Sviket mot kurderne
President Trumps beslutning om å trekke amerikanske soldater ut av Nordøst-Syria, og slik legge veien åpen for en tyrkisk invasjon, har skapt en ny katastrofe i regionen.
Det er svik av dimensjoner vi nå ser konsekvensene av. Både i Irak og i Syria har kurderne med amerikansk støtte spilt en helt avgjørende rolle i kampen mot IS. Likedan har de vært avgjørende for å bevare freden.
Nå er denne skjøre freden truet av en tyrkisk president som invaderer nabolandet på syltynt grunnlag. Igjen får vi bilder fra Syria av raketter som slår ned i tett befolkede områder og tusener av mennesker som flykter. Det er dypt opprørende. Skal sivilbefolkningens lidelser i denne regionen aldri ta slutt?
President Erdogan har oppgitt to hovedgrunner for invasjonen. Den ene er den påståtte trusselen fra den kurdiske YPG-militsen i Syria, som har bånd til PKK i Tyrkia. Den andre er ønsket om å etablere en buffersone langs grensen på syrisk side der han kan plassere to millioner flyktninger.
I tillegg kommer til en tredje grunn, nemlig hensynet til Erdogans synkende oppslutning i hjemlandet og håpet om at en krig kan få fart på meningsmålingene.
Tyrkia er det landet som har tatt imot flest syriske flyktninger. At dette over tid har vært en stor belastning for det tyrkiske samfunnet, er det ingen tvil om. Ei heller at det haster å hjelpe de syriske flyktningene til å flytte hjem dit de kommer fra. Å plassere to millioner hovedsaklig sunnimuslimske arabere i grenseområdene i det nordlige Syria er imidlertid en svært dårlig idé.
Både av hensyn til flyktningene selv, og ikke minst fordi det allerede bor folk der. Hvis denne planen settes ut i livet, innebærer det en tvangsforflytning av folkegrupper som legger grunnlag for nye konflikter i uoverskuelig fremtid.
Det provoserte både syriske og tyrkiske myndigheter da kurderne i 2016 erklærte Rojava (syrisk Kurdistan) som en autonom, føderal region. At syriske kurdere skulle utgjøre en så massiv trussel mot Tyrkia at det rettferdiggjør en invasjon, har vi likevel ingen forståelse for. Det som derimot representerer en alvorlig trussel, er at Tyrkias handlinger i Syria undergraver det arbeidet som er gjort med å bekjempe IS. Dette skjer delvis ved at sovende IS-celler vekkes til live igjen, og at kontrollen i fengsler og leirer med IS-terrorister svekkes.
Men også ved at det finnes elementer i de tyrkiske styrkene og blant deres allierte på syrisk side som har en islamistisk agenda. Utenomrettslige henrettelser av flere kurdiske politikere de siste dagene, kan være et varsel om hva disse har i sinne.
Hva det vil innebære at den syriske regjeringshæren nå er på vei nordover for å «konfrontere tyrkisk aggresjon», gjenstår å se. Selve skrekkscenarioet er hvis det blir direkte kamper mellom tyrkiske og syriske styrker. I så fall blir tallet på flyktninger, som i går hadde nådd 160.000, som en liten krusning å regne mot bølgen som da kommer.
For lokale syriske kristne vekket det uansett vonde følelser at de igjen måtte bruke kirkeklokkene til å varsle et tyrkisk angrep, slik det ble gjort for hundre år siden. Mange er etterkommere av dem som flyktet fra folkemordet i Tyrkia. Nå flykter de igjen. Historien gjentar seg. Og igjen sviktet Vesten da det gjaldt.