om ikke Kirkens Nødhjelp endrer syn i abortspørsmålet, vil vi melde oss ut, sa Haldor Aasebø til Vårt Land tidligere denne uken. Han er leder for Misjons og hjemmeutvalget, et sentralt organ i De Frie Evangeliske Forsamlinger.
Til Dagen presiserer nå kirkesamfunnet uttalelsen.
– En utmelding vil bare skje dersom samtaler ikke fører frem. Dessuten vil en eventuell beslutning om utmelding gjøres i samråd med og koordinert med andre frikirkelige, sier Kjell Ohldieck, konstituert misjons- og hjemmesekretær.
– Dette betyr mye for oss
Denne våren skal Kirkens Nødhjelp ha dialogmøter med De Frie Evangeliske Forsamlinger, Misjonskirken Norge, Pinsebevegelsen og den Evangelisk Lutherske Frikirke. Håpet er å komme til enighet.
– Hvor viktig er det for Kirkens Nødhjelp å beholde frikirkene som eierorganisasjoner?
– For oss er det svært viktig, og jeg har stor tro på at vi skal få beholde dem, sier Kjetil Aano, styreleder i Kirkens Nødhjelp. Det er han som skal lede dialogmøtene.
– Det er viktig for oss at vi står sammen som økumeniske bevegelser for å støtte et trosbasert, humanitært arbeid for mennesker i nød. Sånn sett betyr det veldig mye for oss, langt utover det økonomiske bidraget. Det er viktig at vi kristne står sammen om dette, sier Aano.
– Vil Kirkens Nødhjelp endre sitt abortsyn for å komme de frikirkelige i møte?
– Jeg skal ikke foregripe noe av dette. Vi skal snakke om det i dialogprosessen, sier styrelederen.
– Umulig å støtte
– For Pinsebevegelsen vil det være umulig å støtte KN sin lansering av abort som en del av løsningen i forhold til reproduktiv helse, skrev Sigmund Kristoffersen, leder av Pinsebevegelsen og Bjørn Bjørnø, generalsekretær i Pinsemisjonen i et innlegg i Korsets Seier i fjor.
– Vi har ikke endret syn i så måte, men vi mener det er viktig å snakke sammen så vi ikke snakker forbi hverandre. Vi trenger god til å prate sammen, sier Bjørnø.
– Hva forventer dere av dialogmøtene?
– Vi forventer å få en felles forståelse for hvor de ulike partene står, om det er et grunnlag for videre samarbeid eller ikke.
– Kirkens Nødhjelp har vedtatt at de vil jobbe for retten til lovlige og trygge aborter, og at de vil støtte opp om partnere som aktivt vil bidra til å sikre denne retten. Er Pinsebevegelsen villig til å fortsette samarbeide med KN hvis de ikke endrer dette vedtaket?
– Vedtaket er svært problematisk for oss og bakgrunn for vår kritikk. I samtale med KN ser vi likevel at virkeligheten er en mer moderat utgave av vedtaket. Vi innser at det har vært misforståelser på begge sider av bordet, sier misjonslederen.
Stiller ikke ultimatum
Misjonskirken ønsker ikke å komme med et ultimatum til Kirkens Nødhjelp i abortspørsmålet.
– Er Misjonskirken villig til å fortsette samarbeide med Kirkens Nødhjelp hvis de ikke skifter syn i abortspørsmålet?
– Det spørsmålet har ikke hovedstyret tatt stilling til.
Selv om Misjonskirken har et restriktivt syn på abort, mener Haraldseid at spørsmålet ikke er svart hvitt.
– Det er mange krevende situasjoner og dilemmaene står i kø i de landene Kirkens Nødhjelp arbeider, sier han.
– Har dere som kirke en alternativ samarbeidspartner til Kirkens Nødhjelp?
– Nei, egentlig ikke. De representerer noe vi selv ikke har. Kirkens Nødhjelp er en viktig organisasjon med masse ressurser og et stort nettverk som kan agere når krisen oppstå, sier Haraldseid.
Han mener likevel at det ikke er en forutsetning å stå som eierorganisasjon for å kunne benytte seg av ressursene til Kirkens Nødhjelp.
Uaktuelt med boikott
Også Frikirken mener det er mulig å støtte Kirkens Nødhjelp uten å stå som eierorganisasjon.
Kirkesamfunnet har diskutert muligheten for å kunne samarbeide med Kirkens Nødhjelp uten å måtte stå som eierorganisasjon.
– Kirkens Nødhjelp gjør en fantastisk jobb vi som kirkesamfunn ikke kan gjøre alene. Derfor har det aldri vært et tema for Frikirken å ikke samarbeide. En boikott er uaktuelt. Det som har vært tema er hvorvidt vi fortsatt kan stå som eier, men her har vi ikke konkludert, sier Skullerud.