SEMINARER: På UL+ vil det være egne seminarer om blant annet «når venner mister troen». Bilde er fra UL 2022.

Swingkurs, god kaffe, og eget tun. Slik satser festivaler på unge voksne

Vil gi et tilbud til unge som ikke føler seg hjemme verken på ungdomsfestivaler eller bibelcamping.

Publisert Sist oppdatert

Den tradisjonsrike festivalen Ung Landsmøte (UL) arrangeres i år i IMI-forum, i Stavanger. Nytt for året er et eget program gjennom hele uken for de fra 22 år og oppover.

UNGE VOKSNE: Margrete Sørbø er arrangementkonsulent i Misjonssambandet Ung og jobber med UL+.

– Vi har sett at det finnes for få tilbud for unge voksne. Det er et behov både i og utenfor vår organisasjon, forteller Margrete Sørbø som er arrangementskonsulent i Misjonssambandet Ung, med ansvar for UL+.

Faller mellom to stoler

– Unge voksne er i en alder hvor det er lett å falle mellom to stoler. Man føler seg for gammel for ungdomsfestivaler, og drar ikke på bibelcamping med barn og familie, sier Sørbø.

Hun forteller at 20- til 30-årsalderen er en sårbar, men viktig tid. Undersøkelser viser at mange av dem som tar avstand fra kristen tro, gjør det nettopp i denne alderen, sier 25-åringen.

Da Misjonssambandet Ung sendte ut en spørreundersøkelse i januar til aktuelle UL+ deltakere, fikk de nærmere 350 svar. Undersøkelsen viste at det var størst interesse for å høre om tematikken rundt når venner mister troen.

– Mange opplever at UL ikke er for dem når de ikke er med som frivillige. Dette er en trend vi ønsker å snu. UL er en festival som forandrer, også for unge voksne, sier Sørbø.

UL 2022: UL-salen 2022 i Oslofjord Convention Center (OCC)

Arrangementskonsulenten synes det er fantastisk at mange i aldersgruppen er med som ledere på festivaler om sommeren og resten av åren. Hun mener likevel at unge voksne også trenger et tilbud hvor de bare kan få komme og ta imot.

Hva skjer på UL+ ?

UL+ er en «festival i festivalen» under UL fra 11.-15.juli, i IMI-forum, Stavanger.

Tilbudet er for de i alderen 20 år og oppover, med program gjennom hele uken skreddersydd for unge voksne.

166 forhåndspåmeldte.

Har eget lokale med lounge.

Aktiviteter som swingkurs, kaffekurs og klatring. Eget kveldsprogram. Kapell og kirkekaffe. Samtale- og forbønnstilbud.

Bidragsytere er blant annet Andreas Nordli (seminar), Sofie Braut (seminar) og Oskar Nordbø (konsert).

Egne seminarer om temaer som «å følge Jesus på arbeidsplassen», «når venner mister troen» og «etterfølgelse i ung alder».

– Gjør det mer attraktivt å være medarbeider

– Er dere redd for å få færre medarbeidere når dere arrangerer et tilbud for aldersgruppen som ofte bidrar frivillig?

– Nei. UL+ gjør det mer attraktivt å være medarbeider på UL, svarer Sørbø.

Hun forklarer at man som medarbeider ikke har oppgaver hele uken, og at det vil være god tid for de fleste til å delta på UL+.

Føler seg for gammel

Åshild Remmereit er en av deltakerne på årets UL+. 24-åringen kjenner seg igjen i at det mangler tilbud for de på hennes alder.

– De fleste er rundt 20 år på KRIK-leir og UL og sånne arrangementer. Man føler seg fort for gammel. Selv om man fortsatt har lyst å være med, sier Remmereit som til vanlig er student.

Remmereit sier hun ikke hadde reist på UL i år uten tilbudet for unge voksne, og gleder seg til å treffe nye og kjente, og å få påfyll gjennom møter og seminarer.

DELTAKER PÅ UL+: Åshild Remmereit ser et behov for tilbud for hennes aldersgruppe på kristne stevner og festivaler.

Vil skape en møteplass

Også andre festivaler ser ut til å ta grep for å skape møteplasser for unge voksne.

På Oase, som arrangeres i Fredrikstad kommende uke, har de i år for første gang et tilbud spesielt for de mellom 20 og 40 år:

– Vi vil skape et sted hvor man kan henge etter møtene. Det vil være noe program, men i hovedsak er det for å ha et sted for å treffe nye mennesker, sier Eivind Arnevåg, daglig leder i Oase.

LEDER: Eivind Arnevåg, daglig leder i Oase.

Arnevåg håper tilbudet kan være en hjelp til å føle seg sett og velkommen på Oase, og være et sted hvor de mellom 20 og 40 år kan møte andre i samme livssituasjon og aldersgruppe. Han legger til at de vil stille med god kaffe og vertskap på møtepunktene.

Soveposesamling

På Korsvei som arrangeres 18-23.juli i Seljord, er det nytt for i år med egen «soveposesamling» for aldersgruppen.

– Vi har egne tun hvor unge voksne som kommer uten barn kan bo sammen. I år skal de også ha en egen soveposesamling, etter initiativ fra to i aldersgruppen som fant ut at det burde de ha, forteller Hilda Kristine Hanssen som er daglig leder i Korsvei.

KORSVEI: Festivalen arrangeres i Seljord i Telemark, fra 18. til 23.juli. Det er en festival for alle aldersgrupper. I år skal de ha et eget samlingspunkt på kvelden for unge voksne.

Hanssen forklarer at soveposesamlingen er et naturlig og regelmessig møtepunkt for unge voksne på festivalen hvor de kan bli kjent og bruke tid sammen.

– Vi ber, deler og synger sammen. Det handler rom å dele liv og fellesskap hvor det er rom for det er som for det hverdagslige, eller det spesielle, avhengig av hva som rører seg hos hver enkelt, sier Hanssen.

På Korsvei bruker de betegnelsen unge voksne om de mellom 19 og 29 år. Hanssen forteller at det er rundt 30 påmeldte til tunet for unge voksne, men at det kan komme flere i aldersgruppen som bor i andre tun.

Powered by Labrador CMS