Svenskeprinsen slår tilbake: - Er ingen bløffmaker
Svenskenes prins Carl Philip tar bladet fra munnen og slår tilbake mot dem som anklager ham for å ha bløffet seg til en designerkarriere.
I 2010 presenterte svenskeprinsen en gnistfanger som naturlig nok fikk mye oppmerksomhet. Med kongelig design kom gnistfangeren i salg i en eksklusiv butikk i Stockholm sentrum.
Men til tross for det pirrende navnet «Slottet brenner» ble det ingen suksesshistorie for prinsen. Anklager om plagiat og bløff dukket opp i svenske medier.
Flere hevdet nemlig at det var en annen designer som sto bak skjermen, og at prinsen hadde gjort fint lite annet enn å sette sitt navnetrekk på produktet.
I et oppslag i dagens Expressen slår Carl Philip tilbake.
- Personlig tragedie for prinsen
- Det har vært veldig tungt å bli hengt ut som en bløffdesigner der man stiller spørsmål om min troverdighet, sier han.
Anklagene har vært krasse. Blant annet uttalte sjefredaktøren for det svenske magasinet Bruno at saken var «en personlig tragedie for prinsen».
Meddesigneren Eric Ericson har i flere intervjuer uttalt seg kritisk til prinsens innsats og hevdet at han selv måtte stå for mesteparten av designen. Slik svarer Carl Philip på spørsmål om hva han har tilført prosjektet:
- Det er ikke uvanlig at det er en designergruppe eller et designersamarbeid, og det handler det om her også. Det er resultatet av en underholdende og veldig kreativ prosess mellom meg og Eric, der vi har utviklet gnistfangeren sammen.
- Kjempekjedelig
Prinsen sier han ikke kjenner seg igjen i Ericsons historie, men legger til at han studerte da skjermen ble designet, og at han nå legger mye mer tid og arbeid i prosjektene sine.
- Man kan alltid bruke mer tid på ting, slik er det uansett hva du holder på med. Men jeg studerte samtidig, og Eric visste om de forutsetningene.
Prinsens designkarriere strekker seg flere år tilbake i tid, og han har produsert blant annet bestikk, skåler og porselensdyr. Han er ikke fornøyd med at karrieren hans trekkes i tvil.
- Det er kjempekjedelig, og det føles feilaktig. Design er noe jeg virkelig liker, noe jeg har studert og noe jeg tenker på hver eneste dag, sier han.
Funksjon og form. Det er det det handler om. (©NTB)