KRISTEN: Sykepleier Mary Onuoha har i alle år båret et kors rundt halsen på jobb på sykehuset. Det førte til at hun fikk sparken. Men nå har arbeidsretten dømt i hennes favør.

Sykepleier fikk korsnekt. «Ble diskriminert», sier domstol

Sykepleier Mary Onuoha mistet jobben på et sykehus i London fordi hun bærer et kors rundt halsen.

Publisert Sist oppdatert

I det som omtales som en svært viktig kjennelse slår en britisk arbeidsrettsdomstol, Employment Tribunal, fast at Mary Onuohas er offer for trakassering.

I dommen slår retten fast at Croydon Health Services NHS Trust hadde brutt hennes menneskerettigheter og skapt et «ydmykende, fiendtlig og truende arbeidsmiljø» for henne.

Onuoha fikk sparken som operasjonssykepleier ved Croydon University Hospital i Sør-London i juni 2020 etter å ha opplevd det hun beskriver som to år med fiendtlighet fra sine overordnede og sjefer i National Health Service (NHS).

Employment Tribunal

Employment Tribunal er et tribunal i Storbritannia som dømmer i saker knyttet til urettmessige oppsigelser, permitteringslønn og diskriminering av ansatte.

Den er et offentlig organ, underlagt den britiske domstolen «Her Majesty's Courts and Tribunal Service.

I Norge er det Arbeidsretten som er særdomstolen for lignende saker.

«Kleskode»

Sykepleieren fikk beskjed om at det å bære et kors i et kjede var i strid med sykehusets kleskode og enhetlige retningslinjer, og at hvis hun ikke fjernet det ville hun bli rammet av disiplinærtiltak.

Da hun ikke fjernet smykket ble hun fjernet fra kliniske tjenester og degradert til forskjellige administrative roller før hun trakk seg i august 2020.

Etter at det ble varslet at hun ville ta rettslige skritt mot oppsigelsen, hevdet sykehuset at bruken av et halskjede var en infeksjonsrisiko, et innvending som domstolen siden har omtalt som «svært lite vesentlig»

Inkonsekvent

Dommerne kritiserer arbeidsgiver for å ha unnlatt å vurdere Onuohas religiøse rettigheter og for at de ikke konsekvent brukte kleskodepolitikken i forhold som gjaldt vanlige ringer, hijab, turbaner og religiøse armbånd.

Derfor slo de fast at oppsigelsen var «uten rimelig og forsvarlig grunn».

Dommen bemerker også viktigheten av å la kristne være åpne om sin tro basert på bibelsk lære. Retten la til at å hindre kristne fra å bære korset har vært et trekk ved bredere forfølgelses-kampanjer over hele verden.

KRISTEN:: Sykepleier Mary Onuoha har i alle år båret et kors rundt halsen på jobb på sykehuset. Det førte til at hun fikk sparken. Men nå har arbeidsretten dømt i hennes favør.

Arbeidsgiver beklager

I en uttalelse til Premier Christian News sier en talsperson for Croydon Health Services at de vil be fru Onuoha om unnskyldning og takke for rettens grundige vurdering av denne saken.

– Det er viktig at NHS-ansatte føler seg i stand til å uttrykke sin tro, og at retningslinjene våre brukes på en konsekvent, medfølende og inkluderende måte, heter det i uttalelsen.

Talspersonen påpeker at siden denne saken kom opp i 2019 har de oppdatert kleskoden og uniformspolitikken sin. Men de vil imidlertid foreta en ytterligere gjennomgang av policy og praksis i lys av denne dommen.

Influenser vant også

INFLUENSER: Kika Nieto vant fram i colombiansk høyesterett som opphevet sensuren av hennes mening på Youtube.

I en annen sak som også berører trosfrihet og ytringsfrihet, fikk den colombianske YouTuberen Kika Nieto nylig medhold i landets høyesterett. Det melder organisasjonen ADF International.

En lokal domstol bestemte i 2018 å sensurere en video der hun delte sitt tradisjonelle, kristne syn på ekteskap. Dommen kom som følge av at en aktivist klaget på uttalelsen hennes.

Til tross for at kjennelsen gikk i hennes favør, uttrykker Nietos juridiske team skuffelse over at domstolen nektet å ta opp det underliggende spørsmålet om hennes ytringsfrihet.

Overlykkelige

– Ingen skal sensureres eller frykte straffesanksjoner for å uttrykke sin tro. Sammen med Kika er vi overlykkelige over at domstolen har opphevet denne sensurdommen, sier Santiago Guevara i en uttalelse.

Han er advokat for Nueva Democracia, en frivillig organisasjon som med støtte fra ADF International representerte Nieto i retten.

Guevara legger til at selv om Kika igjen står fritt til å dele sin overbevisning, er det skuffende at domstolen avgjorde denne saken på prosessuelt grunnlag og ikke klarte å ta opp nøkkelspørsmålet og bekrefte ytringsfriheten for enhver colombianer.

– Alle skal stå fritt til å dele sin tro offentlig, og domstolene bør beskytte denne grunnleggende friheten, sier advokaten.

Kika Nieto uttaler selv at hun med å si ifra håper å inspirere til mer toleranse for ulike meninger.

Powered by Labrador CMS