LEGGER NED: Predikant Svein-Magne Pedersen har besluttet å legge ned teletorg-tjenesten sin. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

Svein-Magne Pedersen dropper teletorget

Fem dager etter at VG publiserte en serie artikler med til dels ganske sterk kritikk av helbredelsesevangelist Svein-Magne Pedersen snakket han torsdag kveld åpent om hvordan han har opplevd de siste dagene.

Publisert Sist oppdatert
KOMMENTAR: Denne kommentaren er skrevet av Tarjei Gilje, redaktør i Dagen. Foto: Dagen

Svein-Magne Pedersen er en trivelig kar, og på Bildøy visste han at han var blant venner. Så han var til å kjenne igjen da han tilsynelatende avslappet fortalte at han har det bra, selv om det har vært en tøff uke, som han sa det.

Debattleder Bjarte Ystebø spurte hva slags tilbakemeldinger han hadde fått fra folk. Pedersen fortalte at 98 prosent av dem han har snakket med sier «vi står sammen med deg». De vurderer kontroversene som åndskamp. «Jeg tror ikke at jeg er perfekt, det er sikkert noe jeg har gjort feil. Men jeg tror jeg har gjort mesteparten rett, kanskje 96,5 prosent», sa Pedersen med et smil om munnen – og til latter fra salen.

«Selger du helbredelser?» spurte Bjarte Ystebø. Det spørsmålet var det lett for Pedersen å svare nei til. Helbredelsen er fullstendig gratis, fastslo han. Så viste han til de mange møtepunktene hvor mennesker kan kontakte ham for forbønn uten å betale en krone.

Han forklarte forretningsmodellen hvor de gjennom teletorgtjenester dekker inn deler av behovet for inntekter slik at de kan dekke utgifter lønn og blant annet lokaler, og la vekt på hvor mye de jobber for å respondere på alle henvendelsene de får.

«Driver du alternativ behandling?» spurte Ystebø så. «Never», sa Pedersen. Men han erkjente at han kommet med noen uheldige uttalelser om kreftbehandling etter å ha vært på en konferanse i Amerika.

Etter en runde med tidligere Dagen-sjefredaktør Odd Sverre Hove og nåværende sjefredaktør Vebjørn Selbekk om hvorvidt teletorgtjenester er teologisk legitimt slapp Pedersen kveldens største nyhet: han vil droppe denne delen av virksomheten fra 1. august. Det kunngjorde han samme dag som den andre evangelisten VG omtalte, Tom Roger Edvardsen, også fortalte i VG han ikke lenger vil benytte seg av teletorgtjenester.

Slik sett kunne VGs sjefredaktør Gard Steiro konstatere at journalistikken deres i denne saken har fått konkrete følger.
Pedersen understreket at han ikke gjør denne endringen av teologiske grunner, men for å unngå unødige misforståelser og avsporinger fra den evangelisttjenesten han ønsker å drive.

Litt ut i samtalen la Pedersen mer tyngde bak skildringen av at det har vært en krevende uke både for ham og for familien. Han anklaget VG for å bedrive KGB-metoder med bruk av skjulte opptak. Denne uttalelsen høstet taktfast applaus fra salen.

VG-sjef Gard Steiro la vekt på at de har opptrådt med normale journalistiske metoder i saken, men påpekte at det hadde vært vanskelig å komme i dialog med Pedersen underveis. Vanligvis ønsker avisen å være i kontakt med de berørte partene tidlig i arbeidet. Det hadde vært vanskeligere denne gangen enn ellers, forklarte han.

Steiro la til at VGs ønske har vært å ta innringernes perspektiv og betrakte deres møte med Pedersen. Han stilte også spørsmål ved hvordan man markedsfører bønn og helbredelse. «Skjønner du at noen kan oppfatte ham som en bedrager?» spurte Ystebø. «Ja, men det tror jeg en del gjorde før også», svarte Steiro. Ystebø spurte så om VGs syn på kristendommens plass i Norge. «Dette handler ikke om kristendom. Pedersen driver en virksomhet der han tjener penger», svarte Steiro.

Deretter kom det som kanskje var debattens mest intense øyeblikk. Hove problematiserte VGs angivelige påstand om at Pedersen lover helbredelser. Hoves oppfatning er at Pedersen kun har fullmakt til å love forbønn. Steiro spurte om Hove hadde hørt VGs opptak, noe Hove ikke hadde. Steiro sa at VG etter å ha hørt disse opptakene valgte å publisere sakene sine.

Både Tomas Moltu fra Partiet De Kristne og Vebjørn Selbekk uttalte seg så kritisk om myndighetsinnblanding. Moltu ba de tilstedeværende om å ta konsekvensen av dette ved neste valg. Bjarte Ystebø trakk også inn Dagens dekning av bibelskoler med få eller ingen norske elever. Selbekk oppfordret kristne aktører til å være «smartere».

Ystebø spurte deretter Hove om hvordan han vurderer temperaturen i åndskampen, og om det er nok at kristne aktører opptrer smartere.

«Den ene dagen er det Svein-Magne Pedersen, en stund var det Børre Knudsen. Dette kommer til å fortsette helt til Jesus kommer igjen», svarte Hove.

Gard Steiro fortsatte med å si at han synes det er bra om Pedersens virksomhet blir undersøkt, og stilte seg uforstående til at det skulle være problematisk å være gjenstand for myndighetenes granskning.

Hove problematiserte så ytterligere VGs bruk av skjulte opptak. Steiro forklarte at slike opptak er helt legale innen presseetikken, gitt at opptakene har samfunnsmessig betydning og at de kan frembringe opplysninger som ikke ellers er tilgjengelig. De to så ikke ut til å komme hverandre nærmere gjennom ordskiftet dem i mellom.

Pedersen hang seg på Hoves kritikk, og omtalte VGs virksomhet som «lurejournalistikk». Steiro viste til en av historiene de har omtalt, hvor en kvinne hevder å blitt helbredet for lungekreft. Noen slik sykdom kom imidlertid ikke frem av den medisinske journalen hennes.

Denne replikkvekslingen kan kanskje illustrere det som ble en til dels asymmetrisk debatt hvor Steiro understreket deres mål ikke har vært å svare på om Gud finnes eller ei, eller om det finnes noe slikt som guddommelig helbredelse, men å avdekke faktiske forhold. Pedersen svarte med å fortelle historier fra hans mangeårige virksomhet.

Powered by Labrador CMS