Svensk ambassadør kalt inn til regjeringen i Israel
Sveriges ambassadør i Tel Aviv er kalt inn til et møte med Israels utenriksminister i kjølvannet av den nye regjeringens beslutning om å anerkjenne Palestina som stat.
Sveriges nye statsminister, sosialdemokraten Stefan Löfven, presenterte svenskenes nye Palestina-politikk i regjeringserklæringen før helgen.
Hans israelske kollega Benjamin Netanyahu kritiserte søndag den svenske planen og slo fast at en slik anerkjennelse ikke kan bidra til noen fred.
– Ensidige skritt er i strid med avtaler. De kommer ikke til å bringe freden noe nærmere, tvert imot. En avtale kan bare oppnås gjennom forhandlinger som sikrer Israels nasjonale interesser, sier Netanyahu i en uttalelse.
Ambassadør Carl Magnus Nesser må mandag forklare seg for Israels utenriksminister Avigdor Lieberman.
– Han har blitt innkalt til et møte mandag rundt lunsjtider i anledning det som ble sagt i regjeringserklæringen, sier kommunikasjonsdirektør Erik Wirkensjö i utenriksdepartementet, ifølge nyhetsbyrået TT.
Beklager uttalelsen
Wirkensjö ønsker ikke å kommentere hva møtet vil resultere i eller hvordan det vil påvirke relasjonene mellom Sverige og Israel.
– Utenriksminister Avigdor Lieberman beklager at den nye statsministeren hadde hastverk med å komme med uttalelser om Sveriges holdning til anerkjennelse av en palestinsk stat, tilsynelatende før han hadde hatt tid til å studere saken ordentlig, heter det i en uttalelse fra Liebermans kontor sent lørdag.
Også utenriksdepartementet i USA har kritisert den svenske beslutningen og mener anerkjennelsen av Palestina kommer for tidlig. Palestinas president Mahmoud Abbas har imidlertid hyllet den svenske kunngjøringen som modig.
Ikke bekymret
Socialdemokraternas statsminister Stefan Löfven er imidlertid ikke bekymret og sier han ikke tror avgjørelsen kom som en stor overraskelse på USA. Og utenriksminister Margot Wallström har sagt klart ifra om at «det ikke er USA som bestemmer politikken vår».
– Det var ventet at vi også skulle få kritikk. Vi kommer til å fortsette en konstruktiv dialog og ha samtaler med USA for å forklare våre argumenter og motiver for dette, sa hun.
FNs hovedforsamling anerkjente de facto en palestinsk stat da Palestina ble oppgradert til observatørstat i 2012, men EU har ennå ikke gitt noen slik anerkjennelse. En rekke nåværende EU-land anerkjente staten Palestina før de ble med i EU, mens Sverige er først ute med å anerkjenne Palestina mens landet er medlem av Unionen.