Svenska kyrkan med apartheid-vedtak om Israel
Ledelsen i Sveriges folkekirke får i oppdrag å utrede om den jødiske staten kan sammenlignes med raseskillestaten i Sør-Afrika. – Historieløst, sier delegat på Kirkemøtet.
Intens debatt på Kirkemøtet endte med vedtak om utredning. Det skal kirkeledelsen gjøre med utgangspunkt i FNs apartheidkonvensjon og Den internasjonale straffedomstolens omtale av apartheid.
Apartheid betyr atskillelse. Raseskillepolitikken med dette navnet ble praktisert i Sør-Afrika fra 1948 til 1984. FN har gjort «apartheid» til et universelt begrep i omtalen av samfunn som er segrert etter rase, etnisitet eller religion.
Utredes og tas videre
I Kirkemøtet i Svenska Kyrkan gikk flere talere inn for en uttalelse der Israel skulle omtales som en apartheidstat. Til slutt ble det vedtatt at spørsmålet skal utredes og løftes fram innenfor rammen av internasjonale økumeniske organer som Kirkenes Verdensråd og Det Lutherske Verdensforbund.
Svenske Dagen skriver at flere satte seg imot vedtaket. Søren Dalevi, biskop i Karlstad, fant det underlig at Israel alltid havner i Kirkemøtets søkelys.
Flere andre talere pekte at mange oppfatter Svenska kyrkan som venstreorientert og israelfiendtlig og at apartheid-vedtaket befester et slikt inntrykk.
Vedtaket ble gjort med 127 mot 103 stemmer.
– Helt historieløst
– En ubegripelig fiksering rundt staten Israel. Det er helt historieløst, og man har helt glemt hvorfor staten Israel ble grunnlagt, sier delegaten Fredrik Sidenvall fra Frimodig kyrka.
De fleste utsendingene i Kirkemøtet er valgt inn på lister til de etablerte politiske partiene i Sverige. Anna-Karin Hammar fra Socialdemokraterna gleder seg over vedtaket:
– Dette betyr at Svenska kyrkan får et tydelig mandat til å løfte folkeretten i sin helhet, også når den omfatter apartheidbenevnelsen, sier den palestinavennlige delegaten.
Kirkemøtet er Svenska kyrkans høyeste beslutningsmyndighet. Denne uken holdes Kirkemøtet i Uppsala.
Det er ikke første gang Israel anklages for å begå «apartheid-forbrytelser». Så sent som i april var dette et ord som Human Rights Watch brukte i sin rapport. Biden-administrasjonen i USA tok avstand fra ordbruken.
Israel har bestemt at organisasjoner og grupper som kaller landet en apartheidstat, ikke får undervise i skolen.
Også Den norske kirke har de siste årene uttrykt seg i kritiske ordelag om Israels politikk overfor palestinerne. Bispemøtet i mai 2020 uttrykte sin «dype bekymring for myndighetenes plan om annektere deler av den okkuperte Vestbredden.»
Litt senere ble det mye oppmerksomhet rundt en bispeuttalelse om kristensionister. Til Dagen sa avtroppende Borg-biskop Atle Sommerfeldt at kristensionisme er «mye verre enn apartheid».