Svindelanklaget predikant forlater sin stilling
Mattias Lekardal, hovedleder i Divine Favour Mission, skal være ute av misjonsorganisasjonen. Flere nordmenn sier at de er blitt lurt av predikanten.
Dagen har i flere artikler omtalt virksomheten til den svenske predikanten Matthias Lekardal. Forkynneren, som også har operert mye i Norge, er blitt anklaget for å ha svindlet flere enkeltpersoner for penger.
Styret i Divine Favour Mission, organisasjonen han frem til nylig ledet, skal ha forsøkt å få ham til å legge alle kortene på bordet uten å lykkes. Dette ifølge svenske Dagen som har fulgt organisasjonen tett de siste månedene.
Carol Krogstrup (45) fra Danmark blir ny hovedleder for Divine Favour Mission. Hun driver The River of Life Ministries, er predikant og politiker, og har bakgrunn fra Uganda.
Nyhetene skal ha blitt kjent på et zoom-møte sist torsdag der rundt 30 personer var til stede. Lekardal har informert om at han må trekke seg med umiddelbar virkning.
Nestlederen går også
– Dessverre innså vi i oktober og november 2021 at Mattias Lekardal fortsatte med sin upassende virksomhet i et tempo han selv ikke lenger kunne skjule, sa Tommy Dahlman.
Dahlman har ansvar for media og TV i organisasjonen, og har vært ungdomspastor i Filadelfia Oslo i noen år.
Dahlman varslet at også han vil forlate stillingen som nestleder i Divine Favor Mission når Carol Krogstrup har blitt varm i trøya som ny hovedleder.
– Jeg har for mye blod på hendene, sa Dahlman, ifølge svenske Dagen.
Fem kunstverk
Norske Dagen har vært i kontakt med en predikant i Norge som har hatt nær kontakt med Mattias Lekardal.
–Jeg tenkte på ham som vennlig, hjelpsom og generøs, sier nordmannen.
Det var før den svenske predikanten solgte fem kunstverk til ham for 575 000 kroner. Senere skal maleriene ha blitt anslått til å ha en samlet verdi på rundt 13 000 kroner. Saken er blitt omtalt i Dagen tidligere og det var svenske Dagen som skrev om den først.
«Kontoen min er tom»
Den norske predikanten investerte farsarven i bildene som Lekardal tilbød ham. Den svenske misjonslederen betalte rundt 80 000 kroner tilbake, men den norske familiefaren har hatt store økonomiske utfordringer som følge av situasjonen.
Da Dagen snakket med ham, manglet familien 1200 kroner for å betale husleien dagen etter.
– Vi har måttet utsette en rekke regninger, sier han.
Gikk til politiet
Å gå til politiet har sittet langt inne hos den norske predikanten. Han viser til ordene i Matteus 18 der det står om hva en skal gjøre når en bror synder.
– Jeg har gått den runden, og jeg og andre har konfrontert Mattias, sier han.
Den norske predikanten angrer bittert at han lot seg lokke til å kjøpe kunst.
– Det tok lang tid før jeg forstod at noe var galt. Jeg burde ikke ha stolt på Mattias. En må la seg lede av Gud, ikke av profeter, sier han.
Økokrim er koblet inn
Samtidig tror han ikke at han ville ha stolt på hvem som helst.
– Det var vår relasjon, hans posisjon og tjeneste som gjorde at jeg stolte på ham.
Kopi av politianmeldelsen er oversendt Sbanken som har sendt den videre til Økokrim, sier den norske predikanten.
Kronofogden i Sverige, en svensk statlig myndighet som arbeider for å inndrive ubetalt gjeld, har informert predikanten om at Mattias Lekardal har bestridt kravet, sier han.
Profet
I januar stod Birgitte Kyllingstad frem i norske Dagen. Mellom oktober 2012 og mars 2014 har hun gitt rundt 300.000 kroner til den svenske predikanten som hun da regnet for å være en profet.
Han var sjelesørger for henne da han mottok små og store pengegaver fra den norske kvinnen. Lekardal har tilbakebetalt nærmere 150 000 kroner av det han skyldte Kyllingstad.
Hadde tillit til svensken
I Norge registrerte Mattias Lekardal Divine Favour Norge AS den 3. november 2016. Styrets leder og selskapets daglige leder har vært Mattias Lekardal fra stiftelsesdatoen. Organisasjonen ble tvangsoppløst i 13. oktober 2021 (se faktaboks).
Dagen har snakket med fem kristne menn og kvinner i ulik alder og fra forskjellige steder i Norge som sier at de er blitt lurt til å låne eller gi den svenske misjonslederen store beløp. Samtlige presiserer at de hadde tillit til svensken som følge av tjenesten og stillingen hans.
Fri rolle
En av disse satt i styret i den frittstående foreningen Ekeberg Indremisjon mellom 2011 og 2014. Det var hit Birgitte Kyllingstad kom for å høre på Lekardal.
Det tidligere styremedlemmet forteller at han ga store summer til den svenske predikanten.
– Jeg støttet ham privat når han sa at han ikke hadde mat til ungene og trengte å reparere bilen, sier mannen. Han vil være anonym av hensyn til familien.
Orientering
Allerede i 2014 skrev mannen en rapport vedrørende Mattias Lekardals engasjement i Norge med utgangspunkt i Ekeberg Indremisjon.
I rapporten, som Dagen har mottatt, meddeler han at han i sin tid i forsamlingen bodde i samme hus som Lekardal fra fredag til søndag annenhver helg stort sett hele året:
«Han fortalte at folk fra hele verden skulle komme dit for å se hva Gud gjorde på stedet. I tillegg profeterte han om at Gardermoen skulle bygges ut på grunn av vekkelsen på Ekeberg».
«Lurt trill rundt»
I rapporten konkluderer det tidligere styremedlemmet for egen del:
«Etter å ha vært en av de som sterkest har støttet Mattias og hans familie i mer enn tre år, har jeg innsett at jeg har blitt manipulert og lurt trill rundt.»
Overfor Dagen legger han til:
– Det er mange som føler seg lurt og manipulert av Mattias.
– Gud ga meg en visjon
Mattias Lekardal har ikke besvart Dagens henvendelser på e-post og telefon.
I en uttalelse på Divine Favour Sverige sin facebookside skriver Lekardal at han ikke kan fungere som leder av DFM og samtidig være så syk og sykmeldt. Han skriver ingenting om anklagene mot seg:
«Jeg har derfor besluttet å trekke meg som styreleder og hovedleder for DFM for også å gi min etterfølger full frihet til å ta visjonen videre. DFM-styret har med min fulle støtte kalt Carol Krogstrup som ny hovedleder, styreleder, og hun har takket ja til å ta over oppdraget.»
Uttalelsen fra Lekardal er også lagt ut på Divine Favour Norges facebookside.
Å tipse er ikke å anmelde
Andreas Lunde, seniorrådgiver i Økokrim, skriver i en e-post til Dagen at politiet og Økokrim er avhengige av tips fra publikum om pågående bedragerier.
– Å tipse er ikke det samme som å anmelde. Å tipse er å melde fra om noe du mener er mistenkelig, mens å anmelde er når noen melder inn noe som er ulovlig og må etterforskes. Er du i tvil om forholdet er straffbart eller alvorlig nok, send oss likevel tipset og la oss vurdere om det er noe i det som vi bør gå videre med, anbefaler han.