SPERRING: Politiet sperrer av området utenfor den tyrkiske ambassaden i Stockholm 21. januar etter at Rasmus Paludan hadde brent et eksemplar av Koranen.

Sverige: Forbud mot bokbål omfatter ikke Bibelen, men bare Koranen

Ifølge et internt politidokument er det bare muslimenes hellige bok som omfattes av forbudet.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke sa politiet i Sverige nok en gang nei til en markering med koranbrenning, denne gangen utenfor Iraks ambassade.

De skrev i sin begrunnelse at svensk PST (Säpo) mener at koranbrenning har økt terrortrusselen mot Sverige og faren for angrep mot «svenske interesser».

Politiet mener likevel ikke at alvorlige hendelser ville oppstå ved selve markeringen, ifølge SVT.

Politiets nye linje kommer i kjølvannet av at den dansk-svenske høyreradikale politikeren Rasmus Paludan brente en koran utenfor den tyrkiske ambassaden i Stockholm i januar.

PAKISTAN: I Pakistan ble det svenske flagget brent etter Paludans aksjon i Stockholm.

Det førte til protester i en rekke land, blant andre Pakistan, Afghanistan, Irak, Jordan, Jemen og Tyrkia.

Internt dokument om bokbål

Også den 8. februar sa politiet nei til en tilsvarende søknad. Beslutningen ble tatt i samråd med Säpo som følge av trusselbildet mot Sverige.

Nå melder Sveriges største dagsavis, Dagens Nyheter, at politiets juridiske avdeling samme dag utarbeidet et internt dokument som slo fast at koranbrenning ikke skulle tillates.

I dokumentet kommer det fram at andre hellige bøker, som Bibelen, eller ulike flagg, ikke omfattes av forbudet.

Forsamlingsfriheten står sterkt i Sverige. For å kunne nekte en gruppe mennesker å samles, må politiet ifølge de nye retningslinjene foreta en «utstrakt» tolkning av ordensloven. I tillegg til sikkerheten ved selve samlingen, må det også vurderes om den kan medføre risiko for angrep mot Sverige.

Ekspert: – Ikke i tråd med loven

Henrik Wenander, professor i offentlig rett ved Universitetet i Lund, mener at en slik argumentasjon fra politiet er svært uvanlig.

– Her var det et bredere resonnement, og det er uvanlig. Loven tillater ikke disse abstrakte risikoene, men det må være på stedet eller i dets umiddelbare omgivelser, sier Henrik Wenander til DN.

Vedkommende som ikke fikk tillatelse har anket vedtaket og Henrik Wenander tror ikke at politiets argumentasjon vil holde.

– Jeg har vanskelig for å se at politiets avgjørelse blir stående, sier han til avisen.

Göteborgs-Posten har bedt både Säpo og Polismyndigheten om en kommentar, men det har de ikke villet gi.

Powered by Labrador CMS