Sverige bommet på flyktningprognose
Svenske myndigheter har bommet grovt på prognosen over hvor mange flyktninger som vil komme til landet i år.
Migrationsverkets anslo så sent som i april at det ville komme 61.000 asylsøkere til Sverige i år, mot 54.000 i fjor.
Nå vil prognosen bli kraftig oppjustert til mellom 70 .000 og 80.000 asylsøkere, skriver Dagens Nyheter.
Bare i forrige uke var det 2.100 flyktninger som søkte asyl i Sverige, og rekorden fra 1992, da krigen på Balkan resulterte i 84.000 asylsøkere i Sverige, kan i år bli slått.
Syria og Eritrea
Krigen i Syria er en sterkt medvirkende årsak til at strømmen av flyktninger øker, og den dramatiske utviklingen i Irak de siste ukene kan føre til at enda flere krigsflyktninger finner veien til Sverige.
De fleste flyktningene som hittil i år har ankommet Sverige, har kommet fra Syria og Eritrea. I disse to landene er situasjonen så alvorlig at Sverige etter individuell behandling av søknadene nesten alltid innvilger permanent opphold.
– Kan være stolte
De ansatte i Migrationsverket jobber nå både lørdager og søndager for å ta unna alle søknadene.
Også andre europeiske land opplever en økende flyktningstrøm. Tyskland, som i fjor tok imot 130.000 flyktninger, regner i år med at tallet vil passere 200.000. Sett i forhold til innbyggertallet, så er tilstrømningen likevel større i Sverige.
– Vi kan kjenne oss stolte av at mange søker seg til Sverige. Dette er et bra land å leve i, her blir man tatt imot på en god måte. FNs høykommissær for flyktninger UNHCR) sier at vi er best i verden, og det betyr noe, sier Migrationsverkets generaldirektør Anders Danielsson.
Kritiserer kommunene
Han retter skarp kritikk til svenske kommuner som er uvillige til å ta imot flyktninger som er innvilget opphold.
Som følge av det bruker Migrationsverket store beløp på midlertidige plasser for flyktningene.
Rundt 11.000 flyktninger som har fått opphold i Sverige, bor nå midlertidig i rom og leiligheter som er leid av Migrationsverket, noe som vil koste den svenske stat nærmere 1 milliard kroner i år.
– Disse pengene kunne ha vært benyttet til noe annet, for eksempel til å bygge boliger, sier Danielsson. (©NTB)