Syke evakueres fra opprørskontrollert område i Syria
Hjelpearbeidere har begynt å evakuere kritisk syke mennesker fra det beleirede opprørskontrollerte området Øst-Ghouta i Syria. Leder FNs humanitære innsats i Syria, sa i forrige uke at minst 16 mennesker hadde dødd mens de ventet på å bli evakuert
Den internasjonale Røde Kors-komiteen opplyste onsdag at de hadde begynt arbeidet med å hente ut mennesker med svært dårlig helsetilstand.
I byen Douma ventet familier og barn på å bli kjørt i ambulanser til sykehus i hovedstaden Damaskus. En åtte år gammel jente med blødersykdom og en gutt med en alvorlig nervesykdom var blant de første som fikk forlate byen, ifølge syrisk Røde Halvmåne.
Åtteåringen, som hadde på seg ullue og vanter i vinterkulda, smilte da hun satte seg inn i ambulansen.
400.000 innbyggere
Til sammen skal 29 personer evakueres i løpet av noen dager, ifølge hjelpeorganisasjonen Syrian American Medical Society.
Øst-Ghouta, som ligger utenfor Damaskus, er et av de siste områdene i Syria som fortsatt kontrolleres av opprørere. Området med rundt 400.000 innbyggere har vært beleiret av regjeringsstyrker siden 2013.
Selv om noe mat dyrkes lokalt, har beleiringen ført til stor mangel på mat og medisiner.
FNs barnefond UNICEF anslo tidligere i desember at 12 prosent av alle barn under fem år i Øst-Ghoute led av akutt underernæring.
Døde mens de ventet
Tross langvarige forhandlinger om evakueringer av syke, har ikke syriske myndigheter gitt tillatelse til å hente folk ut av Øst-Ghouta før nå. Jan Egeland, som leder FNs humanitære innsats i Syria, sa i forrige uke at minst 16 mennesker hadde dødd mens de ventet på å bli evakuert.
– I løpet av julen og høytiden vil flere dø hvis vi ikke får evakueringen i gang, sa Egeland, som også er leder for organisasjonen Flyktninghjelpen.
For noen måneder siden anslo FN at 500 sivile hadde desperat behov for å komme seg ut av Øst-Ghouta. Blant dem var det barn som led av nyresvikt, underernæring og skader de hadde fått som følge av krigen.