Synes det er leit at folk forlater KrF
Men Knut Arild Hareide har ingen planer om å skifte ut partiets familiepolitiske talsperson.
Det har stormet i KrF de siste ukene. Omlag 50 personer har meldt seg ut av partiet, blant dem flere tillitsvalgte. Tirsdag skrev Dagen om uro i Hordaland KrF, som er hjemfylket til partileder Knut Arild Hareide.
– Folk er urolig for en utglidning der det som sies i partiprogrammet ikke materialiserer seg i adferd, sa Trygve Birkeland, gruppeleder for bystyregruppen til KrF i Bergen.
Urolige
Det er særlig to saker som får KrF-medlemmene i fylket til å bekymre seg:
• Første helgen i august viet KrFs familiepolitisk talsperson Geir Jørgen Bekkevold kommunikasjonssjef Mona Høvset og hennes kvinnelige partner.
• KrF er ennå i tenkeboksen når det gjelder retningsvalg og hvilke side i norsk politikk partiet vil samarbeide med.
Utmeldelser
– Hva tenker du om at rundt 50 personer har meldt seg ut av partiet den siste halvannen uken?
– Det synes jeg er leit. Jeg skulle ønske at flest mulig var aktive i KrF. Vi tar på alvor at folk melder seg ut, sier Hareide, som denne uken deltok på den årlige Arendalsuka.
– Nå når du har fått vielsen litt på avstand, var det klokt av Bekkevold å foreta den?
– Jeg forstår at denne type hendelser skaper reaksjoner og debatt. Men for meg er det viktig å være prinsipiell. KrF er et politisk parti og ikke en menighet. Jeg vil ikke gå inn og legge føringer for de som er prester og pastorer i KrF, sier partilederen.
– Nå var det ikke hvilken som helst prest i KrF som foretok vielsen, men familiepolitisk talsperson. Var det klokt av han å vie dem?
– En stortingsrepresentant kan ikke vie, men presten Bekkevold har mulighet til det. Alle er forpliktet på KrF sitt program og Bekkevold har vist lojalitet mot programmet.
Visste om vielsen
– Du visste på forhånd at Bekkevold skulle vie dem. Hvilke vurderinger gjorde du deg i forkant?
– Det er rett at stortingsgruppen ble informert. Gruppen sin vurdering var at han som prest har myndighet til å vie folk og det aksepterer vi.
– Vil dere skifte familiepolitisk talsperson i KrF?
– Det har ikke vært et tema vi har diskutert og er heller ikke et tema jeg forventer at kommer opp, sier Hareide.
KrFs program
I KrFs program heter det at «Ekteskapet som ordning mellom mann og kvinne har djupe røter i tru og tradisjon, og familien er den mest grunnleggende fellesskapet i samfunnet.» Denne politikken står fremdeles fast, forklarer Hareide.
– En vil alltid kunne tolke det som har skjedd som et signal, men vårt signal er at vi står fast på vår politikk. Vi lever i en verden hvor vi ikke styrer hvordan signaler tolkes, sier Hareide.
Redd for utglidning
Da Trygve Birkeland skulle oppsummere hva KrF-ere uroer seg for, sa han følgende i Dagen tirsdag:
– Folk er urolig for en utglidning der det som sies i partiprogrammet ikke materialiserer seg i adferd.
– Skjønner du bekymringen, Hareide?
– Jeg forstår reaksjonene, men tror det er viktig med en prinsipiell tilnærming i denne type spørsmål.
– Hva mener du med prinsipiell tilnærming?
– Jeg skal ikke styre gjerningen til en prest som er aktiv i KrF. Jeg er opptatt av alltid å skjelne mellom de rollene. Birkeland er selv i begge rollene, både som politiker og pastor, men jeg legger meg ikke opp hans rolle som pastor, sier KrF-lederen.
Forstår de Vestlandet?
I tirsdagens Bergens Tidende blir Hareide og resten av parti-ledelsen anklaget for ikke å forstå Vestlandet.
– Jeg føler at partiledelsen ikke forstår Vestlandet så godt som de burde. I alle fall ikke de verdikonservative velgerne. For mange av dem var hendelsen forrige helg toppen av isfjellet, sa Hermund Haaland, utviklingsleder av tenketanken Skaperkraft til Bergens Tidende.
At bømlingen Hareide ikke forstår sitt eget hjemfylke går partilederen ikke god for.
– Jeg kjenner meg ikke igjen i det. Vi vet veldig godt hvem som har gitt oss våre posisjoner og hva som er vår maktbase. Jeg tror ledelsen lytter til hele Norge. Vi skal ikke bare forstå Vestlandet, men hele landet, sier Hareide.
Familiepolitisk talsperson Geir Jørgen Bekkevold (KrF) ønsket ikke å uttale seg i saken.