Svarer ikke på boikott-spørsmål

Er det lov for norske kommuner å boikotte israelske varer produsert på Vestbredden? UD har brukt over ett år på å vurdere saken.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag sa bystyret i Bergen nei til å boikotte kjøp av israelske tjenester og varer produsert på Vestbredden.

To representanter fra SV hadde fremmet forslag om å «avstå fra å kjøpe israelske varer og tjenester som er produsert i okkuperte palestinske områder».

Et flertall i bystyret satte imidlertid en stopper for boikott-forslaget. Både Trondheim kommune og Tromsø kommune har tidligere vedtatt boikott.

Men om forslagsstillerne i Bergen hadde fått flertall, ville vedtaket da vært lovlig? Det spørsmålet har vært til utredning i Utenriksdepartementet (UD) i over ett år.

KrF vil ha svar

Brende svarte følgende:

«Utenriksdepartementet har ennå ikke konkludert hvorvidt vedtakene i Trondheim kommunes bystyre og Tromsø kommunestyre er i tråd med Norges internasjonale forpliktelser. Spørsmålet er fortsatt til vurdering».

Spør UD på nytt

Ett år senere hadde svaret ennå ikke kommet. Fylkesmannen i Troms valgte derfor å stille UD det samme spørsmålet i februar i år:

«Fylkesmannen ber nå om å få en redegjørelse for status i forhold til den forespeilede vurderingen av vedtaket fra Trondheim bystyre, og i tilfelle også vedtak fra Tromsø kommune om boikott av israelske varer og tjenester som er produsert i okkuperte palestinske områder», skrev Fylkesmannen i Troms.

Lovlig?

Assisterende fylkesmann Troms, Bård Magne Pedersen, håper svaret kommer «relativt fort».

– Hvorfor er det viktig for Fylkesmannen i Troms og få en vurdering av om det er lovlig for kommuner å fatte vedtak om å boikotte israelske varer fra Vestbredden?

– Vi er bedt om å gjøre en lovlighetskontroll av vedtaket i Tromsø kommune. Vi mener dette spørsmålet er av prinsipiell karakter og vil derfor ha en avklaring fra departementet før vi sluttbehandler saken, sier Bård Magne Pedersen til Dagen.

– Spørsmålet har vært til vurdering i UD i over ett år. Hva synes du om at det tar så lang tid?

– Det skal jeg vel ikke synes så mye om, men vi pleier ikke å bruke så lang tid på saker vi behandler.

– Hvis vedtaket ikke er lovlig, hvordan vil dere da forholde dere til boikott-vedtaket i Tromsø kommune?

– Det kan jeg ikke forskuttere. Dette er noe vi må ta stilling til når svaret kommer, sier Pedersen.

– Til utredning

Dagen har vært i kontakt med UD og stilt følgende spørsmål:

– Er det er lovlig for en kommune i Norge å fatte vedtak om å boikotte israelske varer produsert på Vestbredden?

– Regjeringen har ikke tro på at boikott vil fungere som politisk virkemiddel i konflikten mellom israelerne og palestinerne, skriver Bård Thorheim, politisk rådgiver i UD for Høyre, i en e-post.

Han fortsetter:

– Boikott skaper avstand, og vi tror i stedet på dialog og samarbeid for å skape tillit som en forutsetning for å løse konflikten. Norge har nære, langvarige og vennskaplige forbindelser med både israelerne og palestinerne, og ønsker et bredt politisk, kulturelt og økonomisk samarbeid med begge parter. Saken er fortsatt til utredning.

Kritikk fra SV

Da forslaget om boikott var oppe i bystyret i Bergen onsdag, ventet det ramsalt kritikk av AP fra forslagsstiller Mikkel Grüner (SV).

I Bergen sa nemlig Ap nei til boikott, til forskjell fra Ap i Trondheim og Tromsø. Dette fikk SV i Bergen til å gå hardt ut mot bystyrekollegaer i Ap.

– Jeg ville følt meg flau. Jeg ville følt skam. Jeg ville beklaget overfor mine egne velgere og de palestinske borgerne som er kommet til Bergen. Dette er en svart dag for Ap i Bergen, sa Grüner i bystyredebatten.

– Hva er din kommentar til dette, Rune Bakervik, gruppeleder for Ap i Bergen?

– Jeg registrerer at Grüner brukte uforholdsmessig mye av sin taletid på å fokusere på Ap i Bergen, i stedet for interpellasjonen han selv fremmet. Det stiller jeg meg undrende til, sier Bakervik.

– Hvorfor stemte dere imot boikott-forslaget fra SV?

– For at et slikt forslag skal ha effekt må det løftes opp både nasjonalt og internasjonalt. Det er dette sporet vi jobber etter, sier Bakervik og legger til:

– Det er også slik at vi har en politisk plattform som vi styrer etter i Bergen. Her sier vi blant annet at byrådet skal følge den utenrikspolitikken som den norske regjeringen til en hver tid utøver.

Powered by Labrador CMS