Sykepleier går til rettssak for å få gå med kors på jobb
En kristen, britisk sykepleier saksøker et London-sykehus på grunn av diskriminering fordi hun hevder at ledelsen mobbet henne til å fjerne eller dekke til korset hun bar rundt halsen.
61 år gamle Mary Onuoha, operasjonssykepleier ved Croydon University Hospital, sier at hun flere ganger ble mobbet og presset til å fjerne eller dekke til halskjedet sitt mens hun var på vakt.
Mary Onuoha sier at hun ble «behandlet som en kriminell» og tvunget ut av jobben hun elsket etter å ha jobbet der i 18 år.
Fru Onuoha, som blir støttet av Christian Legal Center, saksøker Croydon Health Services NHS Trust på grunn av trakassering, mobbing, direkte og indirekte diskriminering og usaklig oppsigelse.
Brudd på religionsfrihet
Advokatene hennes hevder at sykehuset har brutt hennes frihet til å markere sin tro i henhold til artikkel 9 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjon (EMK) og likestillingsloven.
Rettssaken vil fokusere på at kristnes frihet til å manifestere sin tro på arbeidsplassen, spesielt i forhold til medlemmer av andre trosretninger, blir trukket i tvil.
Problemet eskalerte i august 2018 da ledere ved Croydon Health Services beordret henne til å fjerne korset og sa at det var et brudd på institusjonens kleskode og uniforms-politikk og derfor ogsåm en helserisiko for henne og for pasientene.
Ledelsen er problemet
Onuoha vil hevde at det er ledelsen ved sykehuset som bryter sin egen vedtatte kleskod. Der heter det blant annet:
«Institusjonen setter pris på de ulike fremtoningene som individuelle stiler, valg og religiøse krav med hensyn til klær gir. Dette vil bli behandlet på en følsom måte og vil bli avtalt individuelt med lederen.
Påkledningen må være i samsvar med helse-, trygghets- og sikkerhetsforskrifter, retningslinjer for forebygging og kontroll av infeksjoner samt forflytning og håndtering. Bruk av sari, turban, kirpan, hijab, kippah og geistlige snipper som følge av bestemte kulturelle / religiøse normer, blir sett på som en del av et ønsket mangfold.»
Inkonsekvent
Fru Onuohas advokater vil hevde at kleskoden ble brukt inkonsekvent. Andre sykepleiere og ansatte er ofte iført forskjellige typer smykker, hijab, saris, turbaner og religiøse armbånd på avdelinger og operasjonsstuer uten å bli bedt om å fjerne dem.
Imidlertid, i motsetning til denne politikken, ble fru Onuoha til enhver tid pålagt å bære flere snorer rundt nakken, (som ikke har noen kramper for kvelning) mens sykehuset samtidig påsto at hun hadde på seg ting rundt halsen, for eksempel kjedet hennes med kors, som utgjorde en «risiko for skade eller infeksjon».
Roger Kiska, fra Christian Legal Center, sier til Premier Christian News at deres påstand er at dette tydelig er en fiendtlig holdning til korset. Det handler ikke om et helse- og sikkerhetsspørsmål.
Tydelig brudd
– Hun bærer en snor rundt halsen på operasjonssalen hele tiden. Den kan trekkes av eller brukes til kvelning. Vi mener dette er et tydelig brudd på hennes religionsfrihet og retten til å manifestere sin tro gjennom å ha på seg et kors, sier Kiska.
Han minner om en tidligere kjennelse fra EU -domstolen i en lignende sak om en kvinnelig ansatt i British Airways. Der står det at det at korset egentlig ikke er en manifestasjon av læren til et gitt kirkesamfunn, men at det handler om personlig tro.
– Hvis det er ærlig og alvorlig ment og hvis Mary har sine egne dype overbevisninger for at hun ønsker å bære korset som en manifestasjon av hennes tro, så beskytter loven det.
– Hvis det virkelig er et helse- og sikkerhetsspørsmål, gir ledelsen ulike meldinger her. Det ser ut til at de egentlig bare er ute etter å sensurere budskapet om korset, påpeker Roger Kiska.
En talsperson for Croydon Health Services NHS Trust sier at de ikke kan kommentere pågående rettssaker.