Synes barnehage-pride er en flott ting
Silje Hjemdal (Frp) er glad for at Norge er et land der man «kan elske den man vil». KrF-politiker Hans Fredrik Grøvan mener derimot at Pride ikke hører hjemme i barnehagen.
Denne helgen skrev Dagen om barna i Espira Marienfryd barnehage i Oslo som feiret Pride. Et foreldrepar valgte å holde ungen sin hjemme fra feiringen.
– Barn skal være barn og ikke bli blandet inn i dette, sa faren til gutten, Øystein Holmby.
Silje Hjemdal (Frp) sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Hun syns det er positivt at barn får lære om Pride.
– Jeg er glad for at Norge er et land der man kan elske den man vil. Det er en viktig verdi, sier Hjemdal til Dagen.
Hun peker i likhet med styrer i Espira Marienfryd barnehage på at det står i barnehagens rammeplan at de skal lære om ulike seksuelle orienteringer.
Politisk markering
Hjemdal er enig med Dagens sjefredaktør Vebjørn Selbekk i at politiske markeringer ikke hører hjemme i barnehagen, men hun mener måten Pride feires på i barnehagen ikke faller inn under politiske markeringer.
– I barnehager finnes det mange ulike familiekonstellasjoner. Jeg er enig i at det er viktig å vise barn at alle disse har like stor verdi, forteller Hjemdal.
Pride er noe mer
Hans Fredrik Grøvan sitter i utdannings- og forskningskomiteen for Kristelig folkeparti. Komiteen har blant annet ansvaret for landets barnehager. Han syns det er viktig at man bekjemper all form for diskriminering, men at Pride handler om mer enn dette.
– Pride står for et syn på seksualitet som ikke hører hjemme i en barnehage. Det er flott at barna i barnehagen er med i kampen mot diskriminering, men det blir for langt å trekke en linje fra dette til Pride.
Grøvan mener Pride lett kan oppfattes som en politisk markering og at dette ikke er ønskelig i en barnehage.
Ekteparet Holmby påpekte at dette kunne være enda mer problematisk for muslimer eller katolikker.
– Enkelte vil kanskje oppfatte det som et enda større overtramp enn oss? Samtidig tror jeg det er forskjell på by og land. Jeg tror ikke dette kunne skjedd andre steder enn i Oslo, sa Øyvind Holmby til Dagen.
Også Grøvan syns en Pride-markering kan være ekskluderende.
– Når foreldre velger å holde barna sine hjemme fra opplegget er det helt klart at det virker ekskludernede. En sommeravslutning skal være noe alle kan stille seg bak og feire. En Pride-markering er ikke noe alle foreldre er komfortable med å stå inne for.
Ser ikke problemet
Silje Hjemdal ser derimot ikke noe problem i at Pride markeres på sommeravslutningen i en barnehage.
– Jeg har vanskelig for å se at markering av demokrati, mangfold og respekt skal måtte avgrenses til perioder av året. Når den enkelte barnehage eventuelt velger å ha et ekstra oppmerksomhet på dette synes jeg ikke det er noe politikere skal blande seg inn i.
Hun syns det er dumt at man bruker religiøse grupper for å vise motstand mot Pride.
– Jeg har registrert at noen, blant annet Dagens sjefredaktør Vebjørn Selbekk, skyver enkelte innvandrermiljøer foran seg i denne diskusjonen, med for eksempel å si at muslimske familier ikke sender barna sine i barnehagen fordi de er usikre på hvilken påvirkning barna får der.
– Burde det være et alternativt opplegg for de som ikke ønsker å være med på Pride-markeringen? Slik det for eksempel er med skolegudstjenester?
– Jeg har vanskelig for å forstå at en markering av demokrati og kjærlighet skal bryte med religionsfriheten. Imidlertid leser jeg at barnehagen vil vurdere andre alternative tilbud til neste år. Dette kan være en god løsning, avslutter Silje Hjemdal.