Svenskene blar opp for Evangeliesenteret

Svenske kommuner er langt mer villig til å dekke opphold på Evangeliesenter enn hva tilfellet er i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Svenske borgere med rusproblemer har i flere år benyttet seg av Evangeliesenteret med økonomisk støtte fra sin hjemkommune. Antall kommuner med avtaler er stadig blitt utvidet, og tallet er nå kommet opp i 92 mot 18 i Norge.

Evangeliesenteret i mange år slitt med å få kommunal dekning for brukere som er inne til behandling, og ifølge daglig leder Trond Eriksen har situasjonen aldri vært verre enn nå. Han opplever systemet i Sverige som langt mer brukervennlig,

– I praksis er det slik at det er lettere å få økonomisk dekning fra kommuner i Sverige enn i Norge. Det er langt større åpenhet for mangfoldet og flere alternativer. Her i Norge er det veldig smalt, sier Eriksen til Dagen.

– Nei, det kan vi ikke si. Det er veldig positiv at svenske kommuner har avtale med vår organisasjon, men det viktigste er at det betyr noe for brukere i Sverige som ønsker seg til et evangeliesenter. I vårt naboland har de forstått at mangfoldet er viktig. Slik burde det vært her hjemme også, mener Eriksen.

Svensk drahjelp

Den store forskjellen i dekningen handler om litt ulik organisering mellom de to landene. Årsaken til at Sverige har et større antall kommuner er organiseringen av avtaler for hele regioner (fylker).

Dersom en organisasjon får avtale med en region i Sverige, ligger det mange kommuner inn under den samme avtalen. I Norge fremforhandler hver enkelt kommune egne avtaler, eller i noen tilfelle fra tre til sju kommuner i fellesskap lokalt. Det er mindre bruk og utlysing av innkjøp av tjenester gjennom avtaler i Norge.

Men uten Lotsen, som er et frivillig svensk tiltak innen rusomsorgen, hadde det neppe foreligget en avtale med kommuner i Sverige. Anna Bergenwall og hennes mann Thommy er ildsjelene bak Lotsen, og de får mye av æren for at dette er blitt mulig. I siste nummer av bladet «Ennå er det håp» sier Bergenwall at de har stått på for få de svenske kommunene med på laget.

– Interessant er det å merke seg at disse kommunene overhode ikke er betenkt over at Evangeliesenteret er et kristent tiltak. De ser på resultatene, understreker hun.

– Evangeliesenteret leverer jo kvalitet og prisen er overkommelig. Derfor oppnår vi at stadig flere svenske kommuner blir med i samarbeidet, sier Bergenwall til bladet.

Kritisk lav dekning

I Norge har Trond Eriksen i mange år forsøkt å få oppmerksomhet rundt den lave kommunale dekningen, uten å få tilstrekkelig gehør. Han mener det aldri har vært vanskeligere enn nå, og Eriksen beskriver overfor Dagen situasjonen som kritisk.

– Det er helt krise, sier Eriksen. Han opplyser at under 20 prosent av kommunene betaler for beboerne de har på sentrene.

– Det er ingen tvil om at kristen rusomsorg vil svekkes om det ikke kommer andre rammevilkår. Nå lever vi mye på grunn av frivillige gaver og statstilskudd, sier Eriksen.

Powered by Labrador CMS