Sykehusdirektør: – Livet begynner i 19. uke
En ny TV-dokumentar tar opp rettssaken om samvittighetsfrihet for jordmødre. Avdekker store sprik i synet på når livet egentlig begynner.
Jordmor sparket etter abort-nekt i Sverige Fikk ikke medhold i abort-sak
Nylig dukket Steen opp i den svenske dokumentarserien «Domstolen» hos den svenske allmennkringkasteren SVT. Serien tar opp spørsmål om rettssikkerhet i Sverige, og i episoden «Samvittighet» tar den for seg et par saker der mennesker er dømt i saker der de selv mener å ha fulgt sin samvittighet. En av disse er Steen, som mistet jobben til tross for at tidligere ledelse hadde sagt at hun skulle få praktisere uten å delta i aborter. I stedet måtte Steen betale saksomkostninger på 1,2 millioner kroner, et beløp hun fikk dekket av private givere i Norge og Sverige.
«Til tross for at Sverige skriker etter kompetente jordmødre får ikke Linda Steen arbeide i Sverige» heter det i innledningen. Videre beskrives det hvordan Norge i likhet med de fleste europeiske land har en slik sikkerhetsventil, mens Sverige mangler dette. Det sies også at det internasjonale jordmorforbundet har samvittighetsfrihet ved abort nedfelt i sine retningslinjer.
I dokumentaren er Steen intervjuet, og vi følger henne frem til den endelige domsavsigelsen som altså ikke gikk i hennes favør.
* Nett-TV: Se den svenske dokumentaren her
Posted by Dagen on 12. april 2017
– Ikke frihet
Både sykehusets ledelse, advokater og andre aktører uttaler seg om saken. Sophie Thörne, avdelingssjef ved svenske LO, sier at Steen setter egne ønsker før andres.
– Vi har et oppdrag, som består i å gi god helsehjelp til alle medborgere. Dette flytter fokus til personalets ønske, mål og behov, sier hun.
Også den seksualopplysningsorganisasjonen RFSU var til stede ved rettssaken og ble intervjuet i dokumentaren.
– Vi vil ikke se en samvittighetsfrihetsklausul i svensk rett. Vi vil ikke ha en praksis der man som jordmor kan hevde samvittighetsfrihet. Det er ikke forenlig med yrket og den ånden av abortrett som vi har, sier Sara Bäckström i RFSU.
Har frihet
I dokumentaren kommer det også frem at noen svenske jordmødre i praksis har lov til å reservere seg, mens andre ikke har den samme friheten.
– Jeg har nytt godt av en samvittighetsfrihet under hele min 40-årige karriere som jordmor, sier Margareta Berggren, som var vitne i saken, til SVT. Hun har arbeidet som jordmor og i flere ulike lederposisjoner. Friheten har ikke vært formell, men den har vært reell, sier hun.
Jordmoren Elin, som ikke oppgir etternavn, fikk også den friheten da hun begynte som jordmor.
– Det er veldig vanskelig for jordmødre å bidra, særlig ved senaborter, sier hun. – Det er ikke helt uvanlig at fostrene fortsatt lever når de fødes frem, de spreller og kjemper for sitt liv. Da jeg fortalte min første sjef at dette var vanskelig for meg, så møtte jeg forståelse. Klinikksjefen var mindre forståelsesfull, men sa at dersom det lot seg løse på vaktplanen så skulle det gå fint.
Men da en ny sjef fikk vite at hun ikke jobbet med aborter gikk det bare en måned før Elin ikke fikk være ved sykehuset lenger. I dag arbeider hun i stedet som narkosesykepleier.
Ikke liv
Gabriel Edstrøm, sjef for kvinneklinikken i Nyköping, er den som har ansvar for at Steen ikke får arbeide der. I retten sa han at ingen liker å være med på aborter, og at det derfor ikke var riktig å la noen slippe.
– Vi har en multietnisk klinikk. Skal jeg gi det til katolikkene? Muslimene? Gjør man unntak i disse sakene starter man på en farlig vei.
– Når mener du at livet starter, spør Steens advokater. Edstrøm venter lenge med å svare, og sier at biologisk starter livet når det sentrale nervesystemet er fullt utviklet rundt uke 19.
– Så livet begynner i uke 19 eller uke 20, vil du si, spør advokaten.
– Det bevisste livet, vil jeg si.
– Men da er jo spørsmålet; er det ikke noe liv før da?
– Det er jo et potensielt liv.
– Har du forståelse for Linda Steens overbevisning om at livet starter ved befruktningen, spør advokaten, og Edstrøm venter igjen lenge med å svare.
– Hun har jo rett til sin mening. Men samtidig kjenner jo jeg at dette er en mening, og det som fra begynnelsen her er et antall celler der ingen har differensiert seg til å være en hjerne eller være bevissthet eller være et menneske, da er det vanskelig å se det som et menneskelig liv, sier Edstrøm.
– Ingen definisjon
SVT har intervjuet en av landets fremste jurister, Fredrik Wersäll, som er president i Svea hovedrett. Formålet er å finne ut om Sverige har noen juridisk definisjon av når livet begynner. Wersäll nøler med å svare på spørsmålet på generelt grunnlag. SVTs journalist Pia Belfrage spør ham om et tenkt tilfelle der en gravid kvinne blir drept.
– Er det da et dobbelmord?
– Jeg vet ikke hvordan jeg skal bedømme det.
– Om moren dør, mens barnet tas ut og lever videre men så dør utenfor morens kropp?
– Jeg må gi deg samme svar, det er veldig krevende å ta stilling til.
– Men hva om det er et nyfødt barn, er det mord da?
– Ja, det blir det. En person som uavhengig av alder lever utenfor sin mor, der er det ingen spørsmål. Men om det er i magen? Det er akkurat den typen spørsmål jeg ikke vil svare på. Å sette opp en formel for når livet begynner, det er vanskelig.
SVT-journalisten sier at Europadomstolen har slått fast at livet begynner ved befruktningen, i forbindelse med en sak om patentering av befruktede celler.
– Hvis det er avgjort i EU-domstolen må vel svenske domstoler følge dette prinsippet?
– Absolutt. Om vi har en lik sak så må vi dømme likt.
– Men vi har ikke noen klar oppfatning av når livet begynner?
– Det er rett, slår Wersäll fast.