KRONEKURSEN: Krona er kraftig svekket mot dollaren, og dette gir utfordringer for norsk misjon.

Svekket krone bekymrer norsk misjon

En langvarig svekket krone vil virke sterkt negativt for norsk misjon, men det er ingen krisestemning i organisasjonene – foreløpig.

Publisert Sist oppdatert

Krona er de siste dagene og ukene blitt betraktelig svekket, og verdien av krona målt mot amerikanske dollar er av stor betydning for norsk misjon.

2. desember krøp dollaren for første gang på svært lenge over syvkronersmerket, og siden har den holdt seg der og steget enda mer. 16. desember nådde dollaren sitt foreløpige toppunkt. Da sto en dollar i 7,61 kroner i Norges Banks oversikt.

– Mindre misjon

Disse svingningene kan få følger for norske misjonsaktører.

– Utgangspunktet vårt er at en svak norsk krone vil gi mindre misjon pr. krone. Derfor påvirker kursen misjonsøkonomien, men ikke for 2014, sier Hjalmar Bø, leder for NLM Utland i Misjonssambandet.

Før den norske krona svekket seg så kraftig, var det meste av NLMs misjonsmidler overført til misjonsarbeidet. Derfor har ikke kursen virket sterkt inn i år, på tross av at dollaren har vært forholdsvis sterk hele høsten.

– Vi opererer ellers i mange lokale valutaer, men også de fleste av dem følger dollaren, så når dollaren styrker seg, gjør disse valutaene det samme, sier Bø.

Ikke dramatisk nå

– En svak norsk krone gjør det dyrere å drive arbeid ute, sier Bø som ikke vil dramatisere virkningen av kronas utvikling.

– Vi har lagt inn en buffer for valutasvingninger i budsjettet, men ser at driften vår har vært dyrere i år enn i fjor. Etter utviklingen de siste ukene, er vi spent på 2015, medgir Bø.

– For her snakker vi om millionbeløp?

– Ja, det gjør vi hvis dollaren holder seg så høyt som den gjør nå, sier Bø til Dagen.

NLM er Nordens største misjonsorganisasjon og kjøper valuta etter dagskurs. Misjonen er kommet greit fra det.

– Valutakursene svinger alltid, og dette er en del av det å drive misjon. Vi driver internasjonalt, og da vil det svinge. Det er ikke noe nytt. Kunsten er å finne et virksomhetsnivå som gjør at vi tåler svingningene og at vi ikke, når situasjonen er gunstig, bygger opp et arbeid som er over evne. Da blir det negative tall.

– Er situasjonen dramatisk nå?

Tåler svingninger

Bø viser til at krona har styrkere seg litt siden 16. desember.

– I forrige uke var dollarkursen maksimalt høy, men den har svingt mellom 7,2 og 7,7 kroner i det siste. Denne forskjellen betyr ganske mye, sier han.

NLM Utland-lederen tror vil likevel ikke rope med store bokstaver nå.

– Misjonssambandet har en økonomi som tåler dette. Vi driver solid, sier Bø.

Samtidig husker han godt mer dramatiske tider. I 2007 og 2008 måtte NLM redusere misjonærtallet sterkt. Han er sikker på at det ikke vil gjenta seg.

– Vi er ikke der nå, men for 2015 legger vi opp til en noe høyere valutabuffer enn i år, sier han.

Millionminus

NLM har et gavebudsjett på 130 millioner kroner, og økonomileder Øystein Frøysa i NLM bekrefter at organisasjonens økonomi kan stå for en støyt. Likevel finnes det en tålegrense.

– Vi har ikke en stor nok buffer til å hensynta en dollarkurs på 7,7 kroner som den var nær sist uke. Men vi er mindre sårbare enn før som en følge av at misjonærlønningene utbetales ut i norske kroner, sier han.

NLM-budsjettet for 2015 forutsetter en dollarkurs som ligger nærmere 6 enn 7 dollar. Med utgangspunkt i kursen de siste ukene kan dette isolert sett gi en negativ valutaeffekt på mellom 3 og 5 millioner kroner.

Dette gjør at Frøysa og hans stab vil følge kursutviklingen nøye framover. Han sier signaler tyder på at krona kan holde seg svak lenge, men at NLM vil se an valutasituasjonen og andre faktorer før det er fare for redusert aktivitet.

– Bør dollarkursen være i misjonsfolkets bevissthet nå, slik at de gir mer?

– Misjonsfolket bør ikke i stor grad bekymre seg for dollarkursen. Det er mange andre faktorer som er like viktige som valutaen, men vi vil følge den løpende gjennom 2015. Om krona holder seg svak, vil vi kanskje måtte vurdere noen av bistandsprosjektene våre eller annet arbeid og kanskje legge oss på et annet aktivitetsnivå, sier Frøysa. Han understreker likevel at man ikke er der ennå nå ved årsskiftet.

Verst for partnerne

I PYM (De Norske Pinsemenigheters Ytremisjon) understreker de imidlertid at det ikke er misjonærene som rammes hardest.

– Den svakere kronekursen får størst utslag for våre partnere i landene hvor vi har bistandsarbeid, uttaler generalsekretær Bjørn Bjørnø.

– Vi får bevilgningene fra Norad i kroner og overfører dette stort sett i lokal valuta. Den norske kronen står svakere i forhold til de fleste av disse valutaene. Vi har to land som mottar overføringene i dollar, og her vil det bli et negativt utslag dersom kronen fortsetter å være svak i forhold til dollaren, skriver Bjørnø i en e-post til Dagen.

Misjonærene merker det

Misjonssambandet utbetaler misjonærlønningene i norske kroner, så misjonærene deres vil få redusert kjøpekraft.

Mange av PYMs nær 100 misjonærer vil også merke effekten av en svekket krone opp mot lokal valuta, mens dollarkursen ikke er særlig utslagsgivende for PYM-kontoret i Oslo.

– Men for en del av misjonsarbeidet, både det evangeliske og det sosiale, vil svekket kronekurs bety mindre penger ut til formålet, skriver Bjørnø som legger til:

– Når det er sagt, så er det verd å understreke at vi ikke setter vår lit til oljepenger eller sterk krone. Vi har valgt å sette vår lit til Han som har gitt oss oppdraget. Han sier at Han er rik nok og alltid trofast.

Dyr dollar

Siden i vår har den norske krona svekket seg kraftig mot amerikanske dollar, noe som gjør hver innsamlede krone til norsk misjon, mindre verdt.

Dollaren lå under 6 kroner, men har siden sommeren styrket seg jevnt, og i månedsskiftet november/desember passerte den 7-kronersmerket.

For noen dager siden ble dollaren notert til over 7,7 kroner, og en slik kurs tåler for eksempel ikke Misjonssambandet over tid, tross en styrket og solid økonomi de siste åra.

Dollaren lå under 6 kroner, men har siden sommeren styrket seg jevnt, og i månedsskiftet november/desember passerte den 7-kronersmerket.

Powered by Labrador CMS